Συρία προς Τουρκία: Αν εισβάλετε στη χώρα μας, ο στρατός μας θα σας χτυπήσει



Πιθανή μια πολεμική σύγκρουση Συρίας-Τουρκίας
Υπήρξε αντίδραση από την κυβέρνηση της Δαμασκού στη στρατιωτική επιχείρηση που σχεδίαζε η Τουρκία στη βόρεια Συρία. Ο συριακός στρατός δήλωσε ότι «είμαστε πλήρως έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε πιθανή επιθετικότητα από την Τουρκία».

Μιλώντας στο επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Δαμασκού, SANA, στρατιωτική πηγή δήλωσε ότι η Τουρκία θα αντισταθεί σε οποιαδήποτε πιθανή επίθεση από την Άγκυρα και «τρομοκρατικές οργανώσεις» μετά την «εντατικοποίηση των προκλήσεων και των επιθέσεων εναντίον διαφόρων περιοχών και των συριακών ενόπλων δυνάμεων» στο συριακό έδαφος τις τελευταίες δύο μέρες.

Από την άλλη, μιλώντας στο Bloomberg, ο Εκπρόσωπος του Ερντογάν, İbrahim Kalın είπε: «Η προοπτική μας στη Συρία είναι πρώτα απ’ όλα η διαδικασία πολιτικής διαπραγμάτευσης στο πλαίσιο της απόφασης του ΟΗΕ με αριθμό 2254, που αφορά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνταγματικής Επιτροπής. Αλλά δυστυχώς, οι εξελίξεις στο πεδίο ήταν προς την αντίθετη κατεύθυνση.

 Εξασφαλίζουμε την ασφάλεια σχεδόν ενός εκατομμυρίου ανθρώπων, ενώ ο αγώνας μας ενάντια στην τρομοκρατική απειλή συνεχίζεται. Γι’ αυτό ο Πρόεδρός μας είπε ότι μια νέα στρατιωτική επιχείρηση μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή. Δεν θα ζητήσουμε άδεια από κανέναν για αυτό. Δεν χρειάζεται να εξηγήσουμε το χρονοδιάγραμμα σε κανέναν, αλλά θα κινηθούμε με βάση τους κινδύνους για την ασφάλειά μας. Στο πλαίσιο της αξιολόγησής μας, μια τέτοια επιχείρηση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί ανά πάσα στιγμή», είπε.

Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία δεν τήρησαν τις υποσχέσεις τους να εκκαθαρίσουν τους τρομοκράτες από την περιοχή και τόνισε ότι οι εν λόγω χώρες δεν ήταν ειλικρινείς στον αγώνα τους κατά της τρομοκρατίας.

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι είχαν επίσης συνομιλίες με το Ιράν για την απομάκρυνση των τρομοκρατών από την περιοχή και είπε: «Θα δώσουμε κάθε είδους πολιτική υποστήριξη στο έργο του καθεστώτος (της διοίκησης της Δαμασκού) ως προς αυτό. Είναι το πιο φυσικό δικαίωμα του καθεστώτος να εκκαθαρίζει μια τρομοκρατική οργάνωση στο δικό του έδαφος. Αλλά δεν είναι σωστό το καθεστώς Άσαντ να βλέπει ως τρομοκράτες την  μετριοπαθής αντιπολίτευση της Συρίας”.