Εθνική ασφάλεια και παράνομη μετανάστευση



Γράφει ο Κωνσταντίνος Κούσαντας, Αντιστράτηγος ε.α. , MA στην Διεθνή Ασφάλεια (Plymouth) και Διεθνείς Σχέσεις (Brussels).*

Οι εμπρησμοί που συνεχίζονται στον Νομό Έβρου, στην Λέσβο και στην Σάμο πρόσφατα φέρνουν στην επικαιρότητα το μεγάλο θέμα της ασφάλειας των χερσαίων και θαλασσίων συνόρων μας, από παράνομους μετανάστες  που  εισέρχονται χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα προσποιούμενοι ότι τα απώλεσαν, είτε διασχίζοντας τον ποταμό Έβρο είτε προσεγγίζοντας τα Ελληνικά Νησιά,  μιλώντας άπταιστα την τουρκική γλώσσα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της FRONTEX, παρουσιάζεται μεγάλη αύξηση 125% με 17.957 παράνομους μετανάστες να έχουν εισέλθει στην Ελληνική επικράτεια από Έβρο, Νησιά Α. Αιγαίου και Κύπρο από  τον Ιανουάριο  2022  μέχρι Ιούνιο 2022 σε σχέση με την αντίστοιχη του 2021.

Υπόψη ότι οι αναφερόμενοι παράνομοι μετανάστες είναι αυτοί που έχουν ελεγχθεί από τις αρμόδιες αρχές και δεν συμπεριλαμβάνονται αυτοί που έχουν εισέλθει στην Ελληνική επικράτεια χωρίς να καταγραφούν.

Ανησυχητικό είναι το γεγονός και για την Κύπρο μας όπου η αύξηση αγγίζει το απίστευτο 214% και είναι άξιο απορίας εάν οι παράνομοι μετανάστες έρχονται από τα κατεχόμενα ή  με ταχύπλοα από άλλες κατευθύνσεις.

1.  Η αύξηση των παράνομων μεταναστών στον Νομό Έβρο και τα Νησιά του Ανατολικού Αιγαίου τείνει να γίνει μάστιγα αλλοιώνοντας και ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΟΝΤΑΣ τις παραπάνω περιοχές δημιουργώντας ταυτόχρονα στους κατοίκους αίσθημα ανασφάλειας και καχυποψίας.

2.  Ιδιαίτερα στις περιοχές του Νομού Έβρου υπάρχει μεγάλο ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ πρόβλημα καθώς η πρόσφατη απογραφή ΤΟΥ 2021 έδειξε ότι υπάρχει μείωση του πληθυσμού των Εβριτών κατά 9,5% μέσα στην τελευταία 10ετία. Ενδεχόμενη ένταξη παράνομων μεταναστών στην τοπική κοινωνία θα αποτελέσει τεράστιο ΛΑΘΟΣ της πολιτείας.

3. Ιδιαίτερα η περιοχή του Νομού Έβρου και των Νησιών του Ανατολικού Αιγαίου θα πρέπει να μείνει αναλλοίωτη και η συνοχή του πληθυσμού θα πρέπει να διαφυλαχθεί δίνοντας η πολιτεία ΑΜΕΣΑ κίνητρα στους νέους να μείνουν στην περιοχή.

4.  Σημαντικό στοιχείο ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ αποτελεί το γεγονός ότι κοντά στα χερσαία σύνορά μας βρίσκονται ευαίσθητοι Σχηματισμοί των Ενόπλων Δυνάμεων  και επομένως προκύπτουν επιτακτικά θέματα ασφαλείας.

5.  Δυστυχώς ο Ενιαίος Φορέας Επιτήρησης Συνόρων (ΕΝΦΕΣ) επιχειρησιακά διαφαίνεται να έχει ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ επιτήρησης που οφείλονται στον συντονισμό των εμπλεκομένων δυνάμεων, στην έλλειψη προσωπικού, στην διάθεση εξοπλισμών επιτήρησης και ελέγχου παρόλη την αρχική αποτελεσματικότητα του 2020 και την καθημερινή αυτοθυσία των Συνοριοφυλάκων και του προσωπικού του Λιμενικού Σώματος.

*Ο Αντιστράτηγος εα Κούσαντας Κωνσταντίνος είναι κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών στην Διεθνή Ασφάλεια (Plymouth), Διεθνείς Σχέσεις (Brussels) και έχει τελειώσει το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης. Έχει υπηρετήσει στο ΝATOϊκό Στρατηγείο Ταχείας Επεμβάσεως στην Ισπανία – Βαλένθια ως Βοηθός Επιτελάρχη και ήταν εκπρόσωπος του ΓΕΣ στο ΝΑΤΟ Training Group.