Δεν ήταν τυχαίο το ”χτύπημα” Μπαχτσελί – Λογαριασμός που ανήκει στη ΜΙΤ: ”Οι Έλληνες θωρακίζουν την Κρήτη”



Οπως αναφέραμε χθες, είχαμε άλλη μία απίστευτη πρόκληση από τον επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) Ντεβλέτ Μπαχτσελί, και κυβερνητικό εταίρο του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Μπαχτσελί επισκέφθηκε την έδρα της εθνικιστικής οργάνωσης «Γκρίζοι Λύκοι», της οποίας ο ίδιος είναι ουσιαστικά επικεφαλής, και είχε συνάντηση στελέχη της.

Μετά το τέλος της συνάντησης ο -τυπικός- αρχηγός των «Γκρίζων Λύκων» Αχμέτ Γιγίτ Γιλντιρίμ, επίσης ανώτατο στέλεχος του ακροδεξιού συγκυβερνώντος κόμματος ΜΗΡ, δώρισε στον Μπαχτσελί πίνακα με χάρτη στον οποίαν παρουσιάζονται τα νησιά του Αιγαίου και η Κρήτη, ως τμήμα της … Τουρκίας.

Η Κρήτη όμως είναι στο στόχαστρο της Τουρκίας και όχι τυχαία!

Τι αναφέρει σήμερα ΜΜΕ που ανήκει στη ΜΙΤ:

”Η Ελλάδα εγκαθιστά στη ναυτική βάση της Σούδας μια νέα στρατιωτική δύναμη, την οποία θα εκσυγχρονίσει στο νησί της Κρήτης. Η ναυτική βάση της Σούδας θα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στρατιωτική ναυτική βάση στην Ελλάδα μετά τη ναυτική βάση της Σαλαμίνας.”

Οι επιχειρησιακοί και γεωπολιτικοί λόγοι που έχουν οδηγήσει δηλαδή τα επιτελεία των Ενόπλων Δυνάμεων στην απόφαση για τον δεύτερο ναύσταθμο είναι ξεκάθαροι. Με τη δημιουργία αυτής της υποδομής η χώρα θα μπορεί να κάνει αισθητή τη ναυτική παρουσία της στην Ανατολική Μεσόγειο και να την ελέγχει αποτελεσματικότερα, μετά και τις αλλεπάλληλες εξελίξεις, ενεργειακές και γεωπολιτικές, και τις προκλήσεις στην περιοχή.

Ενας ακόμη παράγοντας που έχουν συνυπολογίσει οι επιτελείς είναι ότι με ναύσταθμο στην Κρήτη, εφάμιλλο της Σαλαμίνας, η μεγαλόνησος θα αξιοποιηθεί στο έπακρο, σύμφωνα με τον σχεδιασμό των Ενόπλων Δυνάμεων. Ακόμη, δεν θα πρέπει να διαφεύγει την προσοχή πως δημιουργία ενός δεύτερου ναυστάθμου του ΠΝ στη Σούδα προσφέρει ένα «backup», μια πολύτιμη εφεδρεία του Στόλου στην απευκταία περίπτωση που ο ναύσταθμος της Σαλαμίνας αποτελέσει στόχο του εχθρού.

Τι θα διαθέτει

Με τη δημιουργία ενός ναυστάθμου στην Κρήτη, αντίστοιχου της Σαλαμίνας, θα μπορεί να ελλιμενίζεται ο μισός Στόλος. Παράλληλα όμως τα καράβια δεν θα έχουν εκεί απλώς δυνατότητες ανεφοδιασμού, αλλά θα υπάρχουν και εγκαταστάσεις και υποδομές συντήρησης και επισκευών, όπως δηλαδή και στη Σαλαμίνα.

Επιπλέον, μόνιμος ελλιμενισμός πολλών μονάδων σημαίνει ότι θα χρειαστούν και υποδομές στέγασης των στελεχών του Ναυτικού και των οικογενειών τους. Αυτό είναι δε ένα στοιχείο που κάνει αρκετούς στο ΠΝ να μην είναι τόσο αισιόδοξοι για την υλοποίηση του πρότζετκτ ή τουλάχιστον για την άμεση υλοποίησή του.

Για παράδειγμα, για τη μόνιμη στάθμευση 5 φρεγατών στη Σούδα (με 150 άτομα πλήρωμα) θα απαιτούνταν η κατασκευή υποδομών γι’ αυτούς και τις οικογένειές τους, συνολικά για 2.250 άτομα. Χρειάζονται δηλαδή και κονδύλια αλλά και ανθρώπινο δυναμικό.