Ρώσοι για Σύνοδο του ΝΑΤΟ: Η απάντηση θα έρθει με ασύμμετρους τρόπους όχι με πυρηνικάΗ πιο αποτελεσματική απάντηση θα είναι η ανάπτυξη τακτικών πυρηνικών όπλων, για παράδειγμα συγκροτημάτων Iskander και μαχητικά αεροσκάφη σε περιοχές που μας ενδιαφέρουν, τονίζουν αναλυτές

«Σε απάντηση στην ενίσχυση των αμερικανικών στρατευμάτων στην Ευρώπη, η Ρωσία πρέπει να δείξει ότι είναι ικανή να δημιουργήσει απειλή για την ίδια την ύπαρξη των χωρών της συμμαχίας», δήλωσε ο στρατιωτικός ειδικός Ίλια Κράμνικ στην εφημερίδα VZGLYAD. 

Νωρίτερα, ο Τζο Μπάιντεν στη σύνοδο του ΝΑΤΟ ανακοίνωσε σημαντική αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

«Με την αύξηση των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη, η άμεση απειλή για το έδαφός μας ή για τα στρατεύματα των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων που συμμετέχουν σε ειδική επιχείρηση στην Ουκρανία, δεν θα αυξηθεί, καθώς το ΝΑΤΟ προσπαθεί να αποφύγει την κλιμάκωση. Έτσι, ιδανικά, η συμμαχία θα περιοριστεί μόνο στη δημιουργία εξοπλισμών στην Ευρώπη. Κατά κανόνα, η ρητορική των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ υπερβαίνει τις πραγματικές προθέσεις», δήλωσε ο Ilya Kramnik, ειδικός στο Συμβούλιο Διεθνών Υποθέσεων της Ρωσίας, ερευνητής στο IMEMO RAS, στρατιωτικός αναλυτής.

Ταυτόχρονα, μακροπρόθεσμα, τέτοιες αποφάσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους αυξάνουν τον κίνδυνο νέων στρατιωτικών συγκρούσεων στην Ευρώπη ή την κλιμάκωση της τρέχουσας σύγκρουσης, συμπεριλαμβανομένης της εδαφικής.

«Ταυτόχρονα, η εμπλοκή σε μια μετωπική σύγκρουση με το ΝΑΤΟ είναι μια ιδέα χωρίς πολλά υποσχόμενη, η συμμαχία είναι ακόμα μεγαλύτερη. Το να τους απαντήσουμε συμμετρικά επίσης δεν αποτελεί επιλογή. Διαφορετικά, θα επιβαρύνουμε αδικαιολόγητα την οικονομία μας. Αυτό πρέπει να αποφευχθεί», είπε ο αναλυτής.

Ο ίδιος δηλώνει βέβαιος ότι η Ρωσία πρέπει να αναζητήσει ασύμμετρους τρόπους για να εξασφαλίσει τη δική της ασφάλεια, αποφεύγοντας την προσέγγιση μιας πυρηνικής σύγκρουσης. «Ωστόσο, η πιο αποτελεσματική απάντηση θα είναι η ανάπτυξη τακτικών πυρηνικών όπλων, για παράδειγμα συγκροτημάτων Iskander και μαχητικά αεροσκάφη σε περιοχές που μας ενδιαφέρουν.

 Επιπλέον, η αεράμυνα μπορεί και πρέπει να ενισχυθεί - η αεροπορική ισχύς είναι θεμελιώδες στοιχείο των συνδυασμένων επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ. Ως εκ τούτου, η συμμαχία θα καταλάβει ότι μια πιθανή διακοπή της αεροπορικής επίθεσης στο ρωσικό έδαφος θα οδηγήσει το ΝΑΤΟ να ακυρώσει τη χερσαία επιχείρηση. Γενικά, πρέπει να δείξουμε την ικανότητα να δημιουργήσουμε απειλή για την ίδια την ύπαρξη των χωρών της συμμαχίας», τόνισε ο Κράμνικ.

Νεότερη Παλαιότερη