Αirbus:Δοκίμασε με επιτυχία το στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος A400M ως πυροσβεστικό



Κατά τη δοκιμαστική πτήση ερρίφθησαν 20 τόνοι νερού σε διάστημα μικρότερο των δέκα δευτερολέπτων.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Airbus, με επιτυχία στέφθηκε η δοκιμή του στρατιωτικού μεταγωγικού αεροσκάφους A400M ως πυροσβεστικού.

«Η Airbus δοκίμασε με επιτυχία ένα αποσπώμενο κιτ πυρόσβεσης στο νέας γενιάς μεταγωγικό αεροσκάφος A400M στη διάρκεια δοκιμαστικής πτήσης στην Ισπανία», ανέφερε ο ευρωπαϊκός όμιλος κατασκευής αεροσκαφών.

Κατά τη δοκιμαστική πτήση ερρίφθησαν 20 τόνοι νερού σε διάστημα μικρότερο των δέκα δευτερολέπτων, σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Το νερό αποθηκεύεται σε μια σταθερή δεξαμενή στο αμπάρι φορτίου του αεροσκάφους και συγκρατείται από δύο ανεξάρτητες πόρτες.

Αυτές οι πόρτες συνδέονται με δύο σωλήνες υπερχείλισης, οπότε όταν ενεργοποιείται η εκκένωση, το νερό αποβάλλεται μέσω δύο τμημάτων στο τέλος της ράμπας.

Λόγω της ικανότητας πτήσης του αεροσκάφους σε χαμηλό υψόμετρο και της ικανότητας ελιγμών του σε χαμηλές ταχύτητες, το A400M μπορεί να ρίχνει με ακρίβεια ωφέλιμα φορτία νερού σε πολύ χαμηλά ύψη, έως και 50 μέτρα, είπε η Airbus.

«Η ανάπτυξη αυτού του κιτ πυρόσβεσης είναι ένα εγγενές μέρος του ταξιδιού μας για να βοηθήσουμε στη δημιουργία ενός πιο βιώσιμου και ασφαλέστερου κόσμου, όχι μόνο με τις ενέργειές μας αλλά και μέσω των προϊόντων μας», δήλωσε ο Μάικ Σέλχορν, επικεφαλής της Airbus Defense and Space.

«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι το A400M μπορεί να διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στην καταπολέμηση της ολοένα αυξανόμενης απειλής που προκαλούν οι πυρκαγιές και να υποστηρίξει την αποκατάσταση των κοινωνικών και περιβαλλοντικών συστημάτων», πρόσθεσε.

Ο αναπληρωτής επικεφαλής στρατιωτικών αεροσκαφών της Airbus, Jean-Brice Dumont, είπε ότι ο στόχος της χρήσης του αεροσκάφους A400M ως πυροσβεστικού δεν ήταν να ανταγωνιστεί αυτά της Canadair, αλλά να τα συμπληρώσει.

Τα αντίστοιχα αεροσκάφη της Canadair έχουν χωρητικότητα 6.000 λίτρων -- μόνο το ένα τρίτο αυτής του A400M. Αλλά ενώ το υδάτινο βομβαρδιστικό της Canadair μπορεί να πάρει νερό από μια λίμνη, το A400M πρέπει να προσγειωθεί για να ξαναγεμίσει τις δεξαμενές του.