Κρίσιμες στρατιωτικές πληροφορίες που σχετίζονται με την Πολεμική Αεροπορία του Πακιστάν (PAF) έχουν κλαπεί από συστήματα υπολογιστών



Σε ένα περιστατικό που δεν ανακοινώθηκε ευρέως, κρίσιμες στρατιωτικές πληροφορίες που σχετίζονται με την Πολεμική Αεροπορία του Πακιστάν (PAF) έχουν κλαπεί από συστήματα υπολογιστών που είναι εγκατεστημένα στα κεντρικά γραφεία του PAF, στο Ισλαμαμπάντ. Το εν λόγω περιστατικό έλαβε χώρα τον Μάιο, αλλά το περιστατικό διέρρευσε νωρίτερα αυτό το μήνα σε κοντινά μέρη στο Πακιστάν. Το Πακιστάν και οι κινεζικές οντότητες που εργάζονται παράλληλα στον χώρο της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο ισχυρίστηκαν ότι η εν λόγω «κατασκοπεία» στον κυβερνοχώρο διενεργήθηκε από «φιλικές προς την Ινδία οντότητες».

Σύμφωνα με αξιωματούχους σε αυτές τις χώρες, αυτές οι οντότητες που εισέβαλαν στα στρατιωτικά συστήματα του Πακιστάν κατέβασαν κακόβουλα προγράμματα, τα οποία αφού εγκαταστάθηκαν στο στοχευμένο σύστημα υπολογιστή, ανέσυραν μεγάλο αριθμό εγγράφων, παρουσιάσεων, συμπεριλαμβανομένων κρυπτογραφημένων αρχείων, που ήταν αποθηκευμένα σε αυτά. Το εν λόγω κακόβουλο λογισμικό στάλθηκε στον στόχο που ήταν ενσωματωμένο σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που υποτίθεται ότι προέρχονταν από ανώτερους αξιωματικούς. Μερικά από τα αρχεία που μεταφέρθηκαν από τα στρατιωτικά υπολογιστικά συστήματα αφορούσαν δορυφορικές επικοινωνίες, στρατιωτικές επικοινωνίες και πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Συνολικά, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Πακιστάν και των Κινέζων αξιωματούχων, σχεδόν 15.000 αρχεία, μερικά από τα οποία περιελάμβαναν αλληλογραφία που στάλθηκε από τα κορυφαία αμυντικά γραφεία του Πακιστάν, έχουν παραβιαστεί.

Αργότερα, αναλυτές με έδρα το Πακιστάν μπόρεσαν να αναγνωρίσουν την εισβολή, σύμφωνα με μη επαληθευμένους ισχυρισμούς, με βάση ενδείξεις που άφησαν πίσω οι ίδιοι οι χάκερ που εισέβαλαν στα συστήματα. Μια παρόμοια ενέργεια εκτελέστηκε, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των ίδιων αναλυτών, τον Μάρτιο που στόχευε τα ναυτικά περιουσιακά στοιχεία του Πακιστάν.
Σύμφωνα με τη συνομιλία μεταξύ Κινέζων και αξιωματούχων με έδρα το Πακιστάν, οι οποίοι κλήθηκαν να χειριστούν μια τέτοια εισβολή, μια άλλη τέτοια άσκηση επιχειρήθηκε από τις ίδιες οντότητες νωρίτερα αυτή την εβδομάδα και συνεχιζόταν μέχρι τη στιγμή που η ιστορία κυκλοφόρησε.
Τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης που χρηματοδοτούνται από το κράτος νωρίτερα αυτόν τον μήνα είχαν δημοσιεύσει αναφορές για μια άλλη οντότητα, η οποία ισχυρίστηκε ότι είχε έδρα στην Ινδία, εξαπολύοντας ξεχωριστές κυβερνοεπιθέσεις σε πακιστανικές και κινεζικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις πέρυσι. Οι εκθέσεις υποστήριξαν ότι οι επιθέσεις είχαν, εκτός από την κλοπή δεδομένων, «καταστρέψιμο υποδομής» που σχετίζεται με την ενέργεια.

Εάν οι ισχυρισμοί των Κινέζων και Πακιστανών αξιωματούχων είναι αληθινοί, τότε αυτό θα είναι από τα πρώτα τέτοια περιστατικά στα οποία κρίσιμες πληροφορίες που σχετίζονται με στρατιωτικά ιδρύματα αυτών των δύο χωρών έχουν παραβιαστεί από οντότητες που φέρονται να είναι «φιλο-ινδικές».

Η Κίνα και το Πακιστάν, εδώ και πολύ καιρό, πραγματοποιούν κυβερνοεπιθέσεις εναντίον ινδικών στρατιωτικών και πολιτικών επιχειρήσεων, κάτι που αποδίδεται στην έλλειψη ενημέρωσης των αξιωματούχων σχετικά με το πώς να αποφύγουν αυτές τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, οι οποίες στις περισσότερες περιπτώσεις γίνονται μέσω ένα απλό trojan email όπως έγινε στην παρούσα περίπτωση.

Είναι ενδιαφέρον ότι η Ινδία είχε υποστεί τον Οκτώβριο του 2020 μια κυβερνοεπίθεση υπό την αιγίδα του κινεζικού κράτους στους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής της, η οποία οδήγησε σε εκτεταμένη διακοπή ρεύματος στη Βομβάη. Το ίδιο διέψευσε η Κίνα.