StormBreaker: Η Νορβηγία εξοπλίζει τα F-35 της με την «έξυπνη» βόμβα της Raytheon



Η νορβηγική κυβέρνηση θα προμηθευτεί την «έξυπνη» βόμβα ολίσθησης StormBreaker της Raytheon Missiles & Defense από την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ.

Έχουν ήδη ξεκινήσει οι προετοιμασίες για την ενσωμάτωση του «όπλου με δυνατότητα δικτύου» στον στόλο των αεροσκαφών F-35 της Βασιλικής Νορβηγικής Αεροπορίας.

«Βλέπουμε το StormBreaker ως βασικό συστατικό για την επίτευξη της πλήρους επιχειρησιακής ικανότητας του στόλου μας F-35», δήλωσε ο ταξίαρχος Σίγκουρντ Φόνγκεν.

«Το όπλο θα φέρει σημαντική ικανότητα εναντίον σταθερών και κινούμενων στόχων σε μεγάλο βεληνεκές, ενισχύοντας περαιτέρω την ικανότητα της νορβηγικής Πολεμικής Αεροπορίας να διατηρεί την εθνική και περιφερειακή ασφάλεια μαζί με τους συμμάχους μας», πρόσθεσε ο επικεφαλής του γραφείου του νορβηγικού αμυντικού επιτελείου των F-35.

Η Raytheon ισχυρίζεται ότι το έξυπνο όπλο StormBreaker παρέχει στους πιλότους «το πάνω χέρι στη μάχη» μέσω της ικανότητάς του να χτυπά κινούμενους και σταθερούς στόχους «σε μερικές από τις χειρότερες καιρικές συνθήκες».

Ο Πρόεδρος της Air Power, Πόλ Φεράρο, υποστήριξε ότι «το StormBreaker προσφέρει έναν μοναδικό συνδυασμό ισχύος, ακρίβειας και επιχειρησιακής ευελιξίας στο πεδίο της μάχης».

Επί του παρόντος, η βόμβα ολίσθησης αναπτύσσεται με το F-15E Strike Eagle της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ.  Το όπλο ενσωματώνεται επίσης με το F-35 Joint Strike Fighter , καθώς και με επανδρωμένες και μη επανδρωμένες πλατφόρμες της USAF.

Με πληροφορίες από: The Defense Post / Φωτογραφία Raytheon