Toυρκία: Το σχέδιο του Ηνωμένου Βασιλείου που σόκαρε την Άγκυρα



Toυρκία: Το σχέδιο του Ηνωμένου Βασιλείου που σόκαρε την Άγκυρα και οδήγησε στην έντονη αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Έντονη ήταν η αντίδραση από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στην επιθυμία του Ηνωμένου Βασιλείου να συμπεριλάβει την Τουρκία στο σχέδιο της Ρουάντα.

Σύμφωνα με το haberler.com, η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λις Τρας, «σχεδιάζει να στείλει μετανάστες στην Τουρκία καθώς και τη Ρουάντα».

«Η Τουρκία δεν θα είναι καταυλισμός προσφύγων ή συνοριοφύλακας καμίας χώρας», ανέφερε μεταξύ άλλων το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Λις Τρας φέρεται να σχεδίαζε να στείλει παράνομους μετανάστες στην Τουρκία καθώς και στη Ρουάντα εάν γινόταν πρωθυπουργός, σύμφωνα με τους Times.

Ο επρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών, Τανζού Μπιλγκίτς, υποστήριξε πως αποκλείεται η Τουρκία «που έχει φιλοξενήσει τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων στον κόσμο εδώ και 8 χρόνια, να αναλάβει μεγαλύτερο βάρος κατόπιν αιτήματος τρίτων χωρών».

Η κίνηση της βρετανικής κυβέρνησης για απέλαση μεταναστών μπλόκαρε την τελευταία στιγμή από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τον περασμένο μήνα.

Το σχέδιο του Ηνωμένου Βασιλίου ήθελε την Τουρκία να γίνεται μία νέα Ρουάντα και να φιλοξενεί μετανάστες αιτούντες ασύλου.