Οι Τούρκοι ετοιμάζουν καταγγελία της Λωζάνης και επαναδιαπραγμάτευση κυριαρχίας 18 ελληνικών νησιών του Α. Αιγαίου



Παραδέχονται ελληνική υπεροχή στον αέρα και "ισοπαλία" στην Θάλασσα-Ότι κάνουν οι Τούρκοι θα το κάνουν σχετικά σύντομα αφού ΗΠΑ-ΕΕ σχεδιάζουν τον νέο χάρτη εφοδιασμού της ενέργειας για την Ευρωπαϊκή Ήπειρο

Εδώ και μεγάλο διάστημα η τουρκική ελίτ, με αγαστή συνεργασία με το καθεστώς Ερντογάν, έχει ετοιμάσει πολύ προσεκτικά όλες τις κινήσεις της, για να θέσει θέμα κυριαρχίας στον ΟΗΕ για το Αιγαίο και 18 ελληνικά νησιά, με πρόσχημα φυσικά την “στρατικοποίηση” των νησιών μας, ενώ στα παράλια της Τουρκίας έχει “απλωθεί” η 4η τουρκική στρατιά και με σμήνη τουρκικών επιθετικών μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων.

Το σχέδιο αυτό θα είναι συνέχεια των τουρκικών επιστολών στον ΟΗΕ, οι οποίες είναι απλώς προάγγελος της επικείμενης “καταγγελία της συνθήκης της Λωζάννης και της  επαναδιαπραγμάτευσης της κυριαρχίας18 ελληνικών νησιών του Α. Αιγαίου”.   

Σύμφωνα με τουρκικό ινστιτούτο, που ετοιμάζει τα σχέδια αυτά για λογαριασμό της τουρκικής κυβέρνησης αναφέρεται ότι “επιπλέον, το άρθρο 13 της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάννης, για τον αφοπλισμό των νησιών, συνέδεε ρητά τον αφοπλισμό με τη «διατήρηση της ειρήνης».

Στο πλαίσιο αυτό, το γεγονός ότι το αντικείμενο και ο σκοπός της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάννης είναι η διασφάλιση της ειρήνης, μας δείχνει ότι είναι νομικά….δυνατό να θεωρηθεί ως παραβίαση των διατάξεων του αφοπλισμού και ως θεμελιώδης παραβίαση της Συνθήκης, (η στάση της Ελλάδος) που εξαλείφει αυτό το κύριο αντικείμενο και σκοπό.

Από αυτή την άποψη, η παραβίαση από την Ελλάδα των κανόνων σχετικά με τον αφοπλισμό των νησιών μπορεί να δώσει στην Τουρκία το δικαίωμα να καταγγείλει τα άρθρα της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάννης που ρυθμίζουν την κυριαρχία στα νησιά.

Αυτή η κατάσταση θα δώσει στην Τουρκία επίσης το δικαίωμα να απαιτήσει την επαναδιαπραγμάτευση με την Ελλάδα του θέματος της κυριαρχίας στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, που αριθμούν περίπου 18”.

Πρόκειται για το νομικό αφήγημα των Τούρκων για το Αιγαίο, ( με δεδομένη την μη συμφωνία για την  ΑΟΖ) το οποίο έχουν ετοιμάσει εδώ και μεγάλο διάστημα εκατοντάδες Τούρκοι ειδικοί, νομικοί και στρατιωτικοί αναλυτές, για να “σερβιριστεί” στην συνέχεια οποιαδήποτε τουρκική απαίτηση στο ελληνικό Αρχιπέλαγος.

Το ίδιο ινστιτούτο συνεχίζει αναφέροντας:

“Μπορούμε να κατηγοριοποιήσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν Ελλάδα-Τουρκία ως εξής:

Το πρόβλημα των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας, συμπεριλαμβανομένων των χωρικών υδάτων και της υφαλοκρηπίδας και η οριοθέτηση αυτών των περιοχών:

α-) Το πρόβλημα των χωρικών υδάτων:

Τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας δεν έχουν ακόμη καθοριστεί με συμφωνία.

Επί του παρόντος, το πλάτος των χωρικών υδάτων τόσο της Τουρκίας όσο και της Ελλάδας στο Αιγαίο είναι 6 ναυτικά μίλια.

Η γεωγραφική θέση των ακτών του Αιγαίου της Τουρκίας και της Ελλάδας είναι δίπλα-δίπλα και ταυτόχρονα αντικριστά.

Επομένως, ο περιορισμός έχει καταστεί αναγκαιότητα. Επιπλέον, είναι βασικός κανόνας του διεθνούς δικαίου ότι τα όρια των θαλάσσιων περιοχών μεταξύ κοντινών ή αντικριστών τοποθεσιών όπου τέμνονται ή συγκλίνουν θαλάσσιες περιοχές πρέπει να καθορίζονται με συμφωνία.

Για παράδειγμα, λαμβάνουμε  υπόψη ότι στο Αιγαίο, δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, ενώ σημειώνουμε το πλαίσιο των χωρικών υδάτων στις περιοχές όπου οι ακτές είναι αντικριστά, καθώς και στις περιοχές όπου οι ακτές γειτνιάζουν.

Η αύξηση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια από την Ελλάδα, θα άλλαζε δυσανάλογα την ισορροπία συμφερόντων στο Αιγαίο εις βάρος της Τουρκίας.

Ήδη, λόγω των πολλών νησιών που κυριαρχεί, τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας αποτελούν το 40% του Αιγαίου Πελάγους.

Εάν τα χωρικά ύδατα αυξηθούν στα 12 ναυτικά μίλια, το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 70%.

Επομένως, ενώ το μέγεθος της ανοιχτής θάλασσας μειώνεται από 51% σε 19%, τα χωρικά ύδατα της Τουρκίας θα αποτελούσαν σε αυτήν την περίπτωση λιγότερο από το 10% του Αιγαίου Πελάγους.

β-) Το πρόβλημα της υφαλοκρηπίδας

Ένα άλλο θεμελιώδες πρόβλημα σχετικά με τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας στο Αιγαίο είναι ο καθορισμός του ορίου της υφαλοκρηπίδας μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.

Δεν έχουν ακόμη καθοριστεί τα όρια της υφαλοκρηπίδας που ανήκει στην Τουρκία και την Ελλάδα στο Αιγαίο.

Επί του παρόντος, ούτε η Τουρκία ούτε η Ελλάδα έχουν περιορισμένη θαλάσσια δικαιοδοσία στο Αιγαίο πέρα ​​από τα χωρικά τους ύδατα σε απόσταση 6 ναυτικών μιλίων".

Το τουρκικό ινστιτούτο περιγράφει πιθανή ένοπλη αντιπαράθεση Ελλάδος-Τουρκίας 

Στο πλαίσιο όλων αυτών των προβλημάτων, είναι ένα θέμα μεγάλου ενδιαφέροντος, ειδικά αυτή τη στιγμή, ποια χώρα θα υπερκεράσει την ισορροπία δυνάμεων με βάση την αμοιβαία διαμόρφωση ισχύος σε περίπτωση ενδεχόμενου συμβατικού πολέμου ή συγκρούσεων υψηλής ή χαμηλής έντασης μεταξύ της Τουρκίας και Ελλάδος:

Σύγκριση στρατού Ξηράς και Αεροπορίας

Τουρκία

Αριθμός αρμάτων μάχης: 2435

Αριθμός στρατιωτών: 355000

Ελλάδα

Αριθμός αρμάτων μάχης: 1.353

Αριθμός στρατιωτών: 107.593

Λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα στοιχεία, οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις θα είναι το νικηφόρο μέρος σε κάθε σύγκρουση στη ξηρά, τόσο από πλευράς αριθμητικής υπεροχής όσο και με την εμπειρία τους στη Συρία και το Ιράκ τα τελευταία χρόνια.

Ωστόσο, όσον αφορά τη διαμόρφωση της αεροπορίας, η ελληνική αεροπορία είναι σε φάση ποιοτικής υπεροχής στον αέρα.

Διότι, αν δεν μπορέσουμε να ενισχύσουμε την τουρκική αεροπορία με αεροσκάφη F-35 ή νέα F-16, υπάρχει ο κίνδυνος η αεροπορική υπεροχή να ανεπιστρεπτί στην Ελλάδα.

Η Ελλάδα έχει ενισχύσει την αεροπορία της με πολεμικά αεροσκάφη Rafale που αγόρασε από τη Γαλλία.

Στην πραγματικότητα, οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις διαθέτουν περίπου 263 επιχειρησιακά μαχητικά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων 238 F-16 σε διαφορετικά μοντέλα και περίπου 25 F-4.

Η Ελλάδα διαθέτει περίπου 227 μαχητικά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων 33 F-4, 154 F-16, 24 γαλλικής κατασκευής Mirage-2000 BG Mik 2 και 18 Mirage-2000 BG.

Επομένως, αν και η Τουρκία έχει μερικό αριθμητικό πλεονέκτημα έναντι της Ελλάδας ως προς τον αριθμό των αεροσκαφών, το κύριο πρόβλημα σε αυτό το σημείο είναι ο χαμηλός αριθμός πιλότων μαχητικών της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας. (Έχουμε περίπου 750 πιλότους μαχητικών.)

Σύγκριση ως προς το Ναυτικό

α-) Φρεγάτες:

Τουρκία: 16

Ελλάδα: 13

β-) Κορβέτες/αποβατικά:

Τουρκία: 33

Ελλάδα: 9

γ-) Υποβρύχια

Τουρκία: 13

Ελλάδα: 11

Όπως φαίνεται, η αριθμητική και τακτική υπεροχή της Τουρκίας ως προς τη διαμόρφωση της ναυτικής δύναμης είναι αρκετά σαφής.

Αναμφίβολα, το κράτος της Δημοκρατίας της Τουρκίας έκανε και συνεχίζει να κάνει ό,τι χρειάζεται για να αποτρέψει τη σύγκρουση και το χάος στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.

Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι γεωπολιτικές καταστάσεις μπορούν να επικαιροποιηθούν ή να αλλάξουν πολύ γρήγορα.

Φυσικά, το κράτος της Δημοκρατίας της Τουρκίας είναι αποφασισμένο να ζήσει σε ειρήνη, ευημερία και σταθερότητα με τους γείτονές του. Στο πλαίσιο αυτό, η Τουρκία αποδίδει μεγάλη σημασία στη διατήρηση των υφιστάμενων σχέσεων καλής γειτονίας με την Ελλάδα και αυτό το πλαίσιο υποστηρίζει τη διαδικασία διαλόγου.

Η Ελλάδα, από την άλλη, ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα πέρα ​​από το πρόβλημα του «καθορισμού των ορίων της υφαλοκρηπίδας», το οποίο μπορεί να λυθεί με προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο μεταξύ των δύο χωρών.

Ωστόσο, αυτή η στάση της Ελλάδας δεν είναι ρεαλιστική. Επομένως, το να αγνοούμε τους άλλους υποστηρίζοντας ότι υπάρχει μόνο ένα πρόβλημα και να μιλάμε για την ύπαρξη μιας ενιαίας λύσης δεν είναι έγκυρη επιλογή για την ορθολογική επίλυση αυτών των προβλημάτων.

Τελικά, το Κράτος της Δημοκρατίας της Τουρκίας είναι έτοιμο να δείξει την απαραίτητη αντίδραση σε κάθε στάση και συμπεριφορά της Ελλάδας επαγρυπνώντας απέναντι σε κάθε είδους ενδεχόμενο", καταλήγει η τουρκική έκθεση που αντικατοπτρίζει τις πραγματικές προθέσεις των Τούρκων ως προς την χώρα μας το επόμενο διάστημα.

Αυτό μας δείχνει ότι οι Τούρκοι έχουν προετοιμαστεί για όλα τα σενάρια ακόμα και μιας ελληνοτουρκικής σύγκρουσης.

Την ίδια στιγμή η χώρα μας εισέρχεται σε μια ιδιότυπη παρατεταμένη προεκλογική περίοδο με αναταράξεις .

Αυτό το χαρακτηριστικό όμως ισχύει και για την γειτονική Τουρκία, αφού η οικονομία της είναι σε οριακό σημείο πιθανού κραχ, και η υπομονή του τουρκικού λαού δείχνει να σώνεται.

Το θέμα εδώ είναι το τι θα κάνει το καθεστώς Ερντογάν για να βγει από αυτό το τέλμα, με την πιθανότητα θερμού επεισοδίου με την χώρα μας να είναι σημαντική, κάτι που είδαμε ως τρόπο αντίδρασης τόσο σε Συρία, όσο και σε Ιράκ και Λιβύη από πλευράς Τούρκων. 

Τα "κάστανα από την φωτιά" θα κληθούν να βγάλουν οι πανίσχυρες ελληνικές ένοπλες δυνάμεις ( που εντυπωσιάζουν στο ΝΑΤΟ) , πιθανόν σε μια "άγρια" κατάσταση που όμοια της δεν θα υπάρχει μετά το 1974, και για αυτό άλλωστε ετοιμάζονται εδώ και μεγάλο διάστημα.