Η Τουρκία στέλνει 50 μεταχειρισμένα οχήματα MRAP στην Ουκρανία, ενώ αναμένονται και άλλα



Η τουρκική κυβέρνηση παρέδωσε 50 μεταχειρισμένα οχήματα κατηγορίας «Ανθεκτικά σε Νάρκες Προστατευόμενα σε Ενέδρες» (MRAP) στον ουκρανικό Στρατό, όπως δήλωσαν κυβερνητικές και βιομηχανικές πηγές στο Defense News.

Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, η παράδοση των οχημάτων Kirpi ήταν αποτέλεσμα κυβερνητικής συμφωνίας και όχι μιας συμφωνίας ανάμεσα στην Ουκρανία και την BMC, η οποία κατασκευάζει τα Kirpi.Η Ουκρανία είναι αντιμέτωπη επι του παρόντος τη ρωσική στρατιωτική εισβολή, η οποία ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου.

«Στο πλαίσιο της συμφωνίας, το τουρκικό υπουργείο εθνικής άμυνας παρέδωσε στην Ουκρανία μια αρχική παρτίδα 50 Kirpi», δήλωσε η κυβερνητική πηγή στο Defense News υπό τον όρο της ανωνυμίας, καθώς δεν είχε εξουσιοδότηση να μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης. «Θα υπάρξουν και άλλες παραδόσεις».

Το Kirpi 1 είναι ένα βαρύ θωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού. Οι εργασίες για τον σχεδιασμό του ξεκίνησαν το 2008, με το πρώτο πρωτότυπο να παραδίδεται το 2009. Η τουρκική κυβέρνηση υπέγραψε σύμβαση με την BMC για την προμήθεια 614 οχημάτων Kirpi 1 και οι χερσαίες δυνάμεις έχουν ήδη χρησιμοποιήσει τον τύπο οχήματος στο πεδίο της μάχης. Περισσότερα από 1500 οχήματα Kirpi έχουν πωληθεί, εκ των οποίων περισσότερα από 200 σε ξένους πελάτες.

Το 2018, η BMC παρουσίασε το Kirpi 2 και κέρδισε ακόμη μια τουρκική σύμβαση για 529 οχήματα.
Το Kirpi είναι εξοπλισμένο με καθίσματα απόσβεσης κραδασμών, σύστημα GPS, κάμερα οπισθοπορείας και αυτόματο σύστημα πυρόσβεσης. Διαθέτει πέντε μικρές οπές για φορητά όπλα και τέσσερα αλεξίσφαιρα παράθυρα σε κάθε πλευρά του διαμερίσματος μεταφοράς προσωπικού.

Το όχημα μπορεί να οπλιστεί με πολυβόλο των 7,62 χλστ ή των 12,7 χλστ, ενώ διατίθεται επίσης με τηλεχειριζόμενους σταθμούς όπλων.

Πηγή: Defense News