Τέλη του έτους η πλήρης ένταξη του ΒΛΑΧΑΚΟΥ (Ρ 79) στον Στόλο



Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Παρά το κατακαλόκαιρο, συνεχίζονται κανονικά οι εργασίες στα ναυπηγεία Ελευσίνος για την ολοκλήρωση ναυπηγήσεως της ΤΠΚ 7, τελευταίας από τις μονάδες της κλάσεως ΡΟΥΣΣΕΝ που εντάσσονται σε υπηρεσία με το Πολεμικό Ναυτικό σε δύο φάσεις.

Στα τέλη Ιουλίου τοποθετήθηκαν οι προπέλες των μηχανών ενώ ακολούθησαν η παραλαβή και εγκατάσταση της κονσόλας οπλισμού των βλημάτων επιφανείας – επιφανείας Exocet, όπως και η έναρξη δοκιμαστικών λειτουργιών στις ηλεκτρομηχανές και τις κυρίως μηχανές. Στο επόμενο διάστημα αναμένεται η παραλαβή των Exocet και η εγκατάστασή τους, με συνέχιση των δοκιμών εν πλω.

Ο όγκος των απαιτουμένων εργασιών και ο ρυθμός με τον οποίο αυτές εξελίσσονται, οδηγεί στην εκτίμηση ότι, εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, το πλοίο θα μπορεί να ενταχθεί πλήρως επιχειρησιακό στον Στόλο περί τον προσεχή Νοέμβριο, δηλαδή σε 4 μήνες.

Ωστόσο, όπως και με την περίπτωση του ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗ (Ρ 78), αναμένεται να ακολουθηθεί η ίδια πρακτική, δηλαδή μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου να πραγματοποιηθεί η τελετή υψώσεως της Σημαίας και στην ΤΠΚ 7, που θα ονομασθεί ΒΛΑΧΑΚΟΣ (P 79). Εν συνεχεία, το πλοίο θα επιστρέψει στην Ελευσίνα όπου θα πραγματοποιηθούν οι τελικές εργασίες και δοκιμές αποδοχής, μέχρι να ενταχθεί πλήρως επιχειρησιακό στην δύναμη του Πολεμικού Ναυτικού.

Για τους λόγους αυτούς, εκτιμάται ότι η πρόσφατη 3μηνη παράταση που δόθηκε για την συνέχιση των εργασιών στα ναυπηγεία Ελευσίνος με το ίδιο καθεστώς πληρωμών από το Πολεμικό Ναυτικό, και η οποία λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου, δεν θα είναι η τελευταία. Αναμένεται να την διαδεχθεί μία ακόμη, η τελευταία, μέχρι την 31 Δεκεμβρίου, ώστε να συμπέσει και με το “λογιστικό” κλείσιμο του έτους.

Μη λαμβανομένων υπ’ όψιν ενδεχομένων παροπλισμών πλοίων, με τον ΒΛΑΧΑΚΟ (Ρ 79) η δύναμη της Διοίκησης Ταχέων Σκαφών του Αρχηγείου Στόλου θα ανέλθει σε 19 πλοία. Εξ αυτών, οι 7 ΤΠΚ κλάσεως ΡΟΥΣΣΕΝ και οι 4 αναβαθμισμένες κλάσεως ΛΑΣΚΟΣ, θεωρούνται οι πιο αξιόμαχες.