Βρέθηκε στην Ουκρανία AGM-88 HARM: Τι το ιδιαίτερο έχει αυτός ο πύραυλος



Στις 7 Αυγούστου, ορισμένα ρωσικά κανάλια Telegram δημοσίευσαν φωτογραφίες των συντριμμιών με την ένδειξη «BSU-60 A / B», που είναι χαρακτηριστικό για τον αμερικανικό πύραυλο αέρος-εδάφους AGM-88 HARM

Πριν από αυτό, η ουκρανική διοίκηση "Νότος" ανέφερε την καταστροφή τεσσάρων συστημάτων αεράμυνας S-300 και του πυραυλικού συστήματος αεράμυνας Pantsir-S1 (ρωσικές πηγές, συμπεριλαμβανομένων ανεπίσημων, δεν αναφέρουν τέτοιες απώλειες). Είναι πιθανό ότι, ο πύραυλος χρησιμοποιήθηκε εναντίον ενός από αυτούς τους στόχους.

Ο εδάφους –αέρος AGM-88 HARM (High-speed Anti-Radar Missile), αναπτύχθηκε από την Texas Instruments, ενώ η παραγωγή έγινε από την Raytheon Corporation. Εγκρίθηκε το 1983, αντικαθιστώντας το AGM-45 Shrike, το οποίο χρησιμοποιήθηκε στο Βιετνάμ. Χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1986 στη στρατιωτική επιχείρηση των ΗΠΑ κατά της Λιβύης.

Πρόκειται για έναν εξειδικευμένο πύραυλο αντι-ραντάρ,  που έχει σχεδιαστεί για να «θαμπώνει» τα συστήματα αεράμυνας, καθοδηγείται από τη δέσμη ραντάρ των αντιαεροπορικών πυροβολητών και  χτυπά τον στόχο του. Σε αντίθεση με το Shrike, αυτός ο πύραυλος δεν χάνει τον στόχο του ακόμα κι αν ο εντοπιστής είναι απενεργοποιημένος ή αλλάξει συχνότητα (μια κοινή τακτική άμυνας κατά των ραντάρ). Εύρος εκτόξευσης  από 25 έως 150 km από τον στόχο. 

Γενικά σαν πύραυλος, δεν μπορεί να πει κανείς ότι είναι πολύ νέος. Υπάρχουν όμως δύο πτυχές που πρέπει να ληφθούν υπόψη.

Πρώτον, δεν είναι σαφές από ποιους φορείς χρησιμοποιήθηκε αυτός ο πύραυλος.

Πρόκειται για πύραυλο που εκτοξεύεται από αέρος. Τον εκτοξεύουν από αεροπλάνα. Αλλά ένας σύγχρονος κατευθυνόμενος πύραυλος (εξάλλου, ακόμη και μια αεροπορική βόμβα), δεν είναι απλώς αναρτημένος από οποιοδήποτε κατάλληλο φορέα, αλλά χρησιμοποιείται ως μέρος ενός συγκροτήματος όπλων. Επίσης, πρέπει να ενσωματωθεί στο ηλεκτρονικό σύστημα και το λογισμικό του αεροσκάφους.

Δεν υπήρχαν πληροφορίες στα μέσα ενημέρωσης ότι αυτοί οι πύραυλοι είχαν εγκατασταθεί σε αεροσκάφη σοβιετικού τύπου. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, οι πύραυλοι αυτοί, εκτός από τις Ηνωμένες Πολιτείες, βρίσκονται σε υπηρεσία με εννέα ακόμη χώρες που δεν διαθέτουν σοβιετικά αεροσκάφη σε υπηρεσία.

Η UNIAN γράφει: «Φυσικά, μπορούμε να υποθέσουμε ότι με κάποιο τρόπο τα εκτοξεύουμε από το έδαφος, αλλά η εκδοχή ότι παραλάβαμε σλοβακικά και ρουμανικά MiG-29 είναι πιο πιθανή , τα οποία πέρασαν από προγράμματα εκσυγχρονισμού. Και πιθανώς μία από αυτές τις αναβαθμίσεις αφορούσε την ενσωμάτωση με το AGM-88»και συνεχίζει:

«Μπορεί ακόμη να υποτεθεί ότι ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από έναν τακτικό φορέα πυραύλων, όπως το F-16 ή το F-18. Αλλά αυτά τα αεροσκάφη δεν είναι σε υπηρεσία με την ουκρανική Πολεμική Αεροπορία. Ή υπάρχει κάτι που δεν ξέρουμε; Η πιθανότητα για κάτι τέτοιο είναι χαμηλή, κυρίως επειδή υποτίθεται ότι τέτοια αεροσκάφη θα ανιχνεύονταν μέσω ηλεκτρονικών πληροφοριών, αλλά η ρωσική πλευρά δεν ανέφερε κάτι τέτοιο».

Δεύτερον, στις 28 Ιουλίου, ο Υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας ανακοίνωσε την παραλαβή πυραύλων αντι-ραντάρ, ωστόσο, αυτά τα πυρομαχικά δεν εμφανίζονται στις επίσημες λίστες του Πενταγώνου, που δημοσιεύονται στον ιστότοπο του Λευκού Οίκου.

Φυσικά, υπάρχει πιθανότητα οι πύραυλοι να προμηθεύτηκαν από Ελλάδα, Ισπανία ή Τουρκία, αλλά και εδώ τίθεται το ερώτημα σχετικά με τη συμβατότητα, η οποία μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν εκσυγχρονιστεί ο αερομεταφορέας με τη συμμετοχή Αμερικανού κατασκευαστή.

Άρα, πιθανότατα, μιλάμε για προμήθεια όπλων εκτός επίσημης διαδικασίας. Δεν γνωρίζουμε αν αυτό μπορεί να θεωρηθεί λαθρεμπόριο και αν τέτοιες προμήθειες παραβιάζουν τους εσωτερικούς αμερικανικούς κανόνες, (πιθανότατα όχι - το lend-lease στοχεύει ακριβώς σε αυτό), αλλά εδώ ανοίγονται δύο νέες δυνατότητες.

Από τη μία πλευρά, οι παραδόσεις νέων όπλων στην Ουκρανία μπορούν να γίνουν πολύ πιο γρήγορα, παρακάμπτοντας τις γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Από την άλλη πλευρά, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας ενδέχεται να διαθέτουν νέα οπλικά συστήματα, που δεν έχουν ανακοινωθεί προηγουμένως. Συμπεριλαμβανομένων των αεροσκαφών (αυτών των ίδιων των φορέων των πυραύλων HARM), των αρμάτων μάχης, των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς κ.λπ.

Να επισημάνουμε ότι το βράδυ της 9ης Αυγούστου, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ για Πολιτικές Υποθέσεις, Colin Kahl , είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν παραδώσει πυραύλους κατά των ραντάρ στην Ουκρανία, αλλά αρνήθηκε να προσδιορίσει το χρονοδιάγραμμα, τον όγκο και την ονοματολογία των παραδόσεων.