Τουρκικό γεωτρύπανο: Ας είμαστε εν εγρηγόρσει και ας ετοιμάζουμε τα “ξυράφια μας”



Γράφει ο Στέλιος Φενέκος, Υποναύαρχος ΠΝ ε.α.

Πολλές φορές έχω αρθρογραφήσει για την λογική, όπως εφαρμόζεται στην κριτική σκέψη, στην ικανότητα εξαγωγής συμπερασμάτων και στις εκτιμήσεις που κάνουμε μετά από κατάλληλη επεξεργασία δεδομένων, τεκμηρίων  και πληροφοριών.

Μάλιστα έχω αναφερθεί σε πολλούς φιλοσόφους και μη που διαμόρφωσαν την σύγχρονη κριτική σκέψη.

Μετά από την απόφαση του Ερντογάν να βγει μεν το γεωτρύπανο με φιέστα στις 9 Αυγουστου αλλά να κάνει γεώτρηση μέσα σε Τουρκική υφαλοκρηπίδα, οι υποθέσεις που εκφράσθηκαν δημόσια από πολλούς ήταν ότι το έκανε για να φανεί καλόπιστος και  μη προκλητικός έναντι της Ελλάδος, δεδομένης της συζήτησης για τα F-16 που επίκειται να γίνει σύντομα στις ΗΠΑ.

Όμως την ίδια στιγμή γίνεται μεγάλος αριθμός παραβιάσεων του Ελληνικού εναέριου χώρου. Και θυμίζουμε ότι αυτό επικαλέσθηκαν ως κύριο λόγο οι Γερουσιαστές στην πράξη που πέρασε από το Κογκρέσσο και επικυρώθηκε για να μην δοθούν στην Τουρκία τα F-16.

Επίσης η δημόσιες δηλώσεις του Ερντογάν αλλά και των αρμόδιων Υπουργών, διατηρήθηκαν το ίδιο επιθετικές προς την Ελλάδα (εάν δεν αυξήθηκαν κιόλας).

Συνεπώς η υπόθεση αυτή δεν πέρασε το τέστ σφάλματος (Popper-Falsification test) αλλά ούτε και o συνολικός συλλογισμός την αρχή πληρότητας του συλλογισμού και της εσωτερικής συνέπειας (Leibnitz).

Και οπωσδήποτε ούτε το ξυράφι του Occam, (αρχή της απλούστευσης): «Κανείς δεν θα πρέπει να προβαίνει σε περισσότερες εικασίες από όσες είναι απαραίτητες».

Συνεπώς η αρχική υπόθεση ότι το γεωτρύπανο χρειαζόταν και άλλες δοκιμές (δεν είχε ξανακάνει γεώτρηση), για να μπορεί να κάνει με ασφάλεια γεώτρηση βαθέων υδάτων, και ότι αυτό θα το ολοκλήρωνε διακριτικά και ασφαλώς αρκετά κοντά στο λιμένα και μέσα σε Τουρκική υφαλοκρηπίδα, χωρίς προκλήσεις που να έχουν ρίσκο (αυτήν την στιγμή μέχρι να ολοκληρώσει τις δοκιμές) εμφανίζεται απλούστερη, εσωτερικά συνεπής με την αρχική υπόθεση και αντέχει και στο falsification test έναντι της υπόθεσης των F-16, (αφού συνεχίζουν οι προκλήσεις, οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας και οι υπερπτήσεις στα νησιά μας).

Όμως και με τις δύο υποθέσεις ως βάση, εξακολουθεί να υπάρχει η εκτίμηση και να είναι κοινή, ότι οι προκλήσεις με τα γεωτρύπανα και τα ερευνητικά σκάφη, θα επαναληφθούν στο εγγύς μέλλον.

Ας είμαστε λοιπόν εν εγρηγόρσει και ας ετοιμάζουμε τα “ξυράφια μας”.