Αμερικανική επίδειξη ισχύος με πλήγματα σε ιρανικούς στόχους- Πώς εμπλέκεται η Ελλάδα στο ΝΑΤΟ Μ. Ανατολής



Αεροπορική επίθεση των ΗΠΑ στη Συρία κατά Ιρανικών στόχων και αδιευκρίνηστης αιτίας θάνατος Ιρανού Στρατηγού δημιουργούν νέα δεδομένα στην περιοχή

"Οστρατός των ΗΠΑ ανακοινώνει αεροπορικές επιδρομές εναντίον ομάδων που υποστηρίζονται από το IRGC στη Συρία" είναι ο τίτλος άρθρου Διεθνούς ΜΜΕ του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:

"Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν διέταξε αεροπορικές επιδρομές σε εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται από ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν στη Συρία, ανακοίνωσε αργά την Τρίτη ο αμερικανικός στρατός.

«Κατά την οδηγία του Προέδρου Μπάιντεν, οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές ακριβείας στη Συρία Ντέιρ εζ-Ζορ σήμερα», δήλωσε ο Συνταγματάρχης Τζο Μπουτσίνο, Διευθυντής επικοινωνίας της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ (CENTCOM).

Είπε ότι τα πλήγματα στόχευαν εγκαταστάσεις υποδομής που χρησιμοποιούνται από ομάδες που συνδέονται με το Σώμα Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν.

Τα πλήγματα έχουν σκοπό την υπεράσπιση και την προστασία των αμερικανικών δυνάμεων από επιθέσεις όπως αυτές της 15ης Αυγούστου εναντίον αμερικανικού προσωπικού από ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν, ανέφερε ο Μπουτσίνο σε δήλωση.

Την περασμένη εβδομάδα, οι αμερικανικές δυνάμεις ανέφεραν ότι δέχθηκαν επίθεση από drone στη Συρία, αλλά είπαν ότι δεν υπήρξαν θύματα ή ζημιές. Τα αμερικανικά στρατεύματα στη Συρία, μέρος ενός διεθνούς συνασπισμού που μάχεται το ISIS, δέχονται τακτικές επιθέσεις από ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν.


«Τα σημερινά χτυπήματα ήταν απαραίτητα για την προστασία και την υπεράσπιση του αμερικανικού προσωπικού», είπε ο Μπουτσίνο, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ έλαβαν «ανάλογη, σκόπιμη δράση» με σκοπό να περιορίσουν τον κίνδυνο κλιμάκωσης και να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο απωλειών.

Σύμφωνα με τον Μπουτσίνο, ο Μπάιντεν διέταξε τα χτυπήματα σύμφωνα με το Άρθρο ΙΙ, το οποίο παρέχει στον πρόεδρο την εξουσία που απαιτείται για την προστασία και την υπεράσπιση του αμερικανικού προσωπικού παρεμποδίζοντας ή αποτρέποντας επιθέσεις από ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιδιώκουν σύγκρουση, αλλά θα συνεχίσουν να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία και την υπεράσπιση του λαού μας», είπε και πρόσθεσε

 «Οι αμερικανικές δυνάμεις παραμένουν στη Συρία για να εξασφαλίσουν τη διαρκή ήττα του ISIS».

Επίσης σύμφωνα με έτερο Διεθνές ΜΜΕ, ένας Στρατηγός του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν (IRGC) σκοτώθηκε ενώ  βρισκόταν «σε αποστολή» στη Συρία, ανέφεραν την Τρίτη ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

«Ο Στρατηγός Abolfazl Alijani, μέλος των χερσαίων δυνάμεων του IRGC που βρισκόταν σε αποστολή στη Συρία ως στρατιωτικός σύμβουλος, μαρτύρησε την Κυριακή», ανέφερε η κρατική τηλεόραση στον ιστότοπό της.

Περιέγραψε τον Αλιτζάνι ως «υπερασπιστή του ιερού», όρος που χρησιμοποιείται για όσους εργάζονται για λογαριασμό του Ιράν στη Συρία ή το Ιράκ, χωρίς να παρέχει περισσότερες λεπτομέρειες για την επίθεση στην οποία σκοτώθηκε.

Το Ιράν λέει ότι έχει αναπτύξει τις δυνάμεις του στη Συρία μετά από πρόσκληση της Δαμασκού και μόνο ως σύμβουλους

Στις αρχές Αυγούστου, πραγματοποιήθηκαν κηδείες στην Τεχεράνη και σε άλλες πόλεις του Ιράν για πέντε μέλη του IRGC που σκοτώθηκαν στη Συρία πριν από αρκετά χρόνια, αφού τα σώματά τους ανασύρθηκαν και ταυτοποιήθηκαν μέσω τεστ DNA, ανέφεραν ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Τον Μάρτιο, οι Φρουροί δήλωσαν ότι μια ισραηλινή επίθεση στη Συρία σκότωσε δύο αξιωματικούς της, προειδοποιώντας ότι το Ισραήλ «θα πληρώσει για το έγκλημα».

Το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει εκατοντάδες αεροπορικές επιδρομές εντός της Συρίας τα τελευταία χρόνια, με στόχο κυβερνητικές θέσεις καθώς και συμμαχικές δυνάμεις που υποστηρίζονται από το Ιράν και μαχητές της λιβανέζικης σιιτικής μαχητικής οργάνωσης Χεζμπολάχ.

Ενώ το Ισραήλ σπάνια σχολιάζει μεμονωμένα χτυπήματα, έχει αναγνωρίσει ότι έχει πραγματοποιήσει εκατοντάδες από το 2011.

Το Ιράν και το Ισραήλ έχουν εμπλακεί σε έναν παρατεταμένο σκιώδη πόλεμο, με την Ισλαμική Δημοκρατία να κατηγορεί τον «ορκισμένο εχθρό» της ότι διεξήγαγε επιθέσεις δολιοφθοράς κατά των πυρηνικών της εγκαταστάσεων και δολοφονίες προσώπων, συμπεριλαμβανομένων επιστημόνων.

Το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης είναι ο ιδεολογικός βραχίονας του ιρανικού στρατού και περιλαμβάνεται στη μαύρη λίστα τρομοκρατικών ομάδων από τις Ηνωμένες Πολιτείες". 

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα
Το κατά πόσο ή όχι ο θάνατος του Ιρανού Στρατηγού σχετίζεται ή όχι με την Αμερικανική αεροπορική  επίθεση δεν έχει καταστεί δυνατόν να διακριβωθεί. 

Ωστόσο διαπιστώνουμε ότι το κλίμα έντασης και αμοιβαίων χτυπημάτων μεταξύ ΗΠΑ-Ιράν επανήλθε στο προσκήνιο, ενώ μέχρι πρότινος αυτό συνέβαινε μόνο μεταξύ Ισραήλ-Ιράν. 

Μολονότι υπάρχουν διαβεβαιώσεις ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιδιώκουν σύγκρουση, αλλά θα συνεχίσουν να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία και την υπεράσπιση του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεών της στη Συρία, εντούτοις αντιλαμβανόμαστε ότι  πλέον το σκηνικό στην περιοχή έχει αλλάξει και οι εξελίξεις δεν μπορεί να αποκλείσουν οποιοδήποτε εξέλιξη προς το χειρότερο. 

Οι ΗΠΑ επιδιώκουν μαζί με το Ισραήλ τη δημιουργία του ΝΑΤΟ Μ.Ανατολής με τη συμμετοχή Αραβικών χωρών και χωρών του κόλπου, ενάντια στο Ιράν. 

Στην εξίσωση μπαίνει και η Ελλάδα, όντας στενή σύμμαχος ΗΠΑ-Ισραήλ, προσδίδοντας στρατηγικό βάθος στο δεύτερο και φιλοξενώντας αμερικανικές στρατιωτικές  βάσεις. 

Η χώρα μας θα πρέπει να προβεί σε περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεών της με το Ισραήλ, ενοποιώντας την αντιαεροπορική άμυνα της μαζί του, αφού αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα αφενός να αποτελέσει τη χώρα γέφυρα μεταξύ  του ΝΑΤΟ στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο και του υπό διαμόρφωση ΝΑΤΟ Μ.Ανατολής, αφετέρου να  διαλύσει  την τουρκική "Γαλάζια Πατρίδα" στη ΝΑ Μεσόγειο.  

Από την άλλη Ιράν-Ρωσία-Τουρκία συμφώνησαν στην αποτροπή δημιουργίας Κουρδικού μορφώματος στη Συρία, το οποίο θέλουν οι ΗΠΑ. 

Συνεπώς αναμένουμε εξελίξεις στη Συρία, αφού εκτίμησή μας είναι ότι οι ΗΠΑ δεν θα μείνουν θεατές και πάλι εγκαταλείποντας τους Κούρδους του YPG για μια ακόμη φορά.