Με εντολή Πούτιν στον ρωσικό στόλο – Επιχείρηση «μπλόκο στην Αδριατική»H εντολή δόθηκε από τον πρόεδρο Πούτιν στον ρωσικό στόλο γράφει η ιταλική εφημερίδα Repubblica: «Πρέπει να υπερασπιστούμε το κύρος της Ρωσίας ως μιας μεγάλης ναυτικής δύναμης, που έχει στόχο τη διατήρηση της στρατηγικής σταθερότητας στον κόσμο και την ενίσχυση της εθνικής της επιρροής».

Η ιταλική εφημερίδα υποστηρίζει ότι η ρωσική επιχείρηση στις 20 Ιουλίου αποκαλύφθηκε από τη Ship Yard Naval Consultancy (η οποία αναλύει δεδομένα από εμπορικούς δορυφόρους) και επιβεβαιώθηκε από επίσημες πηγές. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της λοιπόν, το ρωσικό αντιτορπιλικό «Tributs» διέσχισε εκείνη την ημέρα τα Στενά του Οτράντο και κατευθύνθηκε βόρεια, αγκυροβολώντας μπροστά στις ακτές του Αμπρούτσο, που ήταν γεμάτες κόσμο λόγω των θερινών διακοπών.

Συνοδευόταν από το καταδρομικό «Varyag», με τις συστοιχίες πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς P-1000 Vulcan, που στάθμευε στο Σαλέντο, εποπτεύοντας την κύρια είσοδο στην Αδριατική. Στην «παρέα» συμμετείχε και ένα τρίτο πλοίο, το κατασκοπευτικό «Vasily Tatishchev», με στόχο τη μελέτη της «ηλεκτρονικής απάντησης» του ΝΑΤΟ σε αυτή την πρόκληση.

Σύμφωνα με τη ρωσική προπαγάνδα, τα τρία προαναφερθέντα πλοία λειτουργούν «σαν κοπάδι λύκων που επιτίθενται στη λεία τους», κινούνται με ταχύτητα τρεις φορές μεγαλύτερη από εκείνη του φωτός και μπορούν να πλήξουν τους στόχους τους από απόσταση 500 χιλιομέτρων.

Η επιχείρηση του ρωσικού Ναυτικού – συνεχίζει η Repubblica – προκάλεσε μια μακρά και σιωπηλή μάχη, όπου οι διοικητές του ΝΑΤΟ θέλησαν να δείξουν στους Ρώσους ότι δεν θα τους παραδώσουν τον έλεγχο ανάμεσα στην Αδριατική και το Ιόνιο Πέλαγος. Τις τελευταίες ημέρες του Ιουλίου, έτσι, το «Varyag» (δίδυμο του «Moskva», που βυθίστηκε από τους Ουκρανούς στις 14 Απριλίου) βρέθηκε σε απόσταση μικρότερη των 100 χιλιομέτρων από το αμερικανικό καταδρομικό «Forrest Sherman».

Οι Ρώσοι βρίσκονταν στην πλευρά της Αδριατικής και οι Αμερικανοί στην πλευρά του Ιονίου. Λίγο νοτιότερα βρισκόταν το «Truman», με 60 βομβαρδιστικά αεροσκάφη F-18 Hornet και συνοδεία μία μοίρα του ΝΑΤΟ (τη Standing Maritime Group Two), όπου μετείχαν αμερικανικά, ιταλικά, ισπανικά, τουρκικά και ελληνικά πολεμικά πλοία. Στις 25 Ιουλίου, τα πλοία αυτά σχημάτισαν ένα τετράγωνο γύρω από το «Truman».

Εξι ημέρες αργότερα, ένα από τα μεγαλύτερα κατασκοπευτικά drones των ΗΠΑ, το Global Hawk, που αναχωρεί καθημερινά από τη Σιγκονέλα και κατευθύνεται στη Βόρεια Θάλασσα για να παρακολουθήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, πραγματοποίησε για ώρες περιπολίες πάνω από μια συγκεκριμένη περιοχή του Ιονίου Πελάγους, την ίδια περιοχή όπου περιπολούσαν στη συνέχεια για τρεις ημέρες ιταλικά αεροπλάνα Ρ72.

Είναι άγνωστο πού βρίσκονται σήμερα τα ρωσικά πλοία.