Ελληνοτουρκικά: Αυτά θέλει να πετύχει ο Ερντογάν με το γεωτρύπανο – Η αιγυπτιακή ΑΟΖ και τα κατεχόμενα



Ποια είναι τα δεδομένα ως τώρα - Ποιο θα είναι το επόμενο βήμα στα Ελληνοτουρκικά

To «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν» παραμένει σε τουρκικά χωρικά ύδατα, αφού ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέλει να ζυγίσει τις διεθνείς αντιδράσεις, προτού κουνήσει το επόμενο πιόνι στα Ελληνοτουρκικά.

Η γειτονική χώρα έχει βρει πρόσφορο έδαφος, ελέω πολέμου στην Ουκρανία, προκειμένου να διεκδικήσει περισσότερα στη σκακιέρα της Μεσογείου και καραδοκεί για να εκμεταλλευθεί την παραμικρή κίνηση.

Ο Ερντογάν τα «άκουσε» από τους σκληροπυρηνικούς εντός των τειχών για τη ράθυμη ρότα που δόθηκε στο «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν», το οποίο έκανε την πρώτη του στάση 29,69 μίλια νοτίως των ακτών της χώρας.

Το μεγάλο της στοίχημα είναι να οριοθετήσει εξ ημισείας με την Αίγυπτο από τον 32ο έως τον 28ο μεσημβρινό, παραγκωνίζοντας όσα η Κύπρος δικαιούται.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία εξακολουθεί να αμφισβητεί τμήματα των αδειοδοτηθέντων θαλασσοτεμαχίων στην οριοθετημένη περιοχή νοτιοδυτικά (ΑΟΖ Κύπρου-Αιγύπτου).

Νοτιοανατολικά υπάρχει η επίσης οριοθετημένη υφαλοκρηπίδα με Ισραήλ και Λίβανο (που δεν έχει επικυρώσει), για την οποία η Τουρκία επικαλείται την παράνομη άδεια της τουρκοκυπριακής οντότητας (ανυπόστατη κατά το διεθνές δίκαιο).

Τέλος, η οριοθετημένη ελληνοαιγυπτιακή ΑΟΖ μάλλον δεν συγκαταλέγεται, διότι στην αντίστοιχη παράνομη τουρκολιβυκή, η Άγκυρα δεν έχει σεισμικά δεδομένα.

Σε αυτά τα τρία σημεία η γειτονική χώρα έχει ολοκληρώσει την έρευνα και είναι υποψήφια προς γεώτρηση.

Στις δύο πρώτες περιπτώσεις, γεώτρηση σε οριοθετημένη υφαλοκρηπίδα συνιστά κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Από εκεί και πέρα, μη οριοθετημένες είναι:

η περιοχή βορείως των Κατεχόμενων, η οποία δεν παράγει νόμιμο αποτέλεσμα βάσει της άκυρης συμφωνίας της Τουρκίας με την ανυπόστατη τουρκοκυπριακή οντότητα
η περιοχή βορειοδυτικώς της Κύπρου από 32ο έως 30ό μεσημβρινό
η περιοχή διαφιλονικούμενων διεκδικήσεων από 28ο έως 30ό μεσημβρινό, όπου εξερευνούσε το «Oruç Reis» το 2020

Τέλος, σε περίπτωση που γίνει γεώτρηση σε αιγιαλίτιδα ζώνη στις εγγύς περιοχές Καρπασίας και Αμμοχώστου, θα συνιστά κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας της Κύπρου.

Εν ολίγοις, η Άγκυρα επιχειρεί μάταια να ακυρώσει την κυπριακή ΑΟΖ, διότι δεν μπορεί να παρακάμψει την νομική πραγματικότητα.

Πιστεύει ότι μπορεί να ελέγξει την υπόλοιπη περιοχή ως τον 28ο μεσημβρινό, κάτι που ήταν και ο αρχικός της στόχος.

Έπειτα, θέλει να κινηθεί δυτικότερα στη σύναψη της παράνομης τουρκολιβυκής οριοθέτησης.