Γιατί η Ελλάδα δεν πρέπει να ανησυχεί από την μη κατάρριψη των κινεζικών πυραύλων Dongfeng, από τους Patriot της Ταϊβάν;



Δεν εμπνέει ανησυχία για την Ελλάδα που στηρίζει την αεράμυνά της στους  Patriot σε μεγάλο βαθμό, το γεγονός της μη χρήσης τους από την Ταϊβάν για την αναχαίτιση των Κινεζικών πυραύλων Dongfeng, οι οποίοι πέταξαν εκτός ατμόσφαιρας , αφού η Τουρκία δεν διαθέτει πυραύλους τέτοιων χαρακτηριστικών και δυνατοτήτων

"Κινεζικοί πύραυλοι πέταξαν πάνω  από τα συστήματα άμυνας Patriot των ΗΠΑ. Οι ειδικοί αποκωδικοποιούν γιατί η Ταϊβάν δεν τους  αναχαίτισε", είναι ο τίτλος άρθρου έγκριτου Διεθνούς ΜΜΕ του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα: 

"Η Κίνα εκτόξευσε πρόσφατα τους βαλλιστικούς πυραύλους της Dongfeng (DF) πάνω από την Ταϊβάν για να επιδείξει την ισχύ της  αλλά  και την μεγάλη εμβέλεια κρούσης  τους, προσπαθώντας να εκφοβίσει την Ταϊβάν.
 
Το περιστατικό προκάλεσε ανησυχίες για τα αμυντικά συστήματα της Ταϊβάν, ιδιαίτερα για το αμερικανικής προέλευσης Patriot.

Στις 4 Αυγούστου, ο Κινεζικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός (PLA) εκτόξευσε 11 βαλλιστικούς πυραύλους Dongfeng στα νερά κοντά στο βόρειο, νότιο και ανατολικό τμήμα του νησιού.

Το ιαπωνικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε επίσης ότι τέσσερις κινεζικοί βαλλιστικοί πύραυλοι είχαν πετάξει πάνω από την Ταϊπέι και πέντε κινεζικοί βαλλιστικοί πύραυλοι προσγειώθηκαν στην ΑΟΖ της Ιαπωνίας.
 
Το Υπουργείο Άμυνας του νησιού είπε ότι η «παράλογη ενέργεια» του PLA «έθεσε σε κίνδυνο την περιφερειακή ειρήνη» και ότι είχε «ενεργοποιήσει» αμυντικά συστήματα και κρατούσε υψηλό επίπεδο εγρήγορσης.

Ωστόσο, το περιστατικό προκάλεσε διαδικτυακή συζήτηση σχετικά με το γιατί ο στρατός της Ταϊβάν δεν χρησιμοποίησε τα συστήματα αεράμυνας του, όπως τους πυραύλους Patriot, για να αναχαιτίσει τους εισβολείς πυραύλους που πέταξαν πάνω από τα αυτοδιοικούμενα νησιά.

Σε έναν πόλεμο , το σύστημα αεράμυνας Patriot μπορεί να είναι ο πρωταρχικός αμυντικός μηχανισμός της χώρας έναντι μιας κινεζικής επίθεσης.

Οι Tien-Kung II και III, γνωστοί και ως πύραυλοι εδάφους-αέρος μεγάλου βεληνεκούς, αναπτύχθηκαν εγχώρια και χρησιμοποιούνται από την Πολεμική Αεροπορία της Ταϊβάν. Αυτά τα συστήματα συμπληρώνουν το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Patriot και δημιουργούν μια ολοκληρωμένη αμυντική ασπίδα έναντι πιθανών κινεζικών επιθέσεων.

Μη χρησιμοποιημένοι πύραυλοι Patriot
Καθώς οι κινεζικοί πύραυλοι πετούσαν πάνω από την Ταϊβάν, οι χρήστες του Διαδικτύου αναρωτήθηκαν γιατί τα αμερικανικής προέλευσης συστήματα Patriot της Ταϊβάν δεν κατέρριψαν τους εισβολείς πυραύλους PLA.

Η σελίδα κοινότητας του Ινστιτούτου Ερευνών Wang Li Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου στο Facebook δημοσίευσε ένα άρθρο με εικονογραφήσεις το πρωί της Παρασκευής, 5 Αυγούστου, περιγράφοντας γιατί ο στρατός της Ταϊβάν δεν προσπάθησε να καταρρίψει τον βαλλιστικό πύραυλο της Κίνας.

Η γραμμή Κάρμαν, 100 χιλιόμετρα πάνω από τη Γη, θεωρείται το όριο του διαστήματος. Η ανάρτηση σημείωσε ότι οι βαλλιστικοί πύραυλοι πετούν στο διάστημα πριν επιστρέψουν για να χτυπήσουν τον στόχο τους.

Στις 4 Αυγούστου, το υπουργείο Άμυνας του νησιού δήλωσε επίσης ότι η κύρια διαδρομή πτήσης των βαλλιστικών πυραύλων Dongfeng ήταν έξω από την ατμόσφαιρα.

Παρά το γεγονός ότι πέταξαν πάνω από την Ταϊβάν, ο συγγραφέας σημείωσε ότι αυτοί οι πύραυλοι δεν θεωρούνταν ότι βρίσκονται στον εναέριο χώρο της χώρας επειδή βρίσκονταν στο διάστημα.

Τα έθνη έχουν μια άρρητη συμφωνία ότι ο εναέριος χώρος δεν περιλαμβάνει το διάστημα.
Διαφορετικά, «αυτό δεν σημαίνει ότι η κυριαρχία της Ταϊβάν παραβιάζεται καθημερινά», με κινεζικούς δορυφόρους να πετούν πάνω από την Ταϊβάν κάθε μέρα;

Ρώτησε αστειευόμενος ο συγγραφέας.

Μπορεί η Ταϊβάν να αναχαιτίσει τους πυραύλους Dongfeng
Ο συγγραφέας υποστήριξε ότι η Ταϊβάν δεν πρέπει να χρησιμοποιεί το σύστημα αντιβαλλιστικής πυραυλικής άμυνας Patriot III για να σταματήσει τους πυραύλους Dongfeng επειδή έχει σχεδιαστεί για να εμποδίζει τους εχθρικούς πυραύλους να εισέλθουν στον εναέριο χώρο της Ταϊβάν και όχι σε πυραύλους που στοχεύουν στο διάστημα.

Ένα άλλο σημείο που αναφέρθηκε από τον συγγραφέα ήταν η διαφορά τιμής μεταξύ ενός πυραύλου Patriot, που κοστίζει 50 εκατομμύρια NT$, και ενός πυραύλου Dongfeng, που κοστίζει μόνο 20 εκατομμύρια NT$.

Ωστόσο, σημείωσε επίσης ότι κάθε εκτόξευση πυραύλου παρέχει πληροφορίες σε στρατιωτικούς παρατηρητές, «έτσι υπάρχει μια δωρεάν ευκαιρία να συλλεχθούν δεδομένα για μια εχθρική χώρα και πρέπει να πείτε ευχαριστώ μέσα από την καρδιά σας».

Επιπλέον, όπως φαίνεται στο διάγραμμα, η φάση αυτών των δοκιμών πυραύλων Dongfeng πραγματοποιείται σε κινεζικό έδαφος, πράγμα που σημαίνει ότι βρίσκεται εκτός της άμυνας της Ταϊβάν.

Παρόλο που το στάδιο της μέσης διαδρομής είναι πάνω από την Ταϊβάν, βρίσκεται στο διάστημα και εκτός της γκάμας δυνατοτήτων προσβολής των συστοιχιών Patriot.

Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, η τερματική φάση λαμβάνει χώρα στον ωκεανό στα ανοικτά των ακτών της Ταϊβάν, μακριά από τα συστήματα πυραυλικής άμυνας της Ταϊβάν.

Το σύστημα απόκτησης στόχων των συστοιχιών  πυραύλων Patriot, ωστόσο, θα κλειδωνόταν σε έναν βαλλιστικό πύραυλο εάν στραμμένο στο έδαφος της Ταϊβάν.

Καθώς ο κινεζικός πύραυλος φτάνει στο τέλος της πτήσης του, το σύστημα μπορεί να εκτοξεύσει έναν πύραυλο που θα χτυπούσε απευθείας τον εχθρικό στόχο 

Ωστόσο, υπάρχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με το πόσο αποτελεσματικά αυτό το σύστημα σταματά τους βαλλιστικούς πυραύλους.

Οι πύραυλοι Patriot Advanced Capability-3 (PAC-3) είναι μικρότεροι, πιο ευέλικτοι και πιο ακριβείς. Σύμφωνα με τον Chieh Chung, συνεργάτη ερευνητή στο Ίδρυμα Εθνικής Πολιτικής στην Ταϊπέι, μπορούν να αναπτυχθούν σε σημαντικότερους αριθμούς, καθιστώντας τους πολύ αποτελεσματικούς κατά των βαλλιστικών πυραύλων.

Η Ταϊβάν έχει επίσης δυνατότητες παρακολούθησης των βαλλιστικών πυραύλων που εκτοξεύθηκαν από το Πεκίνο.

Τούτου λεχθέντος, το ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης μεγάλης εμβέλειας της Ταϊβάν επέτρεψε στις ένοπλες δυνάμεις της να παρακολουθούν τους βαλλιστικούς πυραύλους Dongfeng που εκτόξευσε η Κίνα στις 4 Αυγούστου.

Το κόστος του ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης μεγάλης εμβέλειας Leshan, που βρίσκεται στην περιοχή Leshan του Hsinchu, είναι περίπου 40,9 δισεκατομμύρια NT$ 1,36 δισεκατομμύρια δολάρια).

Το ραντάρ είναι ένα αμερικανικό AN/FPS-115 PAVE PAWS από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου που πουλήθηκε στην Ταϊβάν το 2000 και χρησιμοποιείται από το 2013.

Έχει εμβέλεια ανίχνευσης 5.000 χιλιομέτρων και μπορεί να παρακολουθεί πλοία επιφανείας λόγω της υπερυψωμένης θέσης του . Μπορεί επίσης να εντοπίσει βλήματα ή αεροσκάφη εντός αυτής της εμβέλειας.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία επικαλούνται αξιωματούχους, η Ταϊβάν παρείχε επίσης στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και άλλα έθνη σχετικές πληροφορίες σχετικά με τις πρόσφατες εκτοξεύσεις από την Κίνα για χρήση ως πηγή και σύγκριση." 

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα
Από τα παραπάνω συνάγεται ότι ο λόγος που οι Patriot της Ταϊβάν δεν αναχαίτισαν  τους κινεζικούς πυραύλους Dongfeng, είναι  απολύτως δικαιολογημένος και είναι ο ακόλουθος.

1. Οι κινεζικοί πύραυλοι παρακολουθούντο άμεσα από τη φάση της εκτόξευσής τους από το αμερικανικό  ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης μεγάλης εμβέλειας Leshan, που βρίσκεται στην περιοχή Leshan του Hsinchu, στην Ταϊβάν, εμβέλειας 5000 χιλιομέτρων.

2. Οι εν λόγω πύραυλοι έγινε αντιληπτό ότι θα διέγραφαν  τροχιά   έξω από την ατμόσφαιρα πάνω  από την Ταϊβάν, πάνω από τα 100 χιλιόμετρα ύψος, γεγονός που δεν συνιστά παραβίαση του ΕΕΧ της και είναι παράλληλα  εκτός των δυνατοτήτων των Αμερικανικών Patriot, των οποίων η οροφή είναι τα 24 χιλιόμετρα.

3. Όταν οι Dongfeng μπήκαν στην τελική τους φάση εντός της ατμόσφαιρας και έπεσαν στη θάλασσα, ήταν εκτός ΕΕΧ της Ταϊβάν και συνεπώς θα  ήταν ανώφελη και άσκοπη η χρήση τους.

Συνεπώς,  για τους παραπάνω  λόγους δεν εμπνέει ανησυχία για την Ελλάδα που στηρίζει την αεράμυνά της στους  Patriot σε μεγάλο βαθμό, το γεγονός της μη χρήσης τους από την Ταϊβάν για την αναχαίτιση των Κινεζικών πυραύλων Dongfeng, οι οποίοι πέταξαν εκτός ατμόσφαιρας , αφού η Τουρκία δεν διαθέτει πυραύλους τέτοιων χαρακτηριστικών και δυνατοτήτων.