Τούρκικα ΜΜΕ: Και τα F-16 να πάρουμε από τις ΗΠΑ, θα τα καταρρίψουν τα ελληνικά Rafale



Γιατί η τυχόν απόκτηση των νέων αμερικανικών 40 F-16 από την Τουρκία δεν μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στο Αιγαίο όπου κυριαρχεί η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία;- Ειδική ανάλυση

"Εάν οι ΗΠΑ συμφωνήσουν να μας πουλήσουν το νέο αεροσκάφος F-16 Block 70 και να εκσυγχρονίσουν το αεροσκάφος στο απόθεμα, υπάρχει ένας αέρας λες και θα λυθούν όλα τα προβλήματα της Τουρκίας. Ωστόσο, αυτό δεν είναι ακριβώς έτσι", επισημαίνει σε άρθρο του τουρκικό ΜΜΕ, του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:

"Η Ελλάδα παρέλαβε τα αεροπλάνα Rafale από τη Γαλλία καθώς και πυραύλους Meteor με βεληνεκές 320 χιλιομέτρων.

Αυτός ο πύραυλος αέρος-αέρος έχει βεληνεκές σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερο από τον πύραυλο AIM-120 που χρησιμοποιούμε.

Μπορεί να είναι αποθαρρυντικό όταν γράφετε τον αριθμό έτσι, αλλά υπάρχει ένας άλλος υπολογισμός απόστασης που ονομάζεται «Χωρίς Ζώνη Διαφυγής» στους πυραύλους αέρος-αέρος, δηλαδή δεν υπάρχει δυνατότητα διαφυγής από εκτοξευόμενο βλήμα.

Όταν κάνουμε αυτόν τον υπολογισμό, διαπιστώνουμε ότι οι πύραυλοι Meteor έχουν απόσταση 100 km και οι πύραυλοι τύπου AIM που χρησιμοποιούμε έχουν απόσταση 55 km,  όπου είναι αδύνατον να διαφύγουν τα μαχητικά αεροσκάφη

Αυτό δεν είναι το μόνο πρόβλημα, το ραντάρ ASEA στο ρύγχος των αεροσκαφών Rafale είναι πιο αποτελεσματικό και έχει πιο προηγμένα χαρακτηριστικά από τα μηχανικά ραντάρ  των σημερινών μας F-16.

Με άλλα λόγια, ένα ελληνικό αεροσκάφος Rafale έχει την ευκαιρία να εντοπίσει νωρίτερα το F-16 μας και να εκτοξεύσει τον πύραυλο του.

Η ASELSAN θα παραδώσει το πρωτότυπο του εγχώριου ραντάρ ASEA μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Αν πεις ότι τελείωσε, δεν είναι έτσι


Στις 5 Ιουλίου του τρέχοντος έτους, ο εγχώριος πύραυλος αέρος-αέρος  Gökdoğan εκτοξεύτηκε επιτυχώς από το F-16 στη Σινώπη. Αυτό είναι ένα σημαντικό αποτέλεσμα στο οποίο η TÜBİTAK-SAGE εργάζεται από το 2013.

Συμφωνώντας να πληρώσουμε έναν τεράστιο ποσό  χρημάτων στις ΗΠΑ, απαλλαγήκαμε από το βάρος ότι είχαμε προβλήματα στη διαδικασία προμήθειας, με εγχώρια μέσα.

Το πιο σημαντικό είναι ότι το εγχώριο μαχητικό αεροσκάφος 5ης γενιάς TF-X θα εισέλθει στο απόθεμα των Ενόπλων Δυνάμεων από το 2030.

Εν τω μεταξύ, το έργο μη επανδρωμένων πολεμικών αεροσκαφών Kızılelma του Baykar συνεχίζεται με πλήρη ταχύτητα.

Εκτός από την Τουρκία, μόνο αμερικανικές και κινεζικές εταιρείες εργάζονται επί του παρόντος σε ένα μη επανδρωμένο μαχητικό αεροσκάφος stealth που λειτουργεί με τεχνητή νοημοσύνη.

Υπάρχει και το θέμα του "τραύματος" των F-35 . Τα F-35 δεν είναι καλύτερα αεροσκάφη σε μάχες αέρος-αέρος από τα F-22 που δεν εξάγουν οι ΗΠΑ.

Το ονομάζουμε  ως το υψηλότερο επίπεδο Block 70-72 στα F-16, αλλά μπορούμε να μιλήσουμε για πολλά πλεονεκτήματα όπως η εμβέλεια του ραντάρ και το βάρος απογείωσης του Block-60, το οποίο παράγεται μόνο για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ  υπάρχει και η κορυφαία έκδοση του F-16, που θα παραχθεί από κοινού με την Ινδία, που οι Αμερικανοί ονόμασαν F-21.

Ως αποτέλεσμα, θέλουμε να αγοράσουμε ένα αεροπλάνο, και αυτοί  προσπαθούν να παρέμβουν στον προορισμό. Είναι καλύτερο να κατασκευάσουμε το δικό μας μαχητικό αεροσκάφος. Ακόμη και η αγορά πυραύλων αέρος-αέρος είχε διαδικασία αδειοδότησης και πολύ σοβαρό κόστος και  γιαυτό το κάνουμε μόνοι μας.

Επιτρέψτε μου να τελειώσω αυτήν την ενότητα με την ισορροπία που δεν μπόρεσαν να διατηρήσουν οι ΗΠΑ στο Αιγαίο

Οι πύραυλοι Meteor δεν μπορούν να εκτοξευθούν από F-16. Πρέπει να είναι αεροσκάφη F-35, Rafale, Eurofighter ή σουηδικής κατασκευής Gripen. Όταν τα εγχώρια μαχητικά αεροσκάφη μας και το εγχώριο πυραυλικό σύστημα ενεργοποιηθούν, δεν θα έχουμε τέτοια προβλήματα .

Η απόφαση της Τουρκίας και του Ισραήλ να διορίσουν αμοιβαίους πρεσβευτές θα αλλάξει όλους τους λογαριασμούς στη Μέση Ανατολή και τη Μεσόγειο.

Το Ισραήλ θυμάται πολλές λεπτομέρειες στην τέχνη επίλυσης προβλημάτων της διπλωματίας που σχεδόν δεν θυμόμαστε.

Για παράδειγμα, ιατρικές προμήθειες στο Ισραήλ τον Μάιο του 2020, όταν ο κορωνοϊός σάρωνε τον κόσμο, επιτρέποντας σε ένα ισραηλινό αεροπλάνο να προσγειωθεί στην Τουρκία 10 χρόνια αργότερα.

Οι φωτογραφίες που τραβήχτηκαν ενώ ο Πρόεδρος Χέρτζογκ έγινε δεκτός από το σύνταγμα ιππικού κατά την επίσκεψή του στην Άγκυρα έκαναν το γύρο  στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης και ο Ισραηλινός Πρόεδρος ανακοίνωσε τη νέα εποχή στο λαό του 

Πολλά έχουν γραφτεί τις τελευταίες δύο ημέρες, από το ισραηλινό αέριο που φτάνει στην Ευρώπη και την πιθανότητα το τρίγωνο Τουρκίας-Ισραήλ-Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να δημιουργήσει μια εντελώς διαφορετική Μέση Ανατολή.

Οι μικρές χειρονομίες μπορεί να μην λύνουν προβλήματα μόνες τους, αλλά είναι γεγονός ότι διευκολύνουν τη λύση των προβλημάτων."

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω συνάγονται τα εξής:

1.Υπάρχει παραδοχή των Τούρκων ότι τα μαχητικά  Rafale της χώρας μας χάρη στον πύραυλο αέρος-αέρος Meteor και το ραντάρ AESA, κάνουν τη διαφορά στο Αιγαίο, δίνοντας προβάδισμα στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία

2. Η  τυχόν  απόκτηση των 40F-16 BLOCK 70 από τις ΗΠΑ και 80 κίτ αναβάθμισης ισάριθμων υπαρχόντων τουρκικών F-16, δεν λύνει το παραπάνω πρόβλημα

3. Η ASELSAN θα παραδώσει το πρωτότυπο του εγχώριου ραντάρ ASEA μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

4 το εγχώριο μαχητικό αεροσκάφος 5ης γενιάς TF-X θα εισέλθει στο απόθεμα των Ενόπλων Δυνάμεων από το 2030

5. Από τα ανωτέρω συνάγεται ότι η  ενδιάμεση λύση για την Τουρκία  δεν είναι η αγορά των F-16 από τις ΗΠΑ, αλλά η περαιτέρω  εμβάθυνση στην υλοποίηση του προγράμματος  κατασκευής μη επανδρωμένου μαχητικού αεροσκάφους stealth που λειτουργεί με τεχνητή νοημοσύνη.

6. Ο Ερντογάν προσβλέπει σε συνεργασία με Ισραήλ-ΗΑΕ προκειμένου να αλλάξουν τα δεδομένα στη Μ.Ανατολή

Εκτίμησή μας είναι ότι η επαμφοτερίζουσα στάση του Ερντογάν στη Μ.Ανατολή και η προσέγγιση που επιχειρεί με τη Συρία του Άσαντ, σε συγκερασμό με τις πολύ καλές σχέσεις του  με  το Ιράν και  τη Ρωσία με τις οποίες συναποφάσισε την απαγόρευση δημιουργίας ημιανεξάρτητου Κουρδικού μορφώματος στη Βόρεια Συρία, αντιδιαστέλλεται τα συμφέροντα ΗΠΑ-Ισραήλ στην περιοχή και γιαυτό δεν διαβλέπουμε στο προσεχές τουλάχιστον χρονικό διάστημα κάποια προσέγγιση  ουσίας του Τέλ Αβίβ με την 'Αγκυρα

Τέλος επισημαίνουμε ότι η χώρα μας έχει αποκτήσει και θα διατηρήσει  για την επόμενη 7ετία την αεροπορική κυριαρχία στο Αιγαίο, γεγονός που ψαλιδίζει τους τουρκικούς σχεδιασμούς σε μεγάλο βαθμό