”Kεραυνοί” Ινδών κατά Ερντογάν: ”Θέλει να αναβιώσει την Οθωμανική Αυτοκρατορία-Επιθετικές οι κινήσεις του κατά του Ελληνισμού””Η Τουρκία είναι ο ιδανικός υποψήφιος για να αναδειχθεί ως ηγέτης του ισλαμικού κόσμου και ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εργάζεται για να αδράξει αυτόν τον ρόλο και να ακολουθήσει επεκτατικές πολιτικές εμπνευσμένες από την Οθωμανική Αυτοκρατορία”, έγραψε ο αναλυτής Arindam Mukherjee στην ινδική ειδησεογραφική ιστοσελίδα The First Post.

”Ο Τούρκος ηγέτης αξιοποιεί τις περιφερειακές επιρροές της χώρας του στη Βόρεια Αφρική, τη Μέση Ανατολή, τον Καύκασο, καθώς και σε μέρη της Ανατολικής Ευρώπης, έγραψε ο Mukherjee, και έχει γίνει ολοένα και πιο επιθετικός στο βόρειο Ιράκ, τη Συρία, τη Λιβύη ή την Ελλάδα και την Κύπρο.

Κατά τη διάρκεια των σχεδόν δύο δεκαετιών στην εξουσία του, ο Ερντογάν έχει κατηγορηθεί ότι ακολούθησε μια εξωτερική πολιτική «νεο-οθωμανισμού», την επιδίωξη τουρκικής παρουσίας και ρόλου στα εδάφη που προηγουμένως ήταν μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, όπως αποδεικνύεται από τη χρήση του. του διπλωματικού και στρατιωτικού ακτιβισμού στη Μέση Ανατολή και όχι μόνο.

Κατηγορείται επίσης ότι ενθάρρυνε το αντιδυτικό αίσθημα στη χώρα. Η Ρωσία και η Κίνα έχουν περισσότερη συμπάθεια από τους Τούρκους από ό,τι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η ΕΕ, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διεξήγαγε η Metropoll τον Ιανουάριο.

«Ο Ερντογάν στοχεύει τους Τούρκους σιίτες, χριστιανούς, κουρδικούς πληθυσμούς, ακόμη και δημοσιογράφους ή αντίθετες φωνές, ενώ την ίδια στιγμή αναπτύσσει σουνίτες σκληροπυρηνικούς για να στηρίξουν μια τουρκική ταυτότητα που αντηχεί στην οθωμανική εποχή», είπε ο αναλυτής.

Επιπλέον, ο Τούρκος ηγέτης έχει «δημιουργήσει δεσμούς με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους. βρέθηκε να φιλοξενεί τους Σύρους αντάρτες ή τους τρομοκράτες του ISIL», ενώ δημοσιοποίησε την προτίμησή του για τη Χαμάς, πρόσθεσε.

Ο Ερντογάν, ο οποίος είχε σφυρηλατήσει στενούς δεσμούς με τον έκπτωτο Αιγύπτιο Πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι, καταδίκασε συχνά τον Αμπντέλ Φατάχ Σίσι ως δικτάτορα και η Τουρκία έγινε ασφαλές καταφύγιο για τους Αιγύπτιους εξόριστους της Μουσουλμανικής Αδελφότητας που αντιτίθενται στην κυβέρνηση στο Κάιρο μετά το 2013.

Η Τουρκία διατηρεί επίσης στενή σχέση με τη Χαμάς, την ισλαμιστική μαχητική ομάδα που κυβερνά το αποκλεισμένο παλαιστινιακό έδαφος της Γάζας. Η ομάδα που έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από το Ισραήλ, τις Ηνωμένες Πολιτείες και πολλές ευρωπαϊκές χώρες, διατηρεί γραφείο στην Κωνσταντινούπολη. Η Τουρκία παρείχε επίσης κεφάλαια ή/και υπηκοότητα σε ανώτατα στελέχη της Χαμάς, προκαλώντας επιπλήξεις από το Ισραήλ.

Σύμφωνα με τον Mukherjee, ο Ερντογάν βρίσκεται σε «υπερβολική προσπάθεια να αρπάξει τους πόρους φυσικού αερίου γύρω από την Τουρκία», και αναμένεται να ξεκινήσει γεωτρήσεις για φυσικό αέριο στη Μαύρη Θάλασσα το 2023.

Η Τουρκία του Ερντογάν «λειτουργεί επίσης ως βρύση στην ευρωπαϊκή μεταναστευτική κρίση, μεταξύ άλλων, ελέγχοντας τη ροή μουσουλμάνων προσφύγων στην ΕΕ. Η Δυτική Ευρώπη έχει ήδη έναν σταθερό πληθυσμό δεύτερης και τρίτης γενιάς μουσουλμάνων βορειοαφρικανών και τούρκων εποίκων και ο Ερντογάν πιέζει για ισλαμικά πολιτικά κόμματα σε διάφορα ευρωπαϊκά έθνη», είπε ο αναλυτής.