Θα μπορούσαμε να ανταλλάξουμε τα κυπριακά Mi-35P με Black Hawk ή και Apache;



Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Η διαδικασία ενισχύσεως της Ουκρανίας με στρατιωτική βοήθεια από την Δύση, συνεχίζεται απρόσκοπτα και αποκαλύπτονται πρωτοβουλίες χωρών οι οποίες έχουν παραμείνει στην αφάνεια αρκετό διάστημα. Τα δεδομένα είναι ότι η πολιτική αυτή θα συνεχιστεί, πρωτοστατούντων των ΗΠΑ αλλά αυτές έχουν πεπερασμένες δυνατότητες παραχωρήσεως οπλικών συστημάτων ανατολικής προελεύσεως, που ήταν και το υλικό πρώτης ζητήσεως, καθώς με αυτό ήταν εξοπλισμένες οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας.

Σιγά σιγά όμως, η ροή ανατολικού υλικού περιορίζεται και η ευκαιρία που υπάρχει για χώρες οι οποίες έχουν αποφασίσει να το ξεφορτωθούν, συμφωνώντας για ανταλλαγή με ικανότερο υλικό δυτικής προελεύσεως, από ΗΠΑ ή άλλη ευρωπαϊκή χώρα, σύντομα θα παύσει να υπάρχει. Η Ελλάδα, είναι μία από τις χώρες που μέχρι σήμερα έχει ενεργό συμμετοχή στην συμμαχική προσπάθεια αρωγής της Ουκρανίας με στρατιωτικό υλικό αλλά έχει συνάψει μία μόνο συμφωνία παρομοίου περιεχομένου. Πρόκειται για την συμφωνία Σολτς – Μητσοτάκη για ανταλλαγή ισαρίθμων τεθωρακισμένων οχημάτων BMP-1 του Ελληνικού Στρατού με αποθηκευμένα Marder 1A3, που θα προσφέρει τον εξοπλισμό τριών Μηχανοκινήτων Ταγμάτων Πεζικού στην Θράκη με ένα αξιόλογο ΤΟΜΑ και κατ’ επέκταση, την γενικότερη αναβάθμιση της ετοιμότητος αντιστοίχων ταγμάτων στην Ζώνη Ευθύνη της ΑΣΔΕΝ, που απαλλασσόμενα από τα προβληματικά BMP-1, παρέλαβαν ευκολοσυντήρητα Μ113.

Υπάρχει άραγε δυνατότητα για άλλες ανάλογες παραγωγικές συμφωνίες; Και μάλιστα ίσης ή υψηλότερης βαρύτητος;

Η παραχώρηση άλλου ανατολικής προελεύσεως υλικού από το οπλοστάσιο των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, δεν φαίνεται να έχει προοπτική, για διαφόρους λόγους, επιχειρησιακούς και πρακτικούς.

Κατά την γνώμη μας όμως, υπάρχει μια πολύ καλή ευκαιρία, μέσω συναντιλήψεως και συνεργασίας της Ελληνικής Δημοκρατίας με την Κυπριακή Δημοκρατία. 

Η κυπριακή κυβέρνηση, έχει αποφασίσει ήδη να πωλήσει στην Σερβία τα 11 επιθετικά ελικόπτερα Mi-35P, με σκοπό να χρηματοδοτηθεί με το αντίτιμο που θα εξασφαλίσει η Λευκωσία, την προμήθεια των 6+6 εξοπλισμένων ελικοπτέρων Η145Μ, αναφερόμενου κόστους 140 εκατ. € και χρόνου παραδόσεως 5ετίας. Η κεντρική ιδέα είναι Αθήνα και Λευκωσία να συμφωνήσουν την παραχώρηση των Mi-35P στην Ελλάδα, με το αντίστοιχο αντίτιμο που έχει συμφωνηθεί με το Βελιγράδι, αφού πρώτα έχει επιτευχθεί συμφωνία Αθηνών – Ουάσιγκτον, ώστε τα ρωσικά ελικόπτερα να μεταβιβαστούν στην Ουκρανία και η αμερικανική πλευρά να προσφέρει στον Ελληνικό Στρατό ανάλογο αεροπορικό υλικό.

Ο Ελληνικός Στρατός έχει ενημερώσει τις αμερικανικές υπηρεσίες για το ενδιαφέρον προμήθειας επιθετικών ελικοπτέρων AH-64E Apache, CH-47F Chinook και UH-60M Black Hawk. Επάνω σε αυτούς τους τρεις τύπους και κατηγορίες ελικοπτέρων, στηρίζεται το σχέδιο του ΓΕΣ για την εξέλιξη της Αεροπορίας Στρατού μεσομακροπρόθεσμα. Οι σχετικές προμήθειες όμως, συνεπάγονται υψηλό κόστος.