Ρουκέτες κατευθύνσεως λέιζερ σε οχήματα pick up για τις Ειδικές Δυνάμεις των Ουκρανών



Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Στο νέο πακέτο στρατιωτικού υλικού που αποφασίστηκε να παραχωρήσει στην μαχόμενη Ουκρανία το Βερολίνο, περιλαμβάνονται και 20 εκτοξευτές ρουκετών των 70 mm επί ελαφρών οχημάτων (pick up), συνοδευόμενα από απόθεμα 2.000 ρουκετών και καταδείκτες στόχων λέιζερ. 

Πρόκειται πιθανότατα για την βάση οπλισμού Fieldranger, που φέρει δύο εκτοξευτές – καλάθους των 7 ρουκετών 70 mm, τον οποίο η Rheinmetall έχει εγκαταστήσει στο αυτόνομο μη επανδρωμένο όχημα Mission Master SP (Silent Partner). Το όχημα πιστοποιήθηκε τον περασμένο Απρίλιο, με χρήση ρουκετών κατευθύνσεως λέιζερ FZ275 LGR των 70 mm της Thales Belgium και τώρα φαίνεται ότι αποφασίστηκε η ταχεία ανάπτυξη ενός φθηνού παραγώγου, για την κάλυψη επειγουσών αναγκών της Ουκρανίας. Η προμήθεια οχημάτων, ρουκετών και βάσης οπλισμού, χρηματοδοτήθηκε από γερμανικές πιστώσεις σύμφωνα με το σχετικό κεφάλαιο περί “δημιουργίας ικανότητος ασφαλείας” της Ουκρανίας.

Η συγκεκριμένη ρουκέτα, θεωρείται η ελαφρύτερη (12,7 κιλά) και με το μεγαλύτερο βεληνεκές, μεταξύ των αντιστοίχων ρουκετών 70 mm της κατηγορίας. Με μήκος 180 εκ. περίπου, φέρει πολεμική 4,1 κιλών και το βεληνεκές προσδιορίζεται μεταξύ 1.500 – 7.000 μέτρων, με ακρίβεια σφάλματος κύκλου μικρότερου του 1 μέτρου στην απόσταση των 6.000 μέτρων, έναντι σταθερών ή κινούμενων με ταχύτητα μέχρι 60 χ.α.ώ. στόχων. Εν τούτοις, προσφάτως, στην EUROSATORY 2022, η Thales Belgium ανακοίνωσε βεληνεκές από 2.000 μέχρι 10.000 μέτρα!

Η παραχώρηση από την Γερμανία των 20 οχημάτων (πολιτικού τύπου προφανώς) με το συγκεκριμένο όπλο, “φωτογραφίζει” ως επιχειρησιακό χρήστη τις Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων των Ουκρανών. Η αντίληψη της χρησιμοποιήσεως ελαφρών οχημάτων με όπλα ακριβείας “ευθυτενούς τροχιάς” για προσβολή στόχων σε μεγάλο βεληνεκές, είναι βασική ιδέα που κερδίζει έδαφος τα τελευταία έτη. Τα οχήματα, έστω και πολιτικού τύπου, προσδίδουν αυξημένη τακτική ευκινησία ενώ όπλα όπως ρουκέτες κατευθύνσεως λέιζερ, επιτρέπουν πλήγματα ακριβείας σε ποικιλία στόχων από αποστάσεις ασφαλείας. Εφόσον το εποχούμενο στοιχείο διέθετε θωράκιση, θα ήταν καταλληλότερο και για αποστολές τακτικής αναγνωρίσεως.

Το ότι στο πακέτο των οχημάτων και των ρουκετών, γίνεται αναφορά και σε καταδείκτες στόχων λέιζερ, σημαίνει ότι αυτοί θα φέρονται στα οχήματα, επιτρέποντας αυτονομία δράσεως του στοιχείου. Ωστόσο, θα είναι εφικτή η προσβολή στόχων τους οποίους θα επισημαίνουν άλλοι καταδείκτες, είτε φορητοί από συνεργαζόμενες προωθημένες περιπόλους, είτε από εναέριες πλατφόρμες όπως UAV.

Η παραχώρηση των 20 οπλισμένων με ρουκέτες ακριβείας ελαφρών οχημάτων, εντάσσεται σε μια σειρά όπλων που έχουν παραχωρήσει και άλλες χώρες, για τον εφοδιασμό των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων της Ουκρανίας. Από τις ΗΠΑ έχει ανακοινωθεί μεταξύ άλλων η παραχώρηση πλέον των 700 φονικών drone τύπου Switchblade, μίνι UAV τύπου Puma και οχήματα υψηλής ευκινησίας HMMWV. 

Σκοπός αυτών των στοχευμένων προμηθειών, είναι η επαύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων του Ουκρανικού Στρατού. Αμερικανικές και βρετανικές πηγές αναφέρουν ότι αυτές έχουν επιδείξει ικανότητα δράσεως σε μεγάλο βάθος πίσω από τις ρωσικές γραμμές. Αυτό όμως ακούγεται περισσότερο ως πρόθεση παρά ως πραγματικότητα σήμερα. Στην πρώιμη φάση του πολέμου, αυτό μπορεί να είχε γίνει αλλά σήμερα η γραμμή αντιπαραθέσεως, λόγω και της πυκνής εναερίου επιτηρήσεως από drone και UAV, δεν είναι “πορώδης”, ώστε να ευνοεί διεισδύσεις ταχυκίνητων εποχουμένων περιπόλων. Εν πάση περιπτώσει, η προσπάθεια αναβαθμίσεως ικανοτήτων εξυπηρετεί μία συνολική πολιτική και τα συγκεκριμένα όπλα κρίνονται χρήσιμα, μέσα από την υφισταμένη διαδικασία διαβουλεύσεως μεταξύ των Δυτικών και των Ουκρανών για τον προσδιορισμό των χρειαζούμενων οπλικών συστημάτων. Με τα νέα μέσα και υλικά, οι Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων θα μπορέσουν να υποστηρίξουν αποτελεσματικότερα τις επιχειρήσεις, ιδίως στην περίπτωση αντεπιθετικών ελιγμών.

Μέχρι σήμερα, γίνεται ευρεία χρήση τέτοιων οχημάτων πολιτικών προδιαγραφών, τα οποία είτε έχουν επιστρατευθεί, είτε παραχωρούνται από ξένες χώρες ως βοήθεια και χρησιμοποιούνται για την μεταφορά στοιχείων βαρέων πολυβόλων, αντιαρματικών ή αντιαεροπορικών πυραύλων. Προσφάτως δε, εμφανίστηκε μια ιδιοκατασκευή, με την προσαρμογή στην καρότσα τέτοιου οχήματος, ενός εκτοξευτή 16 ρουκετών S-8 των 80 mm. Οι συγκεκριμένες ρουκέτες είναι μη κατευθυνόμενες και η ακρίβεια πυρός θεωρείται περιορισμένη, οπότε επιδιώκεται να αντισταθμιστεί με την ταχεία εκτόξευση όλου του φορτίου.

Η χρήση ρουκετών κατευθύνσεως λέιζερ από τις Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων, επιτρέπει την καταστροφή σημειακών στόχων με οικονομία πυρομαχικών. Η παραχώρηση 2.000 ρουκετών FZ275 LGR, σημαίνει ότι σε κάθε ένα από τα εποχούμενα στοιχεία που παραχωρεί η Γερμανία, αναλογεί απόθεμα 100 ρουκετών.