Γιατί οι Τούρκοι μετακινούν UCAV AKSUGUR απέναντι από την Ρόδο; - Εφοδιάζουν συνεχώς με επιθετικά UAV το πολεμικό ναυτικό τους



Το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό διαθέτει 16 επιθετικά drones στον στόλο του (τα οποία θα αυξηθούν σε 17 μέχρι το τέλος του έτους

Σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού γενικού επιτελείου,"ένα ακόμη UCAV AKSUNGUR, το οποίο ολοκλήρωσε με επιτυχία τις δοκιμές αποδοχής στη Διοίκηση της Ναυτικής Αεροπορικής Βάσης του Dalaman, παραδόθηκε στο τουρκικό πολεμικό Ναυτικό".

Στην ανακοίνωση και του τουρκικού υπουργείου άμυνας αναφέρθηκε ότι παραδόθηκε στη Διοίκηση Ναυτικών Δυνάμεων 1 AKSUNGUR.

Το AKSUNGUR SİHA, που είναι το μεγαλύτερο μη επανδρωμένο εναέριο όχημα που έχει κατασκευάσει μέχρι σήμερα η TAI, παραδόθηκε στη Διοίκηση των Ναυτικών Δυνάμεων.

Πρόκειται για το δεύτερο μη επανδρωμένο εναέριο όχημα του είδους, με το οποίο οι Τούρκοι “φορτώνουν” το συγκεκριμένο αεροδρόμιο του Ντάλαμαν, λίγα μόλις μίλια από την νήσο Ρόδο και τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα.

Ο συνδυασμός με την πρόθεση δημιουργίας μεγάλης ναυτικής βάσης στο Ακσάζ, μας καταδεικνύει τα δόλια σχέδια της Άγκυρας, ειδικά σε αυτή την περιοχή του ελληνικού Αρχιπελάγους.

Το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό διαθέτει 16 επιθετικά drones στον στόλο του (τα οποία θα αυξηθούν σε 17 μέχρι το τέλος του έτους).

“Αυτό είναι σημαντικό γιατί το Τουρκικό Ναυτικό είναι ένα από τα λίγα ναυτικά στον κόσμο που είναι ικανό να διαθέτει ταυτόχρονα επανδρωμένα και μη επανδρωμένα μέσα”, αναφέρει ξένος αμυντικός αναλυτής.

Η TUSAS έχει τα ανάλογα σχέδια για αυτό το ζήτημα από το UCAV Aksungur, το πρώτο εξάμηνο του 2022, στο πλαίσιο του σχετικού σχεδίου.

Με την παροχή συνεχούς επιτήρησης για περισσότερες από 60 ώρες και δυνατότητα εκτόξευσης/παρακολούθησης ηχοσημαδούρων, το Aksungur φαίνεται να είναι ένα χρήσιμο πλεονέκτημα σε επιχειρήσεις τύπου ASW, ιδιαίτερα κατά των “εχθρικών” υποβρυχίων.

Ένα άλλο σημαντικό ορόσημο για το Τουρκικό Πολεμικό ναυτικό είναι η απόκτηση επιθετικών ελικοπτέρων AH-1W SuperCobra το 2022.

Η Διοίκηση του τουρκικού στρατού έχει ήδη παραδώσει δέκα επιθετικά ελικόπτερα AH-1W SuperCobra στο τουρκικό πολεμικό ναυτικό.

Για πρώτη φορά θα μπορούν να πετούν μαζί επιθετικά ελικόπτερα AH-1W Super Cobra UCAV Aksungur το 2022.

Οι ίδιες πληροφορίες φέρουν την τουρκική αμυντική βιομηχανία να ετοιμάζει UCAV, τα οποία θα έχουν ως αποκλειστική αποστολή μονάδες επιφανείας και υποβρύχια.

Ότι κάνουν δηλαδή τα Bayraktar TB2 στην ξηρά τώρα αυτά και κάποια άλλα drone, θα το υλοποιούν και στην θάλασσα, με την βοήθεια ειδικών συστημάτων.

Ο κίνδυνος αυτής της τακτικής σαφώς και είναι σοβαρός,ενώ υπενθυμίζουμε ότι επιθέσεις “κορεσμού” από UCAV, μπορούν να αποσυντονίσουν και τα καλύτερα αντιαεροπορικά οπλικά συστήματα του κόσμου.

Υπενθυμίζουμε ότι τουρκικές Φρεγάτες και άλλες μονάδες επιφανείας διαθέτουν ως οργανικά mini UAVs ή drones, καθώς αυτά αποτελούν πλέον χρήσιμα εργαλεία για επιχειρήσεις ελέγχου και επιτήρησης, αλλά τώρα η χρήση τους πάει ένα βήμα παρακάτω και αφορά σοβαρότατη απειλή.

Ελληνική αντι-drone ομπρέλλα είναι η μόνη λύση μέχρι την παραλαβή ελληνικών UCAV

Η Αθήνα ετοιμάζει μια ειδική «ομπρέλα» κατά των τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV) στα νησιά και σε σημαντικές υποδομές της ενδοχώρας, σε ένα σχέδιο το οποίο υλοποιείται τους τελευταίους μήνες υπό συνθήκες πλήρους μυστικότητας.

Το ισραηλινής τεχνολογίας σύστημα το οποίο τοποθετείται, ουσιαστικά λειτουργεί με τρόπο που παρεμβαίνει στην πτητική δυνατότητα των πιθανών εχθρικών UAV.

Είπαμε όμως ότι θα αφορά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα της γειτονικής χώρας τα οποία δεν θα έχουν καθοδήγηση μέσω SATCOM, ( δορυφορική), διότι τότε τα πράγματα αλλάζουν, και ο κίνδυνος μεγαλώνει και μόνο με ελληνικά UCAV θα μπορούμε να απαντήσουμε.