Ποιος ασχολείται με τις Υβριδικές επιθέσεις που δεχόμαστε;Οι προκλητικές δηλώσεις του συνόλου των τούρκων αξιωματούχων και τουρκικών μέσων εναντίον του Ελληνισμού, έχει καταστήσει σαφές ότι οι συγκρούσεις διεξάγονται για άλλη μια φορά χρησιμοποιώντας όλους τους διαθέσιμους πόρους, συχνά αντισυμβατικά, μέσα.

Αντιναύαρχος ε.α. Δημήτριος Τσαϊλάς

 Αυτά περιλαμβάνουν στρατιωτικές επιχειρήσεις χαμηλού ορίου, επιθέσεις στον κυβερνοχώρο ή εκστρατείες παραπληροφόρησης. Πρέπει να γνωρίζουμε αυτές τις κρυφές μορφές παράνομης επιρροής οι οποίες εκτελούνται προκειμένου να αποσταθεροποιήσουν τις δημοκρατίες ως υβριδικές απειλές. Πρόκειται για απειλές που έχουν σκοπό να διαταράξουν ή τουλάχιστον να επηρεάσουν τη δημόσια τάξη του Ελληνισμού. Αργυρώνητοι δημοσιογράφοι και ακαδημαϊκοί άλλων εθνοτήτων μπορούν επίσης να συμπεριφέρονται ως proxy actors, δηλαδή αυτοί που υποστηρίζονται μόνο έμμεσα ή κρυφά από το τουρκικό καθεστώς.

Μόλις πριν από λίγα χρόνια, οι υβριδικές απειλές θεωρούνταν κυρίως η ταυτόχρονη χρήση ένοπλης δύναμης και μη απροκάλυπτα βίαιων μέσων επιρροής. Σήμερα, από την άλλη πλευρά, ο όρος περιλαμβάνει επίσης καθαρά πολιτικές, αλλά παρόλα αυτά επιθετικές προσεγγίσεις που στρέφονται κατά της δημόσιας τάξης ενός άλλου κράτους. 

Ως εκ τούτου χρειαζόμαστε να λάβουμε μέτρα για μεγαλύτερη ανθεκτικότητα. Συγκεκριμένα, με την ενίσχυση των ικανοτήτων συλλογής και αξιολόγησης πληροφοριών των υπηρεσιών μας καθώς και ένταξη νομικών πράξεων και μέτρων σε μια «εργαλειοθήκη» κατά των «υβριδικών απειλών» και κατά της «ξένης παρέμβασης». Αντί αυτών προσπαθούμε να απαξιώσουμε το έργο συλλογής πληροφοριών αφού δεν εξηγούνται ούτε οι όροι που χρησιμοποιούνται ούτε εμβαθύνουμε στις θεσμικές και πολιτικές ευθύνες. 

Επίσης, δεν έχει αναπτυχθεί μια συστημική κατανόηση της ανθεκτικότητας. Είναι καιρός από τη σκοπιά της στρατηγικής ικανότητας δράσης της Ελλάδας, να καταστεί σαφές ποιες είναι στην πραγματικότητα οι υβριδικές απειλές.