Η Κίνα έχει εξαπολύσει κυβερνοπόλεμο στην Ταϊβάν – Σε επιφυλακή η ΤαϊπέιΗ Κίνα έχει εξαπολύσει κυβερνοπόλεμό στην Ταϊβάν, κάτι που ανάγκασε την Ταϊπέι να βρίσκεται σε επιφυλακή, ειδικά στον απόηχο των αυξημένων εντάσεων μετά την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, ανέφεραν τα μέσα ενημέρωσης.

Σε μια προσπάθεια να γίνει ανθεκτική εν μέσω της κινεζικής επιθετικότητας, η Ταϊβάν αύξησε τις αμυντικές της δαπάνες για το επόμενο έτος, ανέφερε η Nikkei Asia. Ωστόσο, στον σύγχρονο κόσμο, υπάρχουν άλλες μεθοδολογίες τις οποίες η Κίνα επιδιώκει να εκμεταλλευτεί, συμπεριλαμβανομένου του κυβερνοπολέμου κατά της Ταϊβάν.

Μετά την επίσκεψη της Πελόζι στην Ταϊβάν, η κυβέρνηση και οι εταιρείες του νησιωτικού έθνους ήταν στόχοι τέτοιων επιθέσεων. Οι πελάτες στα καταστήματα 7-Eleven είδαν μηνύματα που έγραφαν «Warmonger Pelosi, φύγε από την Ταϊβάν». Και οι ηλεκτρονικές διαφημιστικές πινακίδες κατασχέθηκαν σε όλη την Ταϊβάν – ένας που την αποκαλούσε «γηραιά μάγισσα», η επίσκεψη της οποίας αποτελεί «σοβαρή πρόκληση για την κυριαρχία της πατρίδας», ανέφερε η Nikkei Asia.

Ακόμη και οι ιστοσελίδες του προεδρικού γραφείου και των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας δεν γλίτωσαν από τους Κινέζους. Έκλεισαν για λίγο από χάκερ. Αυτό που συνέβη έχει ενσταλάξει ανησυχία και ανησυχίες στην Ταϊβάν.

Η Ταϊβάν σκέφτεται τώρα δυνατά αν οι βασικές υποδομές και οι βασικές υπηρεσίες της διαθέτουν αρκετά ισχυρά τείχη προστασίας και την ικανότητα να αντέχουν αποφασιστικές επιθέσεις στον κυβερνοχώρο. Η επίθεση στον κυβερνοχώρο είναι μια πρόσθετη επιθετικότητα εν μέσω των μεγαλύτερων στρατιωτικών ασκήσεων της Κίνας που περικύκλωσαν το δημοκρατικό νησί.

«Εάν οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής, τα νοσοκομεία και οι μεταφορές παραβιαστούν, η ζημιά θα είναι σημαντική», δήλωσε στο Nikkei Asia ο Wang Ming-hung, επίκουρος καθηγητής σπουδών υπολογιστών στο National Chung Cheng University.

«Όλοι είναι εκτεθειμένοι σε κινδύνους κυβερνοεπιθέσεων», είπε, «από διαρροή ευαίσθητων δεδομένων έως αναστολή διαδικτυακών υπηρεσιών και παραπληροφόρηση ή παραπληροφόρηση έως κρίσιμες υποδομές».

Επιπλέον, ο Kuo Szu-Wei, αναλυτής κυβερνοασφάλειας στο Institute for Information Industry (III) που εδρεύει στην Ταϊπέι, συμμερίζεται την ανησυχία του Wang όταν σημείωσε ότι «όλες οι βασικές υποδομές», είπε ο Kuo στο Nikkei, «νοσοκομεία, σταθμοί νερού και ηλεκτρισμού καθώς και κορυφαίες εταιρείες θα μπορούσαν να αποτελέσουν στόχους.

«Στην εποχή του ψηφιακού μετασχηματισμού, η σύνδεση συσκευών και συστημάτων με το διαδίκτυο είναι σχεδόν αναπόφευκτη. Αυτό οδηγεί σε τακτικές ενημερώσεις λογισμικού και υλικολογισμικού, οι οποίες δημιουργούν ευπάθειες για επιθέσεις».

Η Ταϊβάν δεν κάθεται αδρανής καθώς η Κίνα συνεχίζει να λυγίζει τους μυς της. Η κυβέρνηση της Ταϊβάν έχει εντείνει τις προσπάθειες για την καταπολέμηση των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο. Ο Πρόεδρος Tsai Ing-wen έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι «η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο είναι εθνική ασφάλεια».

Ένας άλλος βασικός τομέας στον οποίο η Ταϊβάν έχει αρχίσει να θέτει τα θεμέλια μιας υπηρεσίας κυβερνοασφάλειας στο νεοσύστατο Υπουργείο Ψηφιακών Υποθέσεων, του οποίου ηγείται η Audrey Tang, μέλος του υπουργικού συμβουλίου που έγινε χάκερ. Η υπηρεσία θα προσλάβει αρχικά 150 ειδικούς στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, μια απότομη αύξηση από το 20 προσωπικό που είχε σε ένα κέντρο κυβερνοασφάλειας που συνδέεται με το υπουργικό συμβούλιο.