Η «ακτινογραφία» των Τουρκικών προκλήσεων στον αέραΟι παραβιάσεις εντός του 2022 έχουν εκτιναχθεί στα ύψη και ήδη φτάνουν τις 6678 αν και υπολείπονται πλέον των τριών μηνών για να τελειώσει το έτος, ενώ πέρυσι ήταν μόλις 2744.

Η «ακτινογραφία» των Τουρκικών προκλήσεων πάνω από το Αιγαίο τις τελευταίες ημέρες όπως την αποτιμά το Αεροπορικό Επιτελείο καταδεικνύει με τον πλέον δεικτικό τρόπο τις προθέσεις των γειτόνων. Καθημερινές υπερπτήσεις πάνω από Ελληνικά νησιά κυρίως από τα μη επανδρωμένα UAV,μπαράζ παραβιάσεων και επικοινωνιακή χρήση των μαχητικών της TuAF συνθέτουν πλέον την καθημερινή εικόνα που καλείται να αντιμετωπίσει η Πολεμική Αεροπορία.

Τα Τουρκικά Bayraktar και Anka πετούν πλέον για σχεδόν ολόκληρο το 24ωρο, ακόμα και κατά τη διάρκεια της νύχτας και «σημαδεύουν» περιοχές και νησιά εντός του FIR Αθηνών. Ενώ και μαχητικάτης TuAF απογειώνονται τις περισσότερες φορές σε τετράδες σε μια προσπάθεια των γειτόνων να δείξουν «σφυγμό» και αντίδραση στις πληροφορίες περί πολύ χαμηλής διαθεσιμότητας στα F-16 η οποία μετά βίας φτάνει στο 50%.

Παρά το γεγονός όμως ότι η Άγκυρα στέλνει τα μαχητικά της στο Αιγαίο τόσο οι αριθμοί όσο και η εικόνα που μεταφέρουν οι Έλληνες ιπτάμενοι δείχνουν ότι οι Τούρκοι ιπτάμενοι έχουν εντολή να αποφεύγουν όσο το δυνατό την εμπλοκή με τα αεροσκάφη της HAF πλην συγκεκριμένων περιπτώσεων.

Οι παραβιάσεις εντός του 2022 έχουν εκτιναχθεί στα ύψη και ήδη φτάνουν τις 6678 αν και υπολείπονται πλέον των τριών μηνών για να τελειώσει το έτος, ενώ πέρυσι ήταν μόλις 2744. Το 2020-έτος κρίσης με την Τουρκία- έφτασαν τις 4605. Οι αριθμοί δείχνουν ότι οι γείτονες θέλουν πλέον μόνιμη «παρουσία» πάνω από το Αιγαίο σε μια παγιωμένη κατάσταση αμφισβήτησης. Την πρόθεση τους αυτή υποστηρίζουν με τον καλύτερο τρόπο οι φθηνές πολύωρες πτήσεις των μη επανδρωμένων UAV εντός του Ελληνικού FIR. Xαρακτηριστικό είναι ότι τις 63 σημερινές παραβιάσεις οι 60 πραγματοποιήθηκαν από ένα και μόνο UAV το οποίο πέταξε και πάνω από την Κίναρο για μια ακόμη φορά, ενώ μόνο οι 3 από την τετράδα F-16 που εισήλθε το πρωί πάνω από το Αρχιπέλαγος.

Και ενώ η Άγκυρα δείχνει να κλιμακώνει την ένταση τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι οι εμπλοκές των Τουρκικών F-16 με τα Ελληνικά μαχητικά δεν συμβαδίζουν με το εμπρηστικό κλίμα που καλλιεργούν οι γείτονες. Μόλις 179 εμπλοκές έχουν έως τώρα καταγραφεί εντός του 2022 με τα «μπλε» φτερά την ώρα που το 2020 είχαν φτάσει τις 423. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι Τούρκοι ιπτάμενοι όταν αναγνωρίζονται και αναχαιτίζονται από τα Ελληνικά μαχητικά δεν αντιδρούν αλλά αντίθετα αποχωρούν χωρίς «μάχη» και πετούν απλά και μόνο για να δηλώσουν παρουσία. Ακόμα και όταν «λοκάρονται» από τα ραντάρ και τα όπλα των μαχητικών της HAF σπάνια στρέφουν για να εμπλακούν σε εικονική αερομαχία. Τη σύγκριση που θα επιφέρει η εμπλοκή όπως φαίνεται την αντιμετωπίζουν με δισταγμό έως και φόβο αφού γνωρίζουν πολύ καλά ότι το αποτέλεσμα θα είναι δεδομένο και θα βρεθούν σε κατάσταση «kill».

Το άγχος των γειτόνων απέναντι στην αποτρεπτική ισχύ της Πολεμικής μας Αεροπορίας φαίνεται ότι πλέον είναι ακόμη πιο έντονο έπειτα από την απόκτηση των πρώτων Γαλλικών Rafale αλλά και την αναβάθμιση των 83 F-16 σε Viper. Τις τελευταίες ημέρες τα Τουρκικά ΜΜΕ αν και δεν το συνήθιζαν έως τώρα δείχνουν τα Ελληνικά μαχητικά ενώ αναλυτές τους δεν διστάζουν να κάνουν λόγο για ξεκάθαρο πλεονέκτημα της HAF πόσο μάλλον όταν η Ελλάδα αποκτήσει και το Stealth μαχητικό F-35 το οποίο η Τουρκία έχασε μέσα από τα χέρια της.

loading...