Ρωσία και Σερβία έχουν ενιαία θέση στο πρόβλημα του ΚοσσυφοπεδίουΡωσία και η Σερβία έχουν μια ενιαία προσέγγιση για τη διευθέτηση του Κοσσυφοπεδίου με βάση το διεθνές δίκαιο και το θεμελιώδες ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Αυτό αναφέρεται στο μήνυμα του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, που δημοσιεύτηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του στις 23 Σεπτεμβρίου μετά τη συνάντηση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ με τον Σέρβο πρόεδρο Αλεξάντερ Βούτσιτς στο περιθώριο της 77ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, τονίστηκε η ανάγκη για «άμεση και συνολική εφαρμογή από την Πρίστινα των υποχρεώσεών της, συμπεριλαμβανομένης της ίδρυσης μιας Κοινότητας Σερβικών Δήμων του Κοσσυφοπεδίου με ευρύ φάσμα εκτελεστικών εξουσιών».

Λαβρόφ και Βούτσιτς αντάλλαξαν επίσης απόψεις για την κατάσταση στα Βαλκάνια και τα τρέχοντα διεθνή ζητήματα, τονίζοντας την αμοιβαία πρόθεση για ανάπτυξη των ρωσο-σερβικών σχέσεων και την εμβάθυνση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών.