Μυρίζει μπαρούτι στην Ανατολική Μεσόγειο - Η Άγκυρα βγάζει στα ανοιχτά δύο γεωτρύπανα - Φωτιά στην ενεργειακή σκακιέραΑπό τις πληροφορίες που βρίσκονται στη διάθεση των ελληνικών αρχών φαίνεται ότι στην περιοχή στα ανοιχτά του κόλπου της Αττάλειας, όπου δραστηριοποιείται το «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν», υπάρχουν ενδείξεις για κοιτάσματα φυσικού αερίου.

Το ενδεχόμενο επιστροφής του ερευνητικού πλοίου «Ορούτς Ρέις» σε περιοχές της δυνητικής ΑΟΖ της Ελλάδας εξετάζει η Αθήνα, καθώς μελετάει τα νέα δεδομένα. Το «Ορούτς Ρέις» έχει αναβαθμιστεί από την τουρκική εταιρεία πετρελαίων (ΤΡΑΟ) με ακόμη μεγαλύτερες δυνατότητες, ενώ στο πλευρό του βρίσκονται ελλιμενισμένα και δύο καινούργια συνοδευτικά πλοία.

Εξετάζεται και το πλέον επιθετικό σενάριο, αυτό της παράλληλης δραστηριοποίησης του «Ορούτς Ρέις» σε περιοχή όπου δεν είχαν πραγματοποιηθεί τρισδιάστατες έρευνες το 2020 μεταξύ Ρόδου και Καστελλόριζου, ταυτόχρονα με την αποστολή του γεωτρύπανου «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν» στο οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ, όταν λήξει, στις αρχές Οκτωβρίου, η NAVTEX βάσει της οποίας κάνει γεωτρήσεις στα ανοιχτά της νότιας Τουρκίας.

Στη μεγιστοποίηση των δυνατοτήτων του «Ορούτς Ρέις» έχει προχωρήσει η Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίων, με τον διπλασιασμό της εμβέλειας σε πλάτος των ποντισμένων καλωδίων ερευνών από τα σχεδόν 2,5 χιλιόμετρα στα σχεδόν 4.
Μάλιστα παρατηρείται κινητικότητα στο λιμάνι του Τασουτσού στη νότια Τουρκία, όπου βρίσκεται αγκυροβολημένο το ερευνητικό πλοίο.

Στην Αθήνα εξετάζεται ως ένα αρνητικό, αλλά όχι απίθανο, σενάριο το ενδεχόμενο το «Ορούτς Ρέις» να επιστρέψει στην περιοχή που ορίζεται ως «Demre» στο νοητό τρίγωνο που δημιουργείται μεταξύ Ρόδου, Καρπάθου και συμπλέγματος του Καστελλόριζου, εντός, δηλαδή της δυνητικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Ελλάδας. Και τούτο διότι πρόκειται για μια περιοχή στην οποία το 2020 το «Ορούτς Ρέις» δεν κατόρθωσε να κάνει τρισδιάστατες (3D), αλλά μόνο δισδιάστατες (2D) έρευνες. Σε περίπτωση που οι Τούρκοι επιλέξουν να προχωρήσουν προς αυτή την κατεύθυνση εξετάζεται η πιθανότητα να συνδυαστεί με την ταυτόχρονη προώθηση του γεωτρύπανου «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν» στο βόρειο τμήμα του οικοπέδου 6 της κυπριακής ΑΟΖ.

Δεδομένου ότι στις αρχές Οκτωβρίου λήγει η ισχύς της NAVTEX βάσει της οποίας το γεωτρύπανο εκκίνησε εργασίες μεταξύ Τουρκίας και κατεχόμενης Κύπρου, εξετάζεται το ενδεχόμενο της δραστηριοποίησης στο οικόπεδο 6. Από τις πληροφορίες που βρίσκονται στη διάθεση των ελληνικών αρχών φαίνεται ότι στην περιοχή στα ανοιχτά του κόλπου της Αττάλειας, όπου δραστηριοποιείται το «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν», υπάρχουν ενδείξεις για κοιτάσματα φυσικού αερίου. Εν ολίγοις, αν μετά τις 7 Οκτωβρίου το «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν» θα συνεχίσει τις γεωτρήσεις στην περιοχή ή θα κινηθεί προς την κυπριακή ΑΟΖ είναι αποκλειστικά πολιτική απόφαση.

Πηγή: Eφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
loading...