Ανησυχία στην Βρετανική Πολεμική Αεροπορία: Δεν θα μπορεί να εκπαιδεύει νέους πιλότους για τρία χρόνια!Το πρόβλημα του κινητήρα του εκπαιδευτικού αεροσκάφους Hawk θα επηρεάσει την εκπαίδευση των πιλότων του Ηνωμένου Βασιλείου για τρία χρόνια

Σύμφωνα με την ukdefencejournal , ένα πρόβλημα που ανακαλύφθηκε με το σύστημα πρόωσης του τζετ Hawk T2 της BAE Systems, θα επηρεάσει την πτητική εκπαίδευση του βρετανικού στρατού, με το Υπουργείο Άμυνας (MoD) να λέει ότι τα αποτελέσματα θα διαρκέσουν μέχρι το τέλος του 2025.

Απαντώντας σε ερώτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων στις 14 Σεπτεμβρίου, ο υπουργός Εξωτερικών Άλεκ Σέλμπρουκ είπε ότι εντοπίστηκε σφάλμα στον κινητήρα τζετ Hawk T2, που χρησιμοποιούσε το Υπουργείο Άμυνας για το πρόγραμμα Advanced Fast Jet Training (AFJT) και ότι οι αρχικές αξιολογήσεις έδειξαν, αντίκτυπο στην απόδοση της εκπαίδευσης με τζετ υψηλής ταχύτητας για τα επόμενα τρία χρόνια.

«Έχει εντοπιστεί ένα σφάλμα στον κινητήρα Rolls-Royce/Safran Adour 951, ο οποίος τροφοδοτεί το Hawk TMk2. Το σφάλμα επηρεάζει τα εξαρτήματα που περιέχονται στη μονάδα 1 του κινητήρα που κατασκευάζεται από τη Safran, γνωστή και ως συμπιεστής χαμηλής πίεσης. Για προληπτικούς λόγους, ορισμένοι κινητήρες έχουν αφαιρεθεί προσωρινά από τη λειτουργία, ενώ το Υπουργείο Άμυνας υποστηρίζει μια έρευνα Rolls-Royce/Safran για τη βασική αιτία και τη διόρθωση. Αν και αυτό έχει μειώσει την τρέχουσα διαθεσιμότητα αεροσκαφών, η εκπαίδευση Fast Jet συνεχίζεται στο RAF Valley», αναφέρει η δήλωση.

Τι συνέβη

Ένα αεροσκάφος Hawk που έπεσε σε δάσος στην Κορνουάλη πέρυσι, συνετρίβη λόγω βλάβης του κινητήρα, σύμφωνα με το συμπέρασμα έρευνας ατυχήματος. Το Hawk είχε απογειωθεί σε μια εκπαιδευτική πτήση ρουτίνας από το RNAS Culdrose τον Μάρτιο του 2021, όταν ο πιλότος ειδοποιήθηκε για ένα σφάλμα λαδιού κινητήρα στον πίνακα προειδοποίησης του αεροσκάφους, με το πλήρωμα να επιλέγει να προσγειωθεί άμεσα.

Συμπερασματικά, η έκθεση ανέφερε ότι η αιτία του ατυχήματος ήταν η βλάβη του κινητήρα λόγω απώλειας λαδιού κινητήρα, αφού ένα εσφαλμένα τοποθετημένο βύσμα ανίχνευσης μαγνητικού τσιπ, εκτινάχθηκε από το περίβλημά του κατά την εκκίνηση του κινητήρα από την πίεση λειτουργίας του συστήματος λαδιού.

Σχετικά με το Αεροσκάφος

Το Hawk είναι ένα αεροσκάφος με χαμηλά φτερά, εξ ολοκλήρου από μέταλλο, εξοπλισμένο με σύστημα πλοήγησης  και τροφοδοτείται από έναν μόνο κινητήρα turbofan Adour Mk 871.

Τα βασικά χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν:

ένα σύστημα ηλεκτρονικών συστημάτων ενσωματωμένο μέσω μιας βάσης δεδομένων πολυπλεξίας 1553.
δύο υπολογιστές απεικόνισης και αποστολής που συντονίζουν την εμφάνιση πληροφοριών από τα υποσυστήματα επικοινωνιών, πλοήγησης και επίθεσης
χειριστήρια χειρισμού  σε κάθε πιλοτήριο
Οθόνη Head-Up στο μπροστινό πιλοτήριο και οθόνες πολλαπλών λειτουργιών σε κάθε πιλοτήριο, που παρουσιάζουν πληροφορίες πτήσης, όπως αναφορές απόδοσης αεροσκάφους, στάσης και κατάστασης εξοπλισμού.

Δυνατότητα προ-προγραμματισμού δεδομένων για συγκεκριμένη αποστολή και
Ένα σύστημα παρακολούθησης λειτουργικής κατάστασης και χρήσης, που παρακολουθεί και καταγράφει την απόδοση του εξοπλισμού, την κόπωση του αεροσκάφους και τα δεδομένα ζωής του κινητήρα.

Το σύστημα όπλων και εξοπλισμού Hawk 127 επιτρέπει τη μεταφορά, τη στόχευση και την απελευθέρωση ή την πυροδότηση:
όπλα πρακτικής εξάσκησης
συμβατικές και κατευθυνόμενες με λέιζερ βόμβες
Πύραυλοι AIM-9M "Sidewinder" και
ένα πυροβόλο 30 χλστ.