Η Κίνα αποκαλύπτει drone που εκτοξεύει βόμβες laser πλοήγησης



Το μη επανδρωμένο εναέριο όχημα GJ-2 μπορεί να μεταφέρει έως 12 βόμβες ή πυραύλους, ενώ έχει την δυνατότητα να εκτελεί επιχειρήσεις μάχης και αναγνώρισης σε μέγιστη απόσταση 1.500 χιλιομέτρων

Η κινεζική ΠΑ έχει αποκαλύψει μία από τις μονάδες οπλισμένων αναγνωριστικών drones της, η οποία διαθέτει ως βάση την νοτιοδυτική Κίνα. Σύμφωνα με πηγές, η μονάδα αυτή είναι κρίσιμη για την προστασία των συνόρων και για αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με την έρευνα, η αποκάλυψη ήρθε αφού ένα οπλισμένο αναγνωριστικό drone επιχείρησε από μία βάση της κινεζικής ΠΑ στην έρημο της νοτιοδυτικής Κίνας, κατά την διάρκεια μίας πτήσης άσκησης. Σε αυτήν, το drone εξασκήθηκε στην αναγνώριση και επίθεση σε μεγάλο βεληνεκές άνω των 1.000 χιλιομέτρων.

Η κινεζική ΠΑ έχει προβάλει και δημόσια το οπλισμένο αναγνωριστικό drone μεσαίου υψομέτρου και μεγάλης αυτονομίας GJ-2 σε προηγούμενες περιπτώσεις. 

Η κινεζική Aviation Industry Corporation σχεδίασε και παρήγαγε το στρατιωτικό μη επανδρωμένο εναέριο όχημα GJ-2 ανεξάρτητα. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μία στρατιωτική έκδοση του γνωστού drone Wing Loong IΙ, η οποία προορίζονταν ειδικά για την κινεζική ΠΑ.

Στο drone τοποθετούνται μικρά όπλα ακριβών επιθέσεων αέρος-εδάφους και συσκευές ηλεκτρονικής αναγνώρισης. 

Η Κινεζική Στρατηγική
Ένας Κινέζος στρατιωτικός αναλυτής ανέφερε στην Global Times πως η παράταξη drones σε ερημικές περιοχές είναι οικονομικότερη από την παράταξη των ίδιων μη επανδρωμένων αεροσκαφών για αποστολές όπως περιπολία συνόρων και αντιτρομοκρατία.

Η κινεζική ΠΑ χρησιμοποιεί drones σε διάφορες περιοχές της χώρας. Σύμφωνα με αναφορές των αμυντικών αρχών της Ταϊβάν, έξι διαφορετικοί τύποι drone ανιχνεύτηκαν κοντά στο ανατολικό μέρος της χώρας τον Σεπτέμβριο.

Η Κίνα πρόσφατα αποκάλυψε και το πολυαναμενόμενο drone αυτοκτονίας της χώρας, εκτελώντας ασκήσεις πραγματικού χρόνου. Το νέο UAV αυτό έρχεται ως απάντηση των Κινέζων στα καμικάζι drones Switchblade των Αμερικανών.

Εκτός από αυτό όμως, τα Wing Loong II και GJ-2 έχουν παρατηρηθεί ξανά στο παρελθόν στην περιοχή Σιντζιάνγκ. Πριν έρθει η μονάδα, δορυφορικές εικόνες αποκάλυψαν πως πολλά οπλισμένα drones βρίσκονταν σε υπόστεγα στην αεροπορική βάση Malan. 

Ποιο Είναι το GJ-2/Wing Loong II Drone;

Το GJ-2 ανήκει στην κατηγορία UAV μεσαίου υψομέτρου και μεγάλης αυτονομίας, ενώ αναπτύχθηκε και παράχθηκε από την Aviation Industry Corporation of China (AVIC). 

Το GJ-2 έρχεται με ανασχεδιασμένη άτρακτο, εκσυγχρονισμένα εναέρια συστήματα και βελτιστοποιημένο αεροδυναμικό σχεδιασμό με μεγαλύτερες χωρητικότητες φορτίου και δεδομένων.

Ένας κινητήρας τούρμπο κινεί μία προπέλα τριών λεπίδων στο πίσω μέρος του drone, με αποτέλεσμα το GJ-2 να μπορεί να επιτύχει μέγιστη ταχύτητα 370 χλμ/ώρα και να εκτελεί αποστολές μέγιστης διάρκειας 32 ωρών.

Τέλος, το drone είναι εξοπλισμένο με σύστημα δορυφορικής επικοινωνίας, έχει επιχειρησιακό βεληνεκές 1.500 χιλιομέτρων και μπορεί να οπλιστεί με έως 122 βόμβες ή πυραύλους laser πλοήγησης.