Μην βρεθούμε προ τετελεσμένου με τα τουρκικά F-16! Περίεργα ρεπορτάζ θέλουν τελειωμένη την μπίζνα



Ως καλό υπάκουο παιδί, θα λάβει ένα «βραβείο» για τη θυσία του, αφού η Ουάσιγκτον έχει εγκρίνει την πώληση μαχητικών F-16 στην Κωνσταντινούπολη, αναφέρει συγκεκριμένο μέσο
Καλές οι αντιτουρκικές δηλώσεις του Μενέντεζ και ο εφησυχασμός πως το Κογκρέσο δεν θα δώσει στην Τουρκία τα F-16, αλλά μην βρεθούμε προ εκπλήξεως...

Η Τουρκία ήθελε να εμποδίσει την είσοδο των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ λόγω της υποτιθέμενης έλλειψης ελέγχου της κουρδικής τρομοκρατίας γράφει το thedailyreports.com και αφήνει να εννοηθεί πως για να άρει τις αντιρρήσεις λαμβάνει 40 F-16.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, ήταν ο πρωταγωνιστής μιας από τις μεγάλες αποφάσεις αυτής της συνόδου του ΝΑΤΟ: επανεξέτασε τη θέση του και ήρε το βέτο του για την είσοδο της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη διατλαντική συμμαχία. Ως καλό υπάκουο παιδί, θα λάβει ένα «βραβείο» για τη θυσία του, αφού η Ουάσιγκτον έχει εγκρίνει την πώληση μαχητικών F-16 στην Κωνσταντινούπολη, αναφέρει το συγκεκριμένο μέσο. 

Η Σελέστ Βαλάντερ, η υφυπουργός Άμυνας του Πενταγώνου για τη διεθνή ασφάλεια, είπε στους δημοσιογράφους ότι η αύξηση των αμυντικών δυνατοτήτων της Τουρκίας θα ενισχύσει την ασφάλεια του ΝΑΤΟ.

Και κατόπιν παραθέτει το ιστορικό της γνωστής υπόθεσης: 
Ο Ερντογάν και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συναντήθηκαν στη Μαδρίτη λίγες ώρες μετά το κλείσιμο της συμφωνίας Τουρκίας-Σουηδίας-Φινλανδίας. Μέρος της συμφωνίας περιλαμβάνει δέσμευση των δύο σκανδιναβικών χωρών να ελέγχουν την υποστήριξη της κουρδικής τρομοκρατίας στις χώρες τους.

Ο Ερντογάν προσπάθησε να εμποδίσει τη Σουηδία και τη Φινλανδία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ σε μια προσπάθεια να επιδείξει την εξουσία της Τουρκίας εντός της συμμαχίας και να πιέσει όλα τα κράτη μέλη να λάβουν πιο σοβαρά υπόψη την απειλή της κουρδικής τρομοκρατίας στα νοτιότερα σύνορά της.

Αλλά ως ανταμοιβή για την εντέλεια υποχώρηση, ο Μπάιντεν διέταξε τους αξιωματικούς του να βοηθήσουν στον εκσυγχρονισμό της τουρκικής αεροπορίας. Ευχαρίστησε επίσης τον Ερντογάν για τη βοήθειά του στην προσπάθεια απελευθέρωσης των εξαγωγών σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας. Σύμφωνα με τη στρατηγική που έχουν εκπονήσει οι δύο χώρες, 25.000 τόνοι σιτηρών αναμένεται να φύγουν από τα ουκρανικά λιμάνια συνοδευόμενα από τουρκικά πλοία.

Τον περασμένο Οκτώβριο, η Τουρκία είχε παραγγείλει 40 μαχητικά Lockheed Martin F-16 και 80 κιτ εκσυγχρονισμού για τα αεροπλάνα που ήδη διαθέτει. Όμως η Ουάσιγκτον έκανε την πώληση πιο δύσκολη, επιβάλλοντας μακρές και περίπλοκες νομικές διαδικασίες.

Αν και η Τουρκία απολαμβάνει ήδη την υποστήριξη της κυβέρνησης Μπάιντεν, το Κογκρέσο των ΗΠΑ θα έχει τον τελευταίο λόγο για αυτήν την κάπως αμφιλεγόμενη πώληση, καθώς η Κωνσταντινούπολη αγόρασε πρόσφατα ένα αντιαεροπορικό σύστημα ρωσικής επωνυμίας, το οποίο πολλοί Αμερικανοί γερουσιαστές θεωρούν ασυμβίβαστο με την ένταξη της στο ΝΑΤΟ .