ΓΕΕΘΑ και Πεντάγωνο σε ανοιχτή γραμμή για να έρθουν τα F-22 στην Σούδα



Το προσωπικό στοίχημα του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ (Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας) έλευσης της αιχμής του δόρατος της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας, που αν ευοδωθεί θα αποτελεί την επισφράγιση της αμυντικής διπλωματίας στο πλαίσιο της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ (MDCA).

του Χρήστου Μαζανίτη

Τα F-22 Raptor αποτελούν το «ιερό δισκοπότηρο» της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας (USAF). Πρόκειται για δικινητήρια μαχητικά με stealth δυνατότητες, τα οποία αποτέλεσαν και την βάση κατασκευής των F-35.

Χρησιμοποιούνται για επιχειρήσεις αέρος – αέρος και αέρος – εδάφους, εισχώρηση για βομβαρδισμούς στρατηγικών στόχων εξουδετερώνοντας την αντίπαλη αεράμυνα.

Είναι κατασκευασμένα από προηγμένα κράματα και συνθετικά υλικά τα οποία σε συνδυασμό με τον σχεδιασμό τους απορροφούν τα ραδιοκύματα των ραντάρ δείχνοντας έτσι στην οθόνη ίχνος σε μέγεθος όχι μεγαλύτερο από μια μπάλα.

Οι Αμερικανοί διατηρούν ως επτασφράγιστο μυστικό την τεχνολογία που φέρουν γι’ αυτό και δεν υπάρχει ούτε μία φωτογραφία από το κοκ-πιτ του μαχητικού.

Είναι εύκολα αντιληπτό, λοιπόν, ότι δεν αναπτύσσουν την κορωνίδα των μαχητικών τους σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη, αφού η παρουσία τους συνιστά μείζον μήνυμα στήριξης της χώρας που τα φιλοξενεί.

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες του enikos.gr, το ΓΕΕΘΑ στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του και με βάση τον σχεδιασμό που καταρτίζει με τους Αμερικάνους, εργάζεται για να έρθουν F22 στην Σούδα, σε επόμενο χρονικό διάστημα.

Το πότε ακριβώς κρατείται ως επτασφράγιστο μυστικό.

Όπως κρατήθηκε μυστική η έλευσή τους στην Ευρώπη, στην βάση της Βασιλικής Αεροπορίας RAF Lakenheath της Αγγλίας, για να υποστηρίξει το NATO Air Shielding στο Ευρωπαϊκό Θέατρο.

Η ενσωμάτωση των F-22 με τους Συμμάχους και τους Εταίρους του ΝΑΤΟ καταδεικνύει περαιτέρω την αφοσίωση της Συμμαχίας να αποτρέπει και να υπερασπίζεται σε ένα όλο πιο περίπλοκο και μεταβαλλόμενο περιβάλλον ασφάλειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, έχει θέσει πολύ ψηλά τον πήχη της αμυντικής διπλωματίας, προχωρώντας σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες με το Επιτελείο του ώστε τελικά το επόμενο χρονικό διάστημα τα F-22 να προσγειωθούν στην 115 Πτέρυγα Μάχης, στη Σούδα.

Εκεί όπου μόλις λίγες εβδομάδες νωρίτερα προσγειώθηκαν για πρώτη φορά τα αμερικανικά F-35, με τα οποία τα ελληνικά μαχητικά είχαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν συνεκπαιδεύσεις στο πλαίσιο της άσκησης της άσκησης Poseidon’s Rage (Οργή του Ποσειδώνα).

Ίσως, κατά ένα σενάριο, να δούμε τα F-22 κατά τον Νοέμβριο οπότε θα συμπέσουν με την παραλαβή από τις πρώτες 6 «οχιές του Αιγαίου», δηλαδή τα F-16 Viper της Πολεμικής Αεροπορίας, που μαζί με τα Rafale θα ανατρέψουν σημαντικά υπέρ της Ελλάδας το αεροπορικό ισοζύγιο ισχύος στο Αιγαίο, πριν την καθολική υπεροχή με την έλευση των μαχητικών 5ης γενιάς, F-35.