Στρατηγός Φρ. Φράγκος: O πρώτος Στόχος των Τούρκων είναι το Καστελόριζο



Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ Στρατηγός Φρ. Φράγκος στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ TV στην εκπομπή "Σήμερα" μίλησε για τις εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην δήλωση του Νομπελίστα Τούρκου συγγραφέα Ορχάν Παμούκ σύμφωνα με τον οποίο ο Τούρκος Πρόεδρος βρίσκεται σε παρακμή καθώς η λίρα έχει υποχωρήσει ενώ το ποσοστό πληθωρισμού έχει φτάσει το 80% με αποτέλεσμα την «ελεύθερη πτώση» στην δημοτικότητά του και να αντιδρά με όλο και πιο απολυταρχικό τρόπο.

Υπενθύμισε όσον αφορά την Κίναρο τα γεγονότα της 11ης Φεβρουαρίου 2016 όπου το  ελικόπτερο Agusta Bell 212 με κωδικό αριθμό «ΠΝ 28» του Πολεμικού Ναυτικού στο οποίο επέβαιναν 3 Έλληνες αξιωματικοί του πολεμικού ναυτικού, συνετρίβη υπό άγνωστες συνθήκες.  Στηλίτευσε την στάση του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ κ. Στόλτενμπεργκ με την οποία αναφερόμενος στο γεγονός δήλωσε ότι δεν είναι το ίδιο με την κατάρριψη του ρωσικού Sukhoi Su-24 το οποίο παραβίασε για 17 δευτερόλεπτα τον τουρκικό εναέριο χώρο την 24-11-2015, θέλοντας να καταδείξει την πολιτική των ίσων αποστάσεων που τηρείται..

Ο Επίτιμος Αρχηγός αναφέρθηκε επιστολή με την οποία απάντησε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ στην επιστολή που είχε στείλει προηγουμένως ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφορικά με τις ελληνο-τουρκικές σχέσεις και σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας.

Με την οποια επισημαίνει, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

Οι υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους, οι δηλώσεις οι οποίες αμφισβητούν την αδιαπραγμάτευτη κυριαρχία της Ελλάδας επί νησιών του Αιγαίου, καθώς και η κλιμάκωση της εχθρικής ρητορικής εναντίον της Ελλάδας και του ελληνικού λαού, βαίνουν προς την αντίθετη κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης. Επιπλέον, δημιουργούν μια αρνητική δυναμική, από την οποία δεν υπάρχει κανένα όφελος.

Η οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της Υφαλοκρηπίδας θα πρέπει να γίνεται μέσω καλή τη πίστει διαλόγου, με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Μοναδικός δρόμος για την προώθηση των σχέσεων καλής γειτονίας αποτελεί η σταθερή προσήλωση στις διεθνείς συμφωνίες και στην ειρηνική επίλυση των διαφορών συμπεριλαμβανομένης της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Επίσης τόνισε την στάση του εκπρόσωπου των Πρασίνων για θέματα εξωτερικής πολιτικής Γιούργκεν Τριτίν ο οποίος ζήτησε «πιο δυναμική» πολιτική έναντι της Τουρκίας, ακόμη και οικονομικά μέτρα, δηλώνοντας:  «Η Τουρκία εμποδίζει το ΝΑΤΟ να εφαρμόσει το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη. Κάνει γεωτρήσεις στην ελληνική ΑΟΖ. Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, κάνει περισσότερα και από ό,τι η Κίνα για την παράκαμψη των ευρωπαϊκών κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας. Ο Ερντογάν φρενάρει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Και τώρα θέλει να ενταχθεί στον SCO μαζί με το Ιράν. Αλλά και από την πλευρά των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), ο αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής Νιλς Σμιντ θεωρεί «σοβαρό λάθος» το σχέδιο του Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Στρατηγός εκτίμησε ότι δεν ήμαστε σε σημείο ενός θερμού επεισοδίου πλην όμως ουδείς μπορεί να αποκλείσει ένα σκηνοθετημένο ατύχημα προκειμένου ο Ερντογάν να διασωθεί πολιτικά. Αυτό όμως που τρομάζει συνεχίσε είναι ο επικίνδυνος ανταγωνισμός εθνικισμού στην Τουρκία και η διολίσθηση του πολιτικού συστήματος της.


Σε ερώτηση που δέχθηκε ο στρατηγός για το μέχρι που μπορεί να φτάσει η ρητορική της Τουρκίας και εάν θα μπορέσει να αναδιπλωθεί ανέφερε την πρόσφατη δήλωση του Ερντογάν «Άλλο το τι λέγαμε χθες και άλλο το τι θα πούμε αύριο» χαρακτηρίζοντας ως απύθμενο θράσος τον τρόπο με τον οποίο η Τουρκία αλλάζει στάση έναντι των υποτιθέμενων εχθρών της όπως για παράδειγμα την Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο.

Επεσήμανε ότι η εθνική στρατηγική της Τουρκίας περιγράφεται με το όρο «Γαλάζια Πατρίδα - MAVI VATAN» και πως είναι αποφασισμένη να φτάσουν στον 25ο μεσημβρινό αμφισβητώντας την κυριαρχία μας όταν εμείς δώσουμε το δικαίωμα με την ρηγμάτωση του εθνικού μετώπου από τις πολιτικές δυνάμεις και της πιθανότητας πολιτικής ακυβερνησίας για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Μάλιστα ανέφερε την δήλωση του Γ.Γ. του ΚΚΕ ο οποίος εξέφρασε τον φόβο του για ένα θερμό επεισόδιο πλην όμως όπως σημείωσε ο στρατηγός όταν ήρθαν προς ψήφιση τα εξοπλιστικά προγράμματα δεν υπήρχε αραγές μέτωπο από σύσσωμη την βουλή.

Τόνισε πως σε όλα τα σχέδια των Τούρκων όποιο από τα νησιά και να στοχεύσουν, είτε είναι τα 6 μεγάλα ή τα ενδιάμεσα πρώτος στόχος είναι το Καστελόριζο πλην όμως όπως δήλωσε το ελληνικό ΓΕΕΘΑ έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα.

 Είπε πως δεν ήταν λάθος ότι ταχθήκαμε υπέρ εκείνων που δέχθηκαν την εισβολή στην Ουκρανία όπως υποκριτικά το κάνει η Τουρκία θυμίζοντας την στρατιωτική δύναμη κατοχής στην βόρεια Κύπρο την οποία και ονομάζει ως « ειρηνευτικές δυνάμεις».

Τέλος όσον αφορά τα Drones των Τούρκων επανέλαβε πως "ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΑΡΧΕΙ  αν τολμήσουν οι Τούρκοι, ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΚΑΝΕΝΑ πλην όμως δεν επιτρέπεται να το αποκαλύψω".