To «lock» από τα Rafale στα Τουρκικά μαχητικά πλησιάζει και προκαλεί τρόμο στην Άγκυρα - Όλο και πιο κοντά οι «ριπές» στην επιχειρησιακή τους ένταξη



Ως τα τέλη του 2022 τα 6 Rafale αναμένεται να γίνουν 12 η καθημερινή δραστηριότητα τόσο στο έδαφος στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα όσο και στον αέρα από τεχνικούς και ιπτάμενους ξεπερνά κάθε προσδοκία.

του Κώστα Σαρικά

Αν το τελευταίο «lock» στα Τουρκικά F-16 κοντά στο Καστελόριζο από τους «Κρητικούς» ιπτάμενους «πόνεσε» και «προσγείωσε» για μια ακόμη φορά την TuAF υπενθυμίζοντας της ότι κυρίαρχος στο FIR Αθηνών είναι η Πολεμική μας Αεροπορία, το «lock» που έρχεται από τα Rafale θα σηματοδοτήσει την αλλαγή εποχής για την HAF και θα τραντάξει συθέμελα τους γείτονες  όπως τονίζουν με νόημα τα Ελληνικά «γεράκια». Αρχικά η Άγκυρα είχε επιχειρήσει να υποτιμήσει ή ακόμα και να λοιδορήσει την απόκτηση των υπερσύγχρονων Γαλλικών μαχητικών με τον Χουλουσί Ακάρ να δηλώνει μεταξύ άλλων «νομίζουν» ότι έχουν κερδίσει κάτι αγοράζοντας έξι μεταχειρισμένα αεροπλάνα.Τα όπλα που αγόρασαν είναι πάρα πολλά για την άμυνά τους αλλά πολύ λίγα για την Τουρκία. Συνεχίζουν να βαδίζουν με βλέψεις που ξεπερνούν  κατά πολύ το μπόι τους. Όμως πολύ σύντομα η ειρωνεία και αλαζονεία έδωσαν τη θέση τους στον εκνευρισμό όταν οι Τούρκοι επιτελείς «ζύγισα» τα δεδομένα και αντιλήφθηκαν ότι 24 «ριπές» αλλάζουν άρδην την εικόνα πάνω από το Αιγαίο και εκτινάσσουν την ισχύ της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Και ενώ έως τα τέλη του 2022 τα 6 Rafale αναμένεται να γίνουν 12 η καθημερινή δραστηριότητα τόσο στο έδαφος στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα όσο και στον αέρα από τεχνικούς και ιπτάμενους ξεπερνά κάθε προσδοκία. Τα «γεράκια» της 332 γράφουν συνεχώς ώρες πτήσης πάνω από το Αιγαίο δοκιμάζοντας τα μαχητικά στα όρια τους ενώ πλέον έχει αρχίσει και η εντατική υψηλής χρησιμότητας εκπαίδευση και στους εξομοιωτές που έχουν φτάσει από τη Γαλλία στην Τανάγρα. Σχεδόν καθημερινά τα Rafale απογειώνονται ακόμα και δύο ή τρεις φορές ενώ χαρακτηριστικό της συνεχούς εκπαιδευτικής δραστηριότητας από τον περασμένο Ιανουάριο όταν οι «ριπές» έπιασαν Ελλάδα  είναι ότι μέσα στον επόμενο χρόνο οι πρώτοι κινητήρες θα μεταφερθούν για συντήρηση σε Γαλλικό έδαφος αλλά από Έλληνες τεχνικούς. Και αυτό είναι ενδεικτικό της σκληρής δουλειάς που έχει γίνει στα υπόστεγα της 114 με τα Στελέχη της ΠΑ να έχουν μυηθεί ήδη στα μυστικά των Rafale.

Απόδειξη της εντατικής εκπαίδευσης είναι ότι σταδιακά τα Rafale αρχίζουν να συμμετέχουν σε ασκήσεις μαζί με άλλους τύπους μαχητικών ενώ σύντομα αναμένεται να τα δούμε και σε μεγαλύτερης κλίμακας εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Όμως το μεγάλο «στοίχημα» αλλά και ταυτόχρονα κίνηση υψηλού συμβολισμού θα είναι η ένταξη των Rafale στα μαχητικά «Readiness» γεγονός που θα αποτελέσει το επόμενο μεγάλο βήμα. 

Σε πρώτη φάση αυτό αναμένεται να γίνει στη μητρική Βάση στην Τανάγρα ενώ θα ακολουθήσει η μεταστάθμευση σε αεροδρόμιο επιφυλακής πιθανότατα εκεί που «φυλάνε» Readiness και τα Mirage δηλαδή στην 135 Σμηναρχία Μάχης στη Σκύρο. Τον χρόνο θα αποφασίσει το Αεροπορικό Επιτελείο όμως οι εκπαιδευτικοί ρυθμοί που ακολουθεί η 332 δείχνουν ότι αυτή η μέρα δεν θα αργήσει. Άλλωστε η Πολεμική Αεροπορία έχει αποδείξει ότι μπορεί να ενσωματώσει επιχειρησιακά καινούργιους τύπους μαχητικών σε χρόνους ρεκόρ για τα παγκόσμια αεροπορικά δεδομένα.