Αζερμπαϊτζάν: Η Ελλάδα προετοιμάζεται για πόλεμο με την Τουρκία στο όνομα της σωτηρίας της Αρμενίας



Η όξυνση των σχέσεων Τουρκίας-Ελλάδας έχει εισέλθει σε κρίσιμη φάση, λόγω της πολιτικής της Αθήνας στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα οποία, σύμφωνα με τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης του 1923, έχουν το καθεστώς αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης, γράφει η «Haqqin» του Αζερμπαϊτζάν σε άρθρο της «Η Ελλάδα προετοιμάζεται για πόλεμο με την Τουρκία στο όνομα της σωτηρίας της Αρμενίας».

Και όταν η Άγκυρα προειδοποίησε επίσημα την Αθήνα για το απαράδεκτο της συγκέντρωσης όπλων στα αποστρατικοποιημένα νησιά, η Ελλάδα επέτρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες να αναπτύξουν μια μεγάλη στρατιωτική ομάδα στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης στις ακτές της Μεσογείου, το οποίο η Τουρκία είχε ήδη χαρακτηρίσει «στρατιωτική απειλή».

Η αμερικανική «Ταξιαρχία του Διαβόλου» μπήκε στην Αλεξανδρούπολη

Ενώ η στρατιωτικοπολιτική ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας συνεχίζει να κλιμακώνεται, η Αθήνα ενισχύει την αντιτουρκική ατζέντα στον Νότιο Καύκασο, όπου από τη μια χτίζουν στρατηγική συμμαχία με την Αρμενία και από την άλλη ενίσχυση μιας στρατηγικής εταιρικής σχέσης με την Ινδία, η οποία έχει αρχίσει να υποδηλώνει την παρουσία της στον Νότιο Καύκασο μέσω της προμήθειας όπλων στην Αρμενία.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος επισκέφθηκε το Ερεβάν πριν από λίγες ημέρες και εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του στην Αρμενία εν μέσω πρόσφατων συνοριακών συγκρούσεων με το Αζερμπαϊτζάν, δήλωσε σε συνέντευξή του στο «Proto Thema» ότι οι εντάσεις με την Τουρκία έχουν αυξηθεί σε άνευ προηγουμένου επίπεδο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, κατά την πρόσφατη σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τον Γενικό Γραμματέα Γκουτέρες, τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ και τους εταίρους της ΕΕ για την απότομη επιδείνωση των σχέσεων με την Τουρκία και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η θέση της Ελλάδας υποστηρίχθηκε πλήρως από τους εταίρους.

Ο Δένδιας εκφράζει την πλήρη υποστήριξη στο Ερεβάν εν μέσω αντιπαράθεσης με την Τουρκία

Ο Δένδιας εκφράζει την πλήρη υποστήριξη στο Ερεβάν εν μέσω αντιπαράθεσης με την Τουρκία

«Φυσικά, ταυτόχρονα, λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να ενισχύσουμε το αποτρεπτικό δυναμικό της Ελλάδας», τόνισε ο Νίκος Δένδιας.

 « Όπως έχω ήδη δηλώσει στην Αρμενία, όπου βρισκόμουν πριν από λίγες μέρες, θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να προστατεύσουμε την πατρίδα μας. Και αυτό δεν είναι ρητορική - η ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο μας επιτρέπει να το δηλώσουμε με σταθερή σιγουριά. Ελπίζουμε βέβαια ότι τα πράγματα δεν θα έρθουν σε άμεση ένοπλη αντιπαράθεση. Αλλά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για όλες τις επιλογές».

Συναντήθηκε με τον Ινδό ΥΠΕΞ που προμηθεύει όπλα στην Αρμενία

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είπε, επίσης, ότι στο πλαίσιο της συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ συναντήθηκε με τον Ινδό ομόλογό του Σουμπραμανιάμ Τζαϊσανκάρ.

«Αυτή ήταν η τρίτη μας συνάντηση μέσα σε ένα χρόνο», είπε ο Νίκος Δένδιας. «Και αποδεικνύει ότι η Ελλάδα χτίζει μια στρατηγική σχέση με τη μεγαλύτερη δημοκρατία στον κόσμο σε πληθυσμό, με μια χώρα που αναμένεται να γίνει μια από τις τρεις κορυφαίες οικονομίες του κόσμου τις επόμενες δεκαετίες, με ένα κράτος του οποίου οι απόψεις, ειδικά για το διεθνές το ναυτικό δίκαιο, είναι το ίδιο με το δικό μας».

Σουμπραμανιάμ Τζαϊσανκάρ. Στο παιχνίδι και η Ινδία

Απαντώντας σε ερώτηση για την επίσκεψή του στην Αρμενία, ο Δένδιας σημείωσε ότι η Αθήνα ανησυχεί για τις διεργασίες που γίνονται στον Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον ίδιο, η απτή αποστασιοποίηση της Ρωσίας από τα προβλήματα της περιοχής δημιουργεί μια νέα πηγή έντασης μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν.

«Εννοώ την ένταση, που μπορεί γρήγορα να μετατραπεί σε υπαρξιακή απειλή για την Αρμενία», ξεκαθάρισε τη σκέψη του ο Νίκος Δένδιας.

 «Αυτά τα προβλήματα θα πρέπει να επιλυθούν διαδοχικά. Ταυτόχρονα, πρέπει να καταστεί σαφές ότι οποιαδήποτε απόκλιση από το διεθνές δίκαιο θα έχει άμεσες συνέπειες. Σκοπεύω να θίξω αυτά τα ζητήματα στις επαφές μου με Ευρωπαίους και Αμερικανούς συνομιλητές».

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η Ινδία, όπως και η Ελλάδα, δικαιολογεί τη δραστηριότητά της στον Νότιο Καύκασο με τον λεγόμενο «τουρκικό παράγοντα».

Το γεγονός ότι η Ινδία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που πούλησε όπλα στην Αρμενία μετά τον πόλεμο των 44 ημερών δικαιολογείται από το επίσημο Δελχί με την ενίσχυση της συμμαχίας Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν-Πακιστάν, η οποία κατέληξε σε συμφωνία βάσει της οποίας η Ινδία θα πουλήσει στην Αρμενία σύγχρονα όπλα αξίας 250 εκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων «Pinaka».

 Φωτο: haqqin.az