Τουρκία: Τρία μίλια θέλει η Άγκυρα στα νησιά του Αιγαίου και να ανακηρύξει τουρκική ΑΟΖ



Τουρκία: Τρία μίλια θέλει η Άγκυρα στα νησιά του Αιγαίου και να ανακηρύξει τουρκική ΑΟΖ, σύμφωνα με δηλώσεις του Τούρκου πατέρα της Γαλάζιας Πατρίδας.

«Είναι καιρός να βγούμε από τις αντιδραστικές πολιτικές και να εφαρμόσουμε προληπτικές πολιτικές», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Τούρκος Τσιχάτ Γιαϊτσί, ένας από τους «πατέρες» της τουρκικής «Γαλάζιας Πατρίδας».

Σύμφωνα με τον Τούρκο ναύαρχο ε.α. θα πρέπει η Τουρκία να επιστρέψει στη Λωζάνη στο Αιγαίο και να απαιτήσει «τη μείωση των χωρικών υδάτων στα 3 μίλια».

«Για να αποτρέψουμε την Ελλάδα να σφετεριστεί την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα μας στη “Θάλασσα των Νησιών” (σ.σ. Αιγαίο) αυξάνοντας τα χωρικά της ύδατα, πρέπει να ανακηρύξουμε την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη μας, την οποία χαράξαμε με βάση τη μέση γραμμή μεταξύ των δύο ηπειρωτικών (σ.σ. μερών).

Ο Τούρκος αναλυτής και συγγραφές υποστηρίζει ότι η Τουρκία «απέφυγε να αντιταχθεί στην αύξηση του πλάτους των χωρικών της υδάτων από την Ελλάδα στα 6 μίλια διαταράσσοντας την ισορροπία της Λωζάννης, λόγω της πολιτικής συγκυρίας εκείνης της εποχής».

Όπως αναφέρει, η Τουρκία «διατήρησε τα χωρικά της ύδατα στα 3 μίλια διατηρώντας τη θέση της αναγκαιότητας επιστροφής στην ισορροπία της Λωζάνης, και επέμεινε σε αυτή την απόφαση, που είναι η μόνη μέθοδος για τη διασφάλιση της ειρήνης και της ισότητας στις δύο χώρες και στη Θάλασσα της νησιά».

«Εάν η Ελλάδα βρει τις κατάλληλες συνθήκες θα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια, παρόλο που πιστεύουμε ότι η Τουρκία θα διεκδικήσει 176 νησιά, νησίδες και βράχους (EGAYDAAK), των οποίων η κυριαρχία δεν έχει μεταβιβαστεί στην Ελλάδα με Συνθήκες», υπογράμμισε ο Τσιχάτ Γιαϊτσί.