Σε εγρήγορση οι ΕΔ προς αντιμετώπιση τουρκικών προκλήσεων-Τα σενάρια κλιμάκωσης



Το ελληνικό Πεντάγωνο έχει ετοιμότητα αντιμετώπισης των τουρκικών προκλήσεων «επί του πεδίου». Ποια είναι τα νησιά που εκτιμάται ότι μπορεί να βρεθούν στο στόχαστρο της Τουρκίας

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΖΑΝΙΤΗ - ch.mazanitis@realnews.gr - ΠΗΓΗ: REALNEWS - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Σε κατάσταση ύψιστης επιφυλακής έχει θέσει τους επιτελείς της εθνικής άμυνας το πρωτοφανές σε παγκόσμιο επίπεδο, κρεσέντο των τουρκικών αξιώσεων και προκλήσεων. Αποκωδικοποιώντας τη ρητορική της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας οι ανώτατοι αξιωματικοί του ελληνικού Πενταγώνου διαπιστώνουν πως τόσο σκληρά λόγια δεν χρησιμοποιεί ούτε η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας με την οποία βρίσκεται σε πραγματικό πόλεμο.

Η θέση της ελληνικής πλευράς συνοψίζεται στο ότι «δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπεί σε εμπόλεμη ζώνη το Αιγαίο». Αυτό σημαίνει πως καμία τουρκική ενέργεια σε νησί ή θαλάσσια ζώνη δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή, καθώς θα θεωρηθεί άμεσα ως «πράξη πολέμου».

Η απόφαση που έχει ληφθεί είναι ότι «δεν πρόκειται να γίνει δεκτή στο ελάχιστο οποιαδήποτε απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων». Αυτό σημαίνει ότι για κάθε είδους κλιμάκωση επί του πεδίου θα υπάρξει αντίδραση ή, όπως είχε πει χαρακτηριστικά ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, σε πρόσφατη σύσκεψη με τους αρχηγούς των επιτελείων και το είχε δημοσιεύσει η Realnews «αν ερωτηθούμε, θα απαντήσουμε».

Πλέον, βάσει των δηλώσεων τόσο του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσο και ανώτατων κυβερνητικών αξιωματούχων της Άγκυρας τα κύρια σενάρια που εξετάζονται σοβαρά στην Αθήνα είναι τρία:

Το πρώτο, που χαρακτηρίζεται ως το πιο «ήπιο», είναι αυτό της πλήρους εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού. Παρότι η εικόνα σε Έβρο και τουρκικά παράλια δεν είναι αυτή που τεχνηέντως προσπαθούν να «περάσουν» τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης κάνοντας λόγο για συγκέντρωση δεκάδων χιλιάδων μεταναστών, έτοιμων και αποφασισμένων να εισβάλουν από παντού, η ελληνική πλευρά έχει λάβει τα μέτρα της με βάση το προηγούμενο της επιτυχούς αντιμετώπισης της υβριδικής απειλής σε Έβρο και Αιγαίο τον Μάρτιο του 2020.

Η επέκταση του φράχτη, που πλέον φτάνει σε μήκος τα 140 χλμ., αλλά και η παρουσία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ σε όλες τις μονάδες και τα φυλάκια του Έβρου, όπου μίλησε σε χιλιάδες στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, έστειλαν μηνύματα εγρήγορσης και ταχείας αντίδρασης.

Η κινητοποίηση και η άμεση ενημέρωση των συμμάχων -και κυρίως της Ε.Ε. και των ΗΠΑ- κορυφώθηκαν με την επίσκεψη του ίδιου του πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζορτζ Τσούνη, στον φράχτη.

Δημιουργία τετελεσμένων

Το δεύτερο σενάριοέχει να κάνει με την απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων στο Αιγαίο, καθώς και με κινήσεις που θα ερεθίσουν την Αθήνα και θα την κάνουν να χάσει την υπομονή της για να προβεί στην πρώτη κίνηση. Πρόκειται για κάτι που θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί η Τουρκία στον μέγιστο βαθμό, ώστε να εμφανίσει εαυτόν ως θύμα. Σε αυτό το πλαίσιο, δύο είναι τα κύρια γεγονότα στα οποία δίδεται ιδιαίτερη προσοχή. Το πρώτο αφορά τις πτήσεις των μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAVs) τύπου ΑΝΚΑ πάνω από Κανδελιούσσα και Κίναρο. Το ερώτημα που τίθεται από πολλούς είναι διπλό: «Γιατί συνέχεια πάνω από αυτά τα νησιά και γιατί δεν τα καταρρίπτουμε;». Ως προς το πρώτο, τόσο η Κίναρος όσο και η Κανδελιούσσα περιλαμβάνονται στη λίστα με τα νησιά όπου η Τουρκία αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία. Με τις υπερπτήσεις προσπαθεί να «μαρκάρει» την περιοχή, μια πρακτική που η Άγκυρα είχε υιοθετήσει και στο πρόσφατο παρελθόν με το ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis», κάτι που είχε ως συνέπεια τη σκληρή αντίδραση της Ελλάδας.

Στο ερώτημα περί μη κατάρριψης των drones, η απάντηση είναι «διότι δεν συνιστούν πολεμική απειλή». Εκτιμάται πως οι Τούρκοι ίσως και να πιέζουν για κατάρριψη ενός UAV, προκειμένου να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα κλιμάκωσης. Σε κάθε περίπτωση, όμως οι κινήσεις τους δεν γίνονται εν αγνοία της ελληνικής αεράμυνας.

Ο δεύτερος τρόπος με τον οποίο η Άγκυρα θα μπορούσε να επιδιώξει τη δημιουργία τετελεσμένων είναι αυτός της εξόδου ενός ερευνητικού πλοίου στο κεντρικό Αιγαίο. Έτσι, θα δημιουργούσε τις προϋποθέσεις αμφισβήτησης της υφαλοκρηπίδας με απώτερο στόχο -μετά από ένα μικρής ή μεγάλης έντασης επεισόδιο- η Ελλάδα να συρθεί στο τραπέζι του διαλόγου, θέτοντας εν συνόλω θέματα συγκυριαρχίας. Και αυτό το σενάριο, όμως θεωρείται ιδιαίτερα προβλέψιμο, με τις Ένοπλες Δυνάμεις να έχουν ήδη καταστρώσει σχέδιο αντιμετώπισης αυτής της απειλής.

Ναυτικός αποκλεισμός

Τα παραπάνω θεωρούνται τρόπον τινά αλληλένδετα με το τρίτο και ίσως εφιαλτικότερο σενάριο, που έχει αρχίσει να «ζωηρεύει» εσχάτως. Πρόκειται για το σενάριο του «ναυτικού αποκλεισμού» κάποιου μικρού νησιού στο Αιγαίο. Μάλιστα, το σενάριο περιλαμβάνει ακόμη και ονόματα, με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης να στοχοποιούν το Αγαθονήσι και το Καστελλόριζο με ολόκληρο το νησιωτικό σύμπλεγμα της Μεγίστης. Για το Καστελλόριζο, το κίνητρο των Τούρκων θα ήταν σαφές καθώς το νησί έχει δικαιώματα ΑΟΖ. Και το Αγαθονήσι, όμως έχει εμφανιστεί ως πρώτος στόχος πολλών Τούρκων αναλυτών, όπως ο Χακάν Μπαϊρακτσί στο CNN Turk που το υπέδειξε ως πιθανό σημείο απόβασης τουρκικών δυνάμεων το περασμένο καλοκαίρι.

Ο ναυτικός αποκλεισμός πραγματοποιείται με δύο τρόπους τον «ήπιο» και τον «επιθετικό». Ο «ήπιος» γίνεται με σκάφη της ακτοφυλακής ενώ στον «επιθετικό» χρησιμοποιούνται πολεμικά πλοία. Σε κάθε περίπτωση, πάντως κάτι τέτοιο θα αντιμετωπιζόταν ως «πολεμική ενέργεια» από τις ελληνικές δυνάμεις.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία με μαγνητοφωνημένο μήνυμα εδώ και χρόνια παρενοχλεί διά ασυρμάτου πλοία αλλά και εναέρια μέσα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, προειδοποιώντας ότι κινούνται σε ζώνη με «αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς». Το μήνυμα αυτό έχει ακουστεί ακόμη και σε ελικόπτερα που μετέφεραν κυβερνητικούς αξιωματούχους ή την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Το παράδοξο σε σχέση με την πολεμική ρητορική που έχει αναπτύξει η Τουρκία είναι ότι αυτή δεν αποτυπώνεται επί του πεδίου. Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές της «R», ότι την περασμένη εβδομάδα δεν κυκλοφορούσε ούτε ένα τουρκικό πλοίο σε διεθνή ύδατα στο Αιγαίο. Παράλληλα, τα τουρκικά πλοία έχουν πολύ καιρό να πραγματοποιήσουν «αβλαβή διέλευση», για παράδειγμα από τον Καφηρέα ή τον Ισθμό της Κορίνθου, κάτι που πριν από το 2019 αποτελούσε σύνηθες φαινόμενο, στο πλαίσιο των προκλήσεων.

Όπως εκτιμάται, στόχος της ακραίας ρητορικής αλλά και των ενεργειών της Τουρκίας είναι η διεξαγωγή ενός πόλεμου φθοράς με πλήρη αξιοποίηση στοιχείων υβριδικών απειλών. Αυτό φαίνεται να αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής. Όπως έχει υποδειχθεί από τις πρόσφατες επιχειρήσεις της Τουρκίας σε άλλες χώρες, η Άγκυρα, πριν προβεί σε επιθετική ενέργεια, θέλει πρώτα να έχει τον αντίπαλο εξουθενωμένο, ώστε να μην προβάλει μεγάλη αντίσταση. Στην περίπτωση της Ελλάδας όμως, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Αντιθέτως, «θα είμαστε εκεί που πρέπει και θα τους περιμένουμε», επεσήμαναν στην «R» ανώτατες στρατιωτικές πηγές.

Ωστόσο, αν και για την ώρα η πολεμική ρητορική δεν αποτυπώνεται επί του πεδίου, κανείς δεν μπορεί να λησμονήσει πως ο Τούρκος Πρόεδρος αντιμετωπίζεται από τη διεθνή κοινότητα ως απρόβλεπτος. Με αυτό το δεδομένο, οι Έλληνες επιτελείς έχουν κατά νου και το σενάριο εκδήλωσης προβοκάτσιας από ομάδα «αυτόκλητων υπερασπιστών» των διεκδικήσεων του Ερντογάν. Ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση, πάντως, το κλίμα που εκπέμπεται από το ελληνικό Πεντάγωνο είναι αυτό της ψυχραιμίας και της ετοιμότητας.