Η άμυνα της Κύπρου και οι συμβολικές κινήσεις



Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ της Δημοκρατίας ξεκαθάρισε πως η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα αποστείλει οπλισμό στην Ουκρανία. Το ανέφερε προ ημερών και με την τοποθέτησή του τερματίζεται η συζήτηση που διεξάχθηκε στη δημόσια σφαίρα γύρω από αυτό το θέμα. Η συζήτηση εν πολλοίς περιστράφηκε γύρω από το κατά πόσο θα πρέπει να σταλεί ή όχι οπλισμός στην Ουκρανία. 

Πρόκειται, για την ακρίβεια, για ένα μη θέμα. Κι αυτό γιατί η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει αμυντικά κανένα άλλο κράτος, καθώς όπως είναι γνωστό η χώρα μας είναι ημικατεχόμενη από το 1974 και εντεύθεν. Έχουμε απέναντί μας μια πανίσχυρη κατοχική δύναμη, την Τουρκία και λόγω του μεγέθους αλλά και επειδή διαχρονικά οι κυβερνήσεις δεν έδιναν σημασία στην άμυνα. Συνεπώς δεν έχουμε… πλεονάσματα σε ό,τι αφορά τα αμυντικά μας συστήματα, τον οπλισμό.

ΕΙΝΑΙ σαφές πως δεν μπορούμε να βοηθήσουμε σε αυτό το πεδίο. Την ίδια ώρα θα πρέπει να σημειώσουμε πως η Ουκρανία έχει σημαντική βοήθεια σε αυτό τον τομέα, καθώς μεγάλες και ισχυρές χώρες της παρέχουν οπλικά συστήματα. Αυτή η βοήθεια είναι σημαντική και παρακολουθούμε και αποτελέσματα. Ως εκ τούτου, η όποια βοήθεια θα έδινε η Κυπριακή Δημοκρατία θα είχε περισσότερο συμβολικό χαρακτήρα.  

ΤΗΝ ίδια ώρα δεν μπορούμε παρά να επισημάνουμε το προφανές. Ότι, δηλαδή, η Κυπριακή Δημοκρατία όχι μόνο δεν έχει ανάλογη βοήθεια, αλλά αντιμετωπίζει και δυσκολίες στο να προμηθευτεί στρατιωτικό εξοπλισμό. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι μόλις πρόσφατα έχει αρθεί το εμπάργκο πώλησης όπλων από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Κυπριακή Δημοκρατία. Ο λόγος της επιβολής εμπάργκο ανεξήγητος (το θύμα να πληρώνει τον λογαριασμό και ο θύτης να απολαμβάνει όλα τα προνόμια). Η άρση, μάλιστα, έγινε όπως είναι γνωστό με περιορισμούς. Αν και οφείλουμε να αναφέρουμε πως είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και μια σημαντική απόφαση. 

Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ Δημοκρατία, ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφαρμόζει όλες τις αποφάσεις της, στις οποίες και ασφαλώς συμμετέχει στη διαμόρφωση και τη λήψη τους. Συνεπώς, η στάση της στο Ουκρανικό είναι δεδομένη, έχοντας ασφαλώς και ένα επιπλέον λόγο να τοποθετείται με αυτόν τον τρόπο. Η Κύπρος είναι θύμα εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής εδάφους της από την Τουρκία. Και ο στόχος της είναι η ανατροπή των κατοχικών δεδομένων, κάτι ανάλογο που συμβαίνει και στην Ουκρανία.