Σχέδιο «μεσογειακού» πολέμου μεθοδεύουν ΜΙΤ και Ερντογάν



Πόσο απειλητικές είναι η αεροπορική βάση «Αλ Ουατίγια» και η ναυτική βάση στο λιμάνι της Μισράτα

του Φώτη Σιούμπουρα - ΠΗΓΗ: ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ 

Με πρόφαση την προστασία των ήδη υφιστάμενων τουρκικών εγκαταστάσεων στη Λιβύη, αλλά και των πετρελαϊκών εταιρειών που πρόκειται να αναπτυχθούν στο λιβυκό έδαφος και στη θάλασσα, η Άγκυρα εμφανίζεται να προχωρά, και μάλιστα με εξαιρετικά γρήγορους ρυθμούς, στον εκσυγχρονισμό των δύο βασικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων που διατηρεί στο έδαφος της Λιβύης, της αεροπορικής βάσης «Αλ Ουατίγια» στα δυτικά της χώρας και της ναυτικής βάσης στο λιμάνι της Μισράτα.

Η σημαντικότερη για τα τουρκικά γεωστρατηγικά συμφέροντα στην περιοχή και συνάμα εκείνη που αποτελεί την πιο επικίνδυνη απειλή για τη χώρα μας είναι η αεροπορική βάση «Αλ Ουατίγια». Σημαντική απειλή, πάντως, για τα ελληνικά συμφέροντα αποτελεί και η δεύτερη στρατιωτική εγκατάσταση που διατηρεί η Τουρκία στη Λιβύη, η ναυτική βάση στο λιμάνι της Μισράτα.

Με «αποθέματα»

Πρόκειται για μια θαλάσσια περιοχή που θεωρείται η πλουσιότερη σε αποθέματα υδρογονανθράκων στο Λιβυκό Πέλαγος, τα οποία πλέον θα ελέγχονται από εταιρείες τουρκικών συμφερόντων. Και η συγκεκριμένη βάση έχει αναβαθμιστεί σχεδόν πλήρως από το τουρκικό πολεμικό ναυτικό, ενώ χρησιμοποιείται ήδη για τον ελλιμενισμό και τον ανεφοδιασμό μονάδων επιφανείας αλλά και υποβρυχίων του τουρκικού στόλου. Η κομβική της θέση στα ανατολικά της Λιβύης, νότια της Ελλάδας και δίπλα στην Αίγυπτο, συνιστά απειλή όχι μόνο για τη χώρα μας, αλλά και για το Κάιρο. Θεωρείται ότι η δραστηριοποίηση τουρκικών εταιρειών και οι γεωτρήσεις που πρόκειται να πραγματοποιήσει η Άγκυρα στην περιοχή θα δώσουν άλλοθι στην κυβέρνηση Ερντογάν, ώστε η παρουσία τουρκικών πλοίων να αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα, υποτίθεται για την κάλυψη των σχετικών αναγκών ασφαλείας.

Προετοιμάζεται με μυστικές μονάδες!

Παράλληλα όμως και στα πλαίσια της προετοιμασίας για «πολεμικές επιχειρήσεις», ο Τούρκος πρόεδρος σχεδιάζει να αναπτύξει μια ειδικά εκπαιδευμένη μυστική μονάδα που συνδέεται με την υπηρεσία πληροφοριών MIT.

Η μονάδα αυτή είναι ένα σχετικά νέο εργαλείο στο οπλοστάσιο της υπηρεσίας πληροφοριών της Τουρκίας και θα χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά στη συγκρότηση μιας μυστικής επιχείρησης στρατιωτικού τύπου εναντίον δυτικής χώρας.

Το σχέδιο περιλαμβάνει διάφορες επιλογές, που κυμαίνονται από δολιοφθορά σε ελληνικά νησιά κοντά στην τουρκική ενδοχώρα έως ύψωση τουρκικής σημαίας σε μία ή περισσότερες ακατοίκητες νησίδες και βραχώδεις σχηματισμούς, καθώς και διεξαγωγή προβοκάτσιας.

Τα σενάρια

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει επεξεργαστεί κατά την τελευταία διετία πληθώρα σεναρίων αντιμετώπισης της τουρκικής απειλής, καθώς, όπως εκτιμούν οι αρμόδιες υπηρεσίες, μέσα στις προθέσεις της Άγκυρας είναι να τοποθετήσει και ως μόνιμη δύναμη στην αεροπορική βάση «Αλ Ουατίγια» 6-8 μαχητικά F-16, με ένα επίσης ιπτάμενο τάνκερ KC-35 να μετασταθμεύει εκεί σε περιόδους ελληνοτουρκικής κρίσης, με στόχο την αύξηση της εμβέλειας. Εντός του βεληνεκούς των τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών αναμένεται να βρεθούν ορισμένες κρίσιμες στρατιωτικές εγκαταστάσεις της χώρας μας τόσο στην Κρήτη, π.χ. 115 Π.Μ. στη Σούδα ή η βάση των S-300 στο Τυμπάκι, όσο και στην Πελοπόννησο, όπως η 117 Π.Μ. στην Ανδραβίδα, η 116 Π.Μ. στον Άραξο και η 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος στην Καλαμάτα.

Η «Λόγχη»

Στο πλαίσιο αυτό, μόνο τυχαίο δεν είναι πως από την Τρίτη 11 έως και την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου το Πολεμικό Ναυτικό πραγματοποίησε μεγάλη άσκηση στη θαλάσσια περιοχή νότια της Πελοποννήσου. Πρόκειται για το δεύτερο μέρος της άσκησης «Λόγχη», η οποία έχει ως βασικό σενάριο την αντιμετώπιση εναέριας απειλής και γι’ αυτό, μεταξύ άλλων, προβλέπει την πραγματοποίηση αντιαεροπορικών βολών με πραγματικά πυρά από τα πλοία του Στόλου.

Παράλληλα, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, σε συνεργασία με το ΥΠΕΘΑ της Αιγύπτου, εντείνει ακόμη περισσότερο τη μεταξύ τους συνεργασία στον αεροναυτικό τομέα, υπό το βάρος και των νέων δεδομένων λόγω του παράνομου τουρκολιβυκού συμφώνου.

Ενδεικτικά να σημειωθεί πως η διεξαγωγή της μεγάλης αεροναυτικής άσκησης «Μέδουσα», η οποία ως προς τον βασικό της κορμό υλοποιείται με τη συμμετοχή των Ε.Δ. Ελλάδας και Αιγύπτου, φέτος πρόκειται να επανασχεδιαστεί αλλά και να επαναπροσδιοριστεί ως προς τους αντικειμενικούς της στόχους και σκοπούς, προκειμένου να ενσωματώσει την αντιμετώπιση της νέας απειλής που έχει προκύψει για τις δύο χώρες από την αναμενόμενη ενίσχυση της τουρκικής στρατιωτικής παρουσίας στη Λιβύη. Η άσκηση «Μέδουσα» διεξάγεται κάθε χρόνο από το 2010 μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, αλλά και με τη συμμετοχή δυνάμεων τρίτων χωρών, όπως η Γαλλία και η Κύπρος.