Συμμαχία κατά της Δύσης έχουν σχηματίσει Ρωσία και Τουρκία



Πούτιν και Ερντογάν στέλνουν μηνύματα στη Δύση
Putin και Erdogan ενώνουν τις δυνάμεις τους απέναντι στη Δύση: «Η Τουρκία, η πιο αξιόπιστη οδός για τη μεταφορά αερίου στην ΕΕ»

Συμμαχία κατά της Δύσης έχουν σχηματίσει Ρωσία και Τουρκία, τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση ακόμα δεν έχει βρει τον βηματισμό της απέναντι στην ενεργειακή κρίση που πυροδότησε ο πόλεμος στην Ουκρανία και η επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία.

Ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin, συναντήθηκε σήμερα (13/10/2022) στο Καζακστάν με τον Τούρκο ομόλογο του, Recep Tayyip Erdogan, σε μια συνάντηση που επισφραγίζει τη συμμαχία τους. «Η Τουρκία αποδεικνύεται η πιο αξιόπιστη οδός για τη μεταφορά του φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση» δήλωσε ο Putin απευθυνόμενος στον Erdogan και πρότεινε να δημιουργηθεί στην Τουρκία αυτό που ο ίδιος αποκαλεί «hub» για την προμήθεια αερίου.

«Κατά τη διάρκεια των εργασιών αυτού του κόμβου, τον οποίο θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε από κοινού, φυσικά, θα είναι επίσης μια πλατφόρμα όχι μόνο για τις προμήθειες, αλλά και για τον καθορισμό της τιμής, διότι αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα – το ζήτημα της τιμής», δήλωσε ο Putin και συνέχισε «σήμερα, οι τιμές αυτές είναι στα ύψη. Θα μπορούσαμε εύκολα να τις ρυθμίσουμε σε κανονικό επίπεδο αγοράς, χωρίς πολιτικές προεκτάσεις».

Την… ιδέα του για τη μετατροπή της Τουρκίας σε ενεργειακό κόμβο για τη μεταφορά φυσικού αερίου, o Putin την παρουσίασε για πρώτη φορά χθες (12/10/2022). Το σχέδιο βασίζεται στην ανακατεύθυνση των προμηθειών που προορίζονταν για τους αγωγούς Nord Stream κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα, οι οποίοι υπέστησαν ζημιές από εκρήξεις τον περασμένο μήνα. Υπενθυμίζεται ότι οι αρχές της Σουηδίας και της Δανίας ερευνούν τις εκρήξεις αυτές ως πράξεις δολιοφθοράς, αλλά δεν έχουν ακόμη αναφέρει ποιος πιστεύουν ότι βρίσκεται πίσω από αυτές.

Ο αγωγός Turkish Stream και η απόπειρα δολιοφθοράς

Εξάλλου, ο Ρώσος πρόεδρος εκθείασε τα ρωσοτουρκικά κοινά έργα. Όπως είπε, «ο Turkish Stream λειτουργεί με επιτυχία, παρόλο που προσπάθησαν να τον ανατινάξουν, οι προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου στην Τουρκία προχωρούν πλήρως, σύμφωνα με τα αιτήματα, οι εργασίες στον (πυρηνικό σταθμό) του Ακουγιού προχωρούν σύμφωνα με το σχέδιο, θα είναι δυνατή η εκπλήρωση των συμφωνιών και η έναρξη της επόμενης μονάδας ισχύος μέχρι την 100η επέτειο της Τουρκίας».
Μάλιστα, λίγο αργότερα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov, δήλωσε πως «πολλοί έχουν συλληφθεί κατά τη διάρκεια της απόπειρας επίθεσης στον αγωγό TurkStream».

Η συμφωνία της Κωνσταντινούπολης για την εξαγωγική σιτηρών

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος εστίασε στη συμφωνία Ρωσίας και Ουκρανίας για τη μεταφορά σιτηρών.
«Είμαστε αποφασισμένοι να ενισχύσουμε και να συνεχίσουμε τις εξαγωγές σιτηρών στο πλαίσιο της συμφωνίας της Κωνσταντινούπολης αλλά και τη μεταφορά ρωσικών σιτηρών και λιπασμάτων σε λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες μέσω της Τουρκίας», δήλωσε ο Erdogan.
«Ενώ τα βήματα της Τουρκίας και της Ρωσίας θα ενοχλήσουν ορισμένους κύκλους, θα κάνουν ευτυχισμένες τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες», δήλωσε ο Edogan αναφερόμενος στη συμφωνία της Κωνσταντινούπολης.
Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι η Άγκυρα θα μπορούσε να συνεργαστεί με τη Μόσχα για τον καθορισμό των χωρών με χαμηλό εισόδημα στις οποίες μπορούν να εξαχθούν ρωσικά σιτηρά και λιπάσματα.

Κατασκευή πυρηνικού σταθμού στη Βόρεια Τουρκία

Τέλος, ο Erdogan έθεσε την ιδέα για την κατασκευή από τη Ρωσία ενός δεύτερου πυρηνικού σταθμού στη βόρεια Τουρκίας.
«Αν γίνει ένα τέτοιο βήμα, θα έχει σοβαρό αντίκτυπο. Ο πυρηνικός σταθμός Akkuyu θα καλύψει το 10% των αναγκών μας σε ηλεκτρική ενέργεια και με τον πυρηνικό σταθμό της Σινώπης θα μπορέσουμε να καλύψουμε άλλο 10%. Συνολικά, εκεί θα είναι 20%», εξήγησε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Erdogan σε ρόλο… ειρηνοποιού

Νωρίτερα, ο Erdogan -απευθυνόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της Διάσκεψης για τη Συνεργασία και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στην Ασία (CICA)- υπενθύμισε το ρόλο του ως διαμεσολαβητή Μόσχας – Κιέβου, λέγοντας ότι στόχος της Τουρκίας είναι να σταματήσει την αιματοχυσία στην Ουκρανία το συντομότερο δυνατό, παρά τα εμπόδια.
«Η ανθρωπότητα διανύει μια περίοδο όπου η ισορροπία δυνάμεων έχει μετατοπιστεί και οι αλυσίδες εφοδιασμού έχουν διακοπεί. Αντιμετωπίζουμε σοβαρές προκλήσεις σε πολλούς τομείς, από την οικονομία μέχρι την επισιτιστική ασφάλεια, από την ενέργεια έως τις διεθνείς σχέσεις. Πιστεύουμε ότι η παγκόσμια αρχιτεκτονική ασφάλειας πρέπει να διαμορφωθεί στη βάση μιας πιο δίκαιης κατανόησης», τόνισε.

Ο Erdogan πρόσθεσε ότι μια δίκαιη ειρήνη στην Ουκρανία θα μπορούσε να εδραιωθεί μέσω της διπλωματίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, στόχος της Τουρκίας στη ρωσο-ουκρανική σύγκρουση είναι «να διατηρήσει την δυναμική που επιτεύχθηκε, παρά τις δυσκολίες στο έδαφος, και να σταματήσει η αιματοχυσία το συντομότερο δυνατό».

«Πάντα έλεγα ότι μια δίκαιη ειρήνη μπορεί να επιτευχθεί μέσω της διπλωματίας, και οι εντατικές προσπάθειές μας για την εξάλειψη των συνεπειών της σύγκρουσης έχουν αναγνωριστεί από ολόκληρο τον κόσμο. Η ανταλλαγή κρατουμένων τον περασμένο μήνα αποτέλεσε συγκεκριμένο επίτευγμα προς αυτή την κατεύθυνση», είπε.