Απόρρητη έκθεση για τον τουρκικό στρατό «αποκαλύπτει»: Εικόνα διάλυσης, πολλαπλές ελλείψεις σε όπλα και στρατιώτες



Σύμφωνα με απόρρητη έκθεση την οποία αποκαλύπτει το Nordic Monitor, οι στρατιωτικοί διοικητές ανησυχούν για την επιδείνωση των δυνατοτήτων των χερσαίων δυνάμεων…

Ο κύριος μαχητικός βραχίονας του τουρκικού στρατού, οι Χερσαίες Δυνάμεις (Kara Kuvvetleri), θα δυσκολευτεί να βρει ετοιμοπόλεμα στρατεύματα να αναπτυχθούν σε περίπτωση πολέμου, ενώ στερείται του απαραίτητου στρατιωτικού υλικού για να εκπληρώσει τυχόν αποστολές.

Ειδικότερα, σύμφωνα με απόρρητη έκθεση την οποία αποκαλύπτει το Nordic Monitor, οι στρατιωτικοί διοικητές ανησυχούν για την επιδείνωση των δυνατοτήτων των χερσαίων δυνάμεων, προτείνοντας διορθωτικά μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που εμποδίζουν τις επιχειρησιακές και υλικοτεχνικές δυνατότητες των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

«Δυσκολευόμαστε να βρούμε μια έτοιμη για μάχη τεθωρακισμένη ταξιαρχία την οποία θα μπορούσαμε να στείλουμε στη μάχη.
Επομένως, η κορυφαία προτεραιότητά μας ως Χερσαίων Δυνάμεων θα πρέπει να είναι να βρούμε μια λύση σε ό,τι αφορά την ανάγκη μας για μάχιμα στρατεύματα», προειδοποίησε η έκθεση.
Η έκθεση προβλέπει ότι οι χερσαίες δυνάμεις ενδέχεται να κληθούν να αναπτυχθούν, αν και σε περιορισμένη εμπλοκή, και να προβάλουν ισχύ κατά μήκος των συνόρων με την Ελλάδα, καθώς και κατά τη διάρκεια μιας σύγκρουσης μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας.
Προέβλεψε ότι η αστάθεια στη Συρία και το Ιράκ θα συνεχιστεί και ότι ορισμένα στρατεύματα ενδέχεται να δεσμευτούν για την εκεί δημιουργία ζώνης ασφαλείας.

Σημειώνει επίσης ότι το ΝΑΤΟ μπορεί να απαιτήσει από την Τουρκία να δεσμεύσει δυνάμεις σε διάφορα επίπεδα ενάντια στη ρωσική απειλή, ενώ ο στρατός ενδέχεται να κληθεί να παράσχει εκπαιδευτικά προγράμματα σε περισσότερες ξένες χώρες.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η ζήτηση για χρήση στρατευμάτων θα αυξηθεί πιθανότατα στο μέλλον, οι χερσαίες δυνάμεις πρέπει να εκσυγχρονιστούν γρήγορα για να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις και να λύσουν προβλήματα, υπογραμμίζεται η έκθεση.
Επίσης, οι Τούρκοι αξιωματικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την έλλειψη εξελιγμένων στρατιωτικών συστημάτων, όπως μονάδες αντιπυραυλικής άμυνας.
Σημαντική είναι και οι ελλείψεις που διαπιστώνονται σε σχέση με το ανθρώπινο δυναμικό.


«Η κατάσταση δεν αλλάζει εύκολα»

«Υπάρχει ένα γεγονός που δεν μπορούμε να αλλάξουμε.
Οι στρατιώτες δεν καλύπτουν τις ανάγκες των Χερσαίων Δυνάμεων.
Δεν φαίνεται δυνατό να αλλάξει αυτή η κατάσταση βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα», αναφέρει η έκθεση, προσθέτοντας: «Αντίθετα, οι κοινωνικές τάσεις τα τελευταία είκοσι χρόνια, η μείωση της [υποχρεωτικής] στρατιωτικής θητείας, που έγινε με πολιτικά κίνητρα και η [εισαγωγή] πρακτικών όπως η αμειβόμενη στρατιωτική θητεία έχουν επιδεινώσει αυτή την προοπτική».
Σημαντικό μέρος των χερσαίων δυνάμεων είναι ήδη δεσμευμένο σε πολεμικές εμπλοκές στα σύνορα και στον αγώνα κατά τρομοκρατικών ομάδων, σημειώνεται.

Η έκθεση παραδέχεται την αποτυχία ολοκλήρωσης της αναδιάρθρωσης του τουρκικού πεζικού που ξεκίνησε πριν από μια δεκαετία, με αποτέλεσμα την έλλειψη των απαιτούμενων επενδύσεων σε προσωπικό και εξοπλισμό.
Η έκθεση προτείνει την αναμόρφωση των 35 ταξιαρχιών που έχουν οι Χερσαίες Δυνάμεις εκτός από μία που εδράζεται στο βόρειο τμήμα της Κύπρου.

Σύμφωνα με την πρόταση, 15 από αυτές τις ταξιαρχίες – πέντε ταξιαρχίες καταδρομέων, τέσσερις ελαφριές τεθωρακισμένες ταξιαρχίες και έξι τεθωρακισμένες μηχανοποιημένες ταξιαρχίες – θα ετοιμαστούν για μάχη στο υψηλότερο επίπεδο και θα απαρτίζονται από επαγγελματίες.
Οι ταξιαρχίες καταδρομών που σταθμεύουν στο Bolu, το Kayseri, το Tunceli, το Siirt και το Hakkari επιλέχθηκαν ως στόχοι στην έκθεση.

Μια άλλη ομάδα 15 ταξιαρχιών –τέσσερις μηχανοκίνητες και 11 τεθωρακισμένες μηχανοποιημένες μονάδες– θα έχει την ικανότητα να είναι έτοιμη για πόλεμο εντός διαστήματος ενός έως τριών μηνών.
Οι υπόλοιπες ταξιαρχίες - πέντε μονάδες - θα αναδιαρθρωθούν ώστε να είναι ταξιαρχίες κινητοποίησης που θα είναι έτοιμες για μάχη εντός τριών έως έξι μηνών.
Οι ταξιαρχίες κινητοποίησης θα χρησιμεύσουν επίσης ως κόμβοι εκπαίδευσης για το ξένο στρατιωτικό προσωπικό και θα βοηθήσουν στη δημιουργία ή την αναδιάρθρωση στρατών σε χώρες όπως η Σομαλία και η Λιβύη που έχουν ζητήσει βοήθεια από την Τουρκία. 

Ημερομηνία σύνταξης

Σε ό,τι αφορά την ημερομηνία σύνταξης της έκθεσης δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία (εκτιμάται ότι κοινοποιήθηκε μετά το 2015), ενώ συντάχθηκε σε επίπεδο Διοίκησης Χερσαίων Δυνάμεων.
Δεν είναι σαφές πόσες αλλαγές έχουν γίνει από έκτοτε, αλλά η έκθεση προσφέρει μια εικόνα.
Ορισμένες από τις προβλέψεις για την προοπτική ασφάλειας που περιγράφονται στην έκθεση πραγματοποιήθηκαν:

Ο τουρκικός στρατός αναπτύχθηκε στη Συρία για να δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας και επέκτεινε την παρουσία του στο Ιράκ.
Παράλληλα, έλαβε χώρα περιορισμένη στρατιωτική εμπλοκή στη Λιβύη κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου και στον Καύκασο κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας.

www.bankingnews.gr