Θρασύτατος Ακάρ: Είμαστε έτοιμοι σε διάλογο για να μοιράσουμε το Αιγαίο



Σε έμμεσες απειλές προχώρησε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Hulusi Akar

Έτοιμος για συνάντηση με την ελληνική πλευρά προκειμένου «να μοιραστεί ακριβοδίκαια όλος ο πλούτος» του Αιγαίου δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Hulusi Akar, φροντίζοντας, ταυτόχρονα, να στείλει και το μήνυμα πως η Άγκυρα δεν θα επιτρέψει τετελέσμενα…

Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας, που έκανε δηλώσεις στο πλαίσιο στρατιωτικής άσκησης με το όνομα «Ελεύθερα Πυρά», η Τουρκία δεν είναι απειλή, αλλά ασφαλής σύμμαχος.
«Διατηρούμε επίμονα την προσέγγιση ότι τα προβλήματα στο Αιγαίο μπορούν να επιλυθούν μέσω αμοιβαίων διαπραγματεύσεων.

Ωστόσο, όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι δε θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο γεγονός.
Λέμε ότι είμαστε υπέρ του να γίνει το Αιγαίο θάλασσα φιλίας και να μοιραστεί ακριβοδίκαια όλος ο πλούτος.
Λέμε ότι είμαστε υπέρ του να γίνει το Αιγαίο θάλασσα φιλίας και δίκαιης κατανομής κάθε πλούτου.
Ακολουθούμε μια υπεύθυνη πολιτική κοινής λογικής.
Είμαστε έτοιμοι να συναντηθούμε».

Προειδοποίηση για Κύπρο 

Ο Τούρκος υπουργός αναφέρθηκε και στο ζήτημα της άρσης του αμερικανικού εμπάργκο για εξοπλισμούς στην Κύπρο.
«Λέμε ότι ο εξοπλισμός του νησιού από τους Ελληνοκύπριους θα αυξήσει την ένταση.
Ως εγγυητές, εκπληρώνουμε τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις μας.
Πρέπει να γίνει αποδεκτή η κυριαρχία, η ισότητα κι η τουρκική ύπαρξη», ήταν η προειδοποίησή του.

Τι είπε για τη συνάντηση με Παναγιωτόπουλο

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο την περασμένη εβδομάδα, στη σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
«Σε αυτήν τη συνάντηση, του εκφράσαμε ανοιχτά τα συναισθήματα και τις σκέψεις μας. Δηλώσαμε ότι για μια συνολική και μόνιμη λύση πρέπει να συναντιόμαστε, να συνομιλούμε και να διατηρούμε ανοιχτό το δίαυλο του διαλόγου.
Δηλώσαμε ότι μια λύση σε αυτά τα προβλήματα μπορεί να βρεθεί στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, μέσα από τις σχέσεις καλής γειτονίας.
Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι τα προβλήματα και τα ζητήματά μας μπορούν να λυθούν αν μιλάμε και συναντιόμαστε ως δύο γείτονες, δύο σύμμαχοι και έχουμε έναν ειλικρινή διάλογο, χωρίς να εμπλέκονται τρίτα μέρη σε αυτό το θέμα», ανέφερε.

Το «δεξί χέρι» του Erdogan απαξιώνει την Ελλάδα

Νωρίτερα, σε νέες απαξιωτικές δηλώσεις εις βάρος της Ελλάδας προέβησαν οι Τούρκοι αξιωματούχοι και συγκεκριμένα ο Ibrahim Kalin, μία ημέρα αφού είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Jake Sullivan, σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου των ΗΠΑ.

«Η Ελλάδα δεν είναι αρκετή από μόνη της» δήλωσε Kalin, «δεξί χέρι» του Erdogan, μιλώντας στο A Haber και αναφερόμενος στο γεγονός ότι η Ελλάδα εκθέτει σε ΕΕ και ΗΠΑ την τουρκική προκλητικότητα. Ο ίδιος κατηγόρησε την ελληνική πλευρά ότι αυξάνει την ένταση, ενώ σε μια… επίδειξη ισχύος υπογράμμισε ότι ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, είναι ο μοναδικός ηγέτης που έχει τη δυνατότητα να συνομιλεί με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Vladimir Putin. Στο πλαίσιο αυτό έκανε ειδική αναφορά και στην πρόταση του Putin να δημιουργηθεί στην Τουρκία ενεργειακό hub για τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη. 

Εν τω μεταξύ, υπενθυμίζεται ότι ο Kalin είχε τη Δευτέρα (17/10/2022) τηλεφωνική επικοινωνία με τον Jake Sullivan. Στην ατζέντα βρέθηκαν F-16 και ζητήματα στο Αιγαίο, με τον Kalin να επισημαίνει -σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης- ότι «η Τουρκία δεν θα διστάσει να προστατεύσει τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά της στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο». 

Οι απαξιωτικές δηλώσεις για Ελλάδα

«Είμαστε υπέρ καλών σχέσεων και του διαλόγου. Έγιναν περισσότερες από 70 διερευνητικές συνομιλίες και η ελληνική πλευρά ήταν αυτή που τις σταμάτησε. Η Ελλάδα προσπαθεί να τοποθετηθεί παίρνοντας πίσω της μεγάλες δυνάμεις και συμμαχίες» δήλωσε ο Kalin και ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα επιχείρησε να χαράξει ενεργειακή γραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς την Τουρκία.
«Η Ελλάδα δεν είναι αρκετή από μόνη της» υποστήριξε ο Kalin και σχολίασε ότι γι’ αυτό η ελληνική πλευρά καταφεύγει σε ΗΠΑ και ΕΕ. «Είπαμε ότι μοιραζόμαστε την ίδια γεωγραφία. Η Ελλάδα παλεύει με τη δύναμη που λαμβάνει από άλλη χώρα. Αυτό είναι στρατηγικό λάθος» συμπλήρωσε.

Παράλληλα, ο Kalin κατηγόρησε την Ελλάδα ότι αυξάνει την ένταση. «Οι σχέσεις δεν πρέπει να διακυβεύονται για βραχυπρόθεσμα κέρδη. Η ελληνική πλευρά είναι αυτή που αυξάνει την ένταση εδώ. Είναι επίσης η Ελλάδα που πρέπει να λάβει μέτρα για τη μείωση των εντάσεων.
Ακόμη και στα αρχεία της Frontex, βλέπουμε εικόνες κατά της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και επαναπροωθήσεις. Δεν τους σπρώχνουμε στο πλευρό σας, μας κατηγορείτε. Είμαστε μια χώρα που φιλοξενεί 5 εκατομμύρια πρόσφυγες» υποστήριξε ο Τούρκος αξιωματούχος.

Επίδειξη ισχύος για σχέσεις με Putin και ενεργειακό hub

Την ίδια στιγμή, ο σύμβουλος του Erdogan προέβη σε και σε επίδειξη ισχύος για τις σχέσεις του Τούρκου προέδρου με τον Ρώσο ομόλογο, υπογραμμίζοντας τη συμφωνία της Κωνσταντινούπολης για τα ουκρανικά σιτηρά αλλά και τα σχέδια για τη δημιουργία ενεργειακού hub στην Τουρκία.
«Θέλουμε να παραταθεί η συμφωνία για την αποστολή σιτηρών» τόνισε ο Kalin και υποστήριξε πως η Τουρκία έχει λάβει θετική εντύπωση από τον Putin. «Το βλέπω σαν ελπίδα. Το αίτημα του προέδρου θα ικανοποιηθεί.
Ο μόνος ηγέτης που μπορεί να μιλήσει με τον Putin είναι ο πρόεδρός μας (σσ. ο Erdogan)» υπογράμμισε και εκτίμησε ότι η συμφωνία της Κωνσταντινούπολης θα πρέπει να παραταθεί για 6 μήνες ή ένα έτος.

Όσον αφορά τη δημιουργία ενεργειακού hub στην Τουρκία για τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ο Kalin έκανε λόγο για «μια σημαντική προσφορά την Τουρκία».
«Η Τουρκία έχει ήδη γίνει ένα πολύ σοβαρό κέντρο διανομής με τις επενδύσεις της.
Οι υποδομές είναι έτοιμες. Εάν η Ευρώπη αναζητά κάτι άλλο εκτός από το ρωσικό αέριο, ο TANAP (σσ. αγωγός από το Αζερμπαϊτζάν, ο οποίος μέσω Γεωργίας και Τουρκίας φτάνει στα ελληνικά σύνορα, όπου θα συνεχιστεί στον αγωγό φυσικού αερίου Trans Adriatic Pipe) είναι ένα από τα μέρη που θα πάει.

Εάν αυξηθεί η χωρητικότητα του TANAP, θα γίνει πολύ σημαντικός για την Ευρώπη.
Αγωγός φυσικού αερίου στη Μεσόγειο. Και εδώ μπορεί να γίνει μέσω Τουρκίας» τόνισε ο Kalin και επεσήμανε πως το LNG δεν είναι αρκετό για να καλυφθούν οι ανάγκες.