Η ΑΠΟΜΟΝΩΜΕΝΗ ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ ΔΗΛΏΝΕΙ "ΠΑΡΏΝ"Η εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου από την Βόρεια Κορέα σε απόσταση 4.600 χιλιομέτρων πάνω από την Ιαπωνία και εκτός της ΑΟΖ της έρχεται να αναταράξει και να καταδείξει την μεγάλη πόλωση Ανατολής Δύσης προκαλώντας  ερωτηματικά για τo timing  της εκτόξευσης αυτής εν μέσω Ρώσο Ουκρανικού πολέμου.

ΓΡΆΦΕΙ Ο ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΕΑ ΚΟΥΣΑΝΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΊΝΟΣ*

Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Kιμ Γιογκ Ουν  έχει διαμορφώσει την αποτρεπτική στρατηγική ώστε τα πυρηνικά όπλα να είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση του καθεστώτος του.

Οι λόγοι εκτόξευσης θα μπορούσαν να είναι:

1. Η Βόρεια Κορέα εδώ και χρόνια επειδή φοβάται μία ενδεχόμενη επίθεση των ΗΠΑ στο εσωτερικό της χώρας, προσπαθεί με την  πυρηνική αποτροπή που ασκεί  να αποτρέψει το ενδεχόμενο αυτό.
Μέσα σε μία τάξη πραγμάτων που κυριαρχείται από ανασφάλεια και αμφισβήτηση στο  διεθνές σύστημα λόγω Ρώσο Ουκρανικού πολέμου, η Βόρειος Κορέα ήθελε να δηλώσει παρών αναβιώνοντας ρεβανσιστικές απόψεις και ιστορικά απωθημένα από την κατοχή από την Ιαπωνία (2010 μέχρι το 1945)

2. Ο ηγέτης της Βορείου Κορέας ήθελε να επιβεβαιώσει την μεγάλη ικανότητα εμβέλειας των βαλλιστικών πυραύλων της χώρας του, ώστε να αποκόψει κάθε δυνατή πρόθεση των ΗΠΑ να επιτεθούν μέσα στο κλίμα αστάθειας και αβεβαιότητας. Το 2017 είχε απειλήσει στον Ειρηνικό το νησί Γκουαμ μόλις 3.500 χιλιόμετρα από την Βόρεια Κορέα, όπου υπάρχουν 6.000 στρατιώτες των ΗΠΑ και αποτελεί μεγάλη βάση.

3. Η σχέση της Βορείου Κορέας με την Ρωσία είναι σε επίπεδο υψηλό λόγω της παλαιάς σχέσης του καθεστώτος της Βορείου Κορέας με την παλαιά Σοβιετική Ένωση   και την διαπροσωπική σχέση Πούτιν και Κιμ Γιούγκ Ουν από την συνάντησή τους στο Βλαδιβοστοκ το 2019. Ο  Βορειοκορεάτης ηγέτης είχε δηλώσει πρόσφατα  ότι η φιλία Ρωσίας-Βόρειας Κορέας σφυρηλατήθηκε στον αντι-ιαπωνικό πόλεμο

4. Η Ρωσία πιθανόν να φοβάται πόλεμο αντιπερισπασμού από τις ΗΠΑ από την άλλη πλευρά του Ειρηνικού Ωκεανού  με στενό σύμμαχο την Ιαπωνία και πιθανόν να   ήθελε με κάποιο τρόπο να την αποκόψει έμμεσα μέσω της Βορείου Κορέας

5. Οι πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών των  ΗΠΑ, ότι το  υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας αγοράζει εκατομμύρια ρουκέτες και βλήματα πυροβολικού από τη Βόρεια Κορέα για τις πολεμικές επιχειρήσεις  στην Ουκρανία πιθανόν να προκάλεσε την επίδειξη πυραυλικής ισχύος της Βόρειας Κορέας δηλώνοντας ότι διαθέτει μεγάλη ισχύ και δεν έχει αποδυναμωθεί.

Εάν η Βόρειος Κορέα που έχει σταθεί από την αρχή του πολέμου υπέρ της Ρωσίας κατηγορώντας τις ΗΠΑ, προσκολληθεί δραστικά στο άρμα της Ανατολής ΡΩΣΙΑ – ΚΙΝΑ – ΙΡΑΝ,  η παγκόσμια ένταση θα μεγαλώσει στο επίπεδο ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΔΥΣΗΣ και η αντιπαράθεση είναι δυνατόν να φέρει ανυπολόγιστες καταστροφές για την ανθρωπότητα.

*Ο Αντιστράτηγος εα Κούσαντας Κωνσταντίνος είναι κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών στην Διεθνή Ασφάλεια (Plymouth), Διεθνείς Σχέσεις (Brussels) και έχει τελειώσει το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης. Έχει υπηρετήσει στο ΝATOϊκό Στρατηγείο Ταχείας Επεμβάσεως στην Ισπανία – Βαλένθια ως Βοηθός Επιτελάρχη και ήταν εκπρόσωπος του ΓΕΣ στο ΝΑΤΟ Training Group