Κουρδικό-Συρία: Φαρμακερά βέλη των ΗΠΑ σε ΤουρκίαΑσυνήθιστα σκληρές εκφράσεις για την πολιτική της Τουρκίας κατά των Κούρδων της Συρίας

Γράφει ο Σάββας Καλεντερίδης

Οι ΗΠΑ επεκτείνουν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη Συρία λόγω τουρκικών απειλών. Την Πέμπτη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κήρυξε την παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης σε σχέση με την κατάσταση στη Συρία για έναν ακόμη χρόνο, λαμβάνοντας υπόψη, ιδιαίτερα τις τουρκικές απειλές για έναρξη νέας επιχείρησης εισβολής στη βόρεια Συρία.

Αυτό προέκυψε σύμφωνα με το Νόμο για τις Διεθνείς Οικονομικές Εξουσίες Έκτακτης Ανάγκης (50 U.S.C. 1701 κ.ε.) για την αντιμετώπιση της ασυνήθιστης και έκτακτης απειλής για την εθνική ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών που συνιστά η κατάσταση στη Συρία, σύμφωνα με ενημέρωση από τον Λευκό Οίκο.

«Η κατάσταση στη Συρία και ειδικότερα οι ενέργειες της κυβέρνησης της Τουρκίας για τη διεξαγωγή στρατιωτικής επίθεσης στη βορειοανατολική Συρία, υπονομεύει την εκστρατεία για την ήττα του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και της Συρίας ή του ISIS», ανέφερε η ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος για το θέμα.

Στην ανακοίνωση υπάρχουν πρωτοφανείς χαρακτηρισμοί για οποιαδήποτε πιθανή τουρκική εισβολή στη βορειοανατολική Συρία, η οποία, μάλιστα, όπως αναφέρεται, «θέτει σε κίνδυνο αμάχους και απειλεί να υπονομεύσει την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή και συνεχίζει να αποτελεί μια ασυνήθιστη και εξαιρετική απειλή για την εθνική ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών».

«Για αυτόν τον λόγο», προστίθεται στην ανακοίνωση, «η εθνική έκτακτη ανάγκη που κηρύχθηκε με το Εκτελεστικό Διάταγμα 13894 της 14ης Οκτωβρίου 2019, πρέπει να συνεχίσει να ισχύει και μετά τις 14 Οκτωβρίου 2022».

«Ως εκ τούτου, σύμφωνα με το άρθρο 202(δ) του Νόμου περί Εθνικών Εκτάκτων Αναγκών (50 U.S.C. 1622(d)), συνεχίζω για 1 χρόνο την εθνική έκτακτη ανάγκη που κηρύχθηκε στο Εκτελεστικό Διάταγμα 13894 σε σχέση με την κατάσταση στη Συρία και σε σχέση με αυτήν», καταλήγει η ανακοίνωση.

Στις 14 Οκτωβρίου 2019, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εξέδωσε εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο επιβλήθηκαν κυρώσεις στην Τουρκία για τη στρατιωτική επιχείρηση που είχε κάνει στη Συρία, με την επωνυμία «Πηγή Ειρήνης». Οι κυρώσεις περιλάμβαναν μια σειρά από ανώτερους Τούρκους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένων τόσο των υπουργών Άμυνας όσο και Ενέργειας.

Σημειώνεται ότι είχε προηγηθεί, στις 9 Οκτωβρίου 2019, εισβολή τουρκικών δυνάμεων στην ζώνη μεταξύ των πόλεων Σερεκάνιγε και Γκίρε Σπί, οι οποίες εγκατέστησαν στην περιοχή δυνάμεις του λεγόμενου «Εθνικού Στρατού της Συρίας», που είναι ένα συνονθύλευμα τζιχαντιστών της Αλ Νούσρα, της Αλ Κάιντα και άλλων διεθνώς αναγνωρισμένων ισλαμιστικών τρομοκρατικών οργανώσεων. Εξαιτίας της συγκεκριμένης επιχείρησης, που οδήγησε στην κατάληψη των δύο πόλεων και της υπαίθρου τους, υποχρεώθηκαν σε φυγή 300 χιλιάδες άνθρωποι που κατοικούσαν εκεί, κυρίως Κούρδοι, Ασσύριοι και Αρμένιοι. Η διαδικασία αυτή χαρακτηρίστηκε από διεθνείς παρατηρητές ως μια σύγχρονη εθνοκάθαρση.

Για το θέμα ανακοίνωση εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, που καταδικάζει «το προεδρικό διάταγμα των ΗΠΑ με τίτλο Εθνική Έκτακτη Ανάγκη, που περιέχει αβάσιμους ισχυρισμούς για την Τουρκία».

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει τα εξής:

«Το προεδρικό διάταγμα που εκδόθηκε από τις ΗΠΑ με τον τίτλο Εθνική Έκτακτη Ανάγκη στο πλαίσιο της επιχείρησης στη Συρία από τον Οκτώβριο του 2019, παρατείνεται με νέο που υπογράφηκε  στις 12 Οκτωβρίου 2022. Καταδικάζουμε αυτό το διάταγμα, καθώς περιέχει αβάσιμους ισχυρισμούς και κατηγορίες για τη χώρα μας.

»Οι ισχυρισμοί στο διάταγμα είναι αβάσιμοι σχετικά με την επιχείρηση “Πηγή Ειρήνης” που πραγματοποίησε η χώρα μας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, την προστασία της ασφάλειας των συνόρων και την εξάλειψη των αυτονομιστικών τρομοκρατικών απειλών που προέρχονται από τη Συρία.

»Η επιχείρηση “Πηγή Ειρήνης”, την οποία πραγματοποιήσαμε σύμφωνα με το δικαίωμα αυτοάμυνας που απορρέει από το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, παρείχε ένα περιβάλλον ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή. Εξασφάλισε την απομάκρυνση των τρομοκρατικών οργανώσεων PKK/YPG και ISIS από τη ζώνη της επιχείρησης και συνέβαλε στη διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας. Αναμένουμε από τις ΗΠΑ να τερματίσουν τις σχέσεις τους με την τρομοκρατική οργάνωση PKK/YPG και να εκπληρώσουν τις διατάξεις της Κοινής Δήλωσης της 17ης Οκτωβρίου 2019.»

Σημειώνεται ότι η παράταση του διατάγματος αποτελεί μια εξαιρετικής σημασίας κίνηση των ΗΠΑ, ενώ το γεγονός ότι μια νέα πιθανή στρατιωτική εισβολή στη βόρεια Συρία, θεωρείται από τον Λευκό Οίκο ότι «αποτελεί μια ασυνήθιστη και εξαιρετική απειλή για την εθνική ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών», είναι απόδειξη του ξεκάθαρου μηνύματος που στέλνει η Ουάσιγκτον στην Άγκυρα για τη βόρεια Συρία.