ΗΠΑ: Ο Στρατός προετοιμάζεται για πόλεμο μεγάλης διασποράς με υψηλές απώλειες



Οι μάχες στην Ουκρανία συνεχίζουν να δείχνουν στην ιεραρχία του Στρατού και τους στρατιωτικούς αναλυτές των ΗΠΑ την αξία δύο πραγμάτων που η υπηρεσία τους δεν έχει πραγματοποιήσει σε μεγάλη κλίμακα για πολύ, πολύ καιρό – την ανασυγκρότηση και την διασπορά Μονάδων σε μεγάλες αποστάσεις.

Οι Ταξιαρχίες Ομάδων Μάχης καλύψαν τεράστιες περιοχές στις μάχες κατά των ανταρτών σε Ιράκ και Αφγανιστάν. Αλλά τώρα, απλά, δεν διαθέτουν το ανθρώπινο δυναμικό για να καλύψουν τις ίδιες περιοχές σε μία μεγάλης κλίμακας πολεμική επιχείρηση εναντίον της Ρωσίας ή της Κίνας, δήλωσαν οι εμπειρογνώμονες σε ένα πάνελ συζήτησης, τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2022, στην ετήσια συνάντηση και έκθεση της Ένωσης του Στρατού των ΗΠΑ (AUSA 22).

«Ένα πράγμα που πρέπει να θυμόμαστε είναι ο χώρος στον οποίο οι Ρώσοι εκτελούν πολεμικές επιχειρήσεις – είναι περίπου 150 φορές μεγαλύτερος από το Εθνικό Κέντρο Εκπαίδευσης», δήλωσε ο Τζέημς Γκριρ, αναπληρωτής καθηγητής στην Σχολή Προηγμένων Στρατιωτικών Σπουδών του Στρατού. «Η απόσταση από την Πολωνία μέχρι τις γραμμές του μετώπου που θα έπρεπε να πολεμήσουμε είναι περίπου 1100 χιλιόμετρα. Και πάλι, είναι 50 φορές μεγαλύτερη από τις αποστάσεις που ασκούμαστε κατά τις επιχειρήσεις στο Εθνικό Κέντρο Εκπαίδευσης».

Ο Γκριρ δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία ισοδυναμούν με δύο πλήρη Σώματα Στρατού.

Αυτό σημαίνει ότι οι Μονάδες πρέπει να διασκορπιστούν σε μη συνεχόμενα πολεμικά μέτωπα, και μερικές φορές, μακριά από την βοήθεια, είτε αυτή είναι ανεφοδιασμός είτε ακόμη και να έχουν εικόνα από την κοινή επιχειρησιακή εικόνα, δήλωσε ο Γκριρ.

Η διασπορά ξεπερνάει τις παραδοσιακές ανησυχίες του πεδίου μάχης. Ο υφυπουργός του Στρατού Μάριο Ντιάζ είπε στο ακροατήριο ότι η διασπορά έχει σημασία για τις μονάδες εντός της χώρας και σε ολόκληρη την χώρα.

«Κάθε δύναμη που πρέπει να πολεμήσει το 2030 ή και αργότερα, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για μια πολύ δυναμική εκστρατεία κατά της χώρας», δήλωσε ο Ντιάζ. «Και η διασπορά υπό αυτήν την έννοια θα μπορούσε να οφείλεται στην αδυναμία να πάρουμε αυτό χρειαζόμαστε από τα λιμάνια μας ή και στην αμερικανική Διοίκηση Ινδο-Ειρηνικού».

Η διασπορά των δυνάμεων σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες, που εδρεύουν σε διάφορες τοποθεσίες, έχει αποτελέσει πλεονέκτημα, επιτρέποντας στον Στρατό να αποφύγει την συγκέντρωση των Μονάδων του σε μια ευάλωτη περιοχή.

Και αυτές οι Μονάδες μπορεί να χρειαστεί να αναδιοργανωθούν ή να ανασυγκροτηθούν, όπως δήλωσαν ο Γκριρ και οι άλλοι παρευρισκόμενοι, όπως χρειάστηκε να κάνει ο Στρατός των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια των εντατικών εκστρατειών στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στοιχεία του οποίου παρατηρούνται σήμερα στην Ουκρανία.

«Η ανασυγκρότηση είναι απολύτως επιβεβλημένη», δήλωσε ο Γκριρ. «Είναι κάτι που βλέπουμε και στις δύο πλευρές να κάνουν ξανά και ξανά και ξανά λόγω των καταστροφών τους – των απωλειών που όλοι έχουν υποστεί».

Η ανασυγκρότηση των Μονάδων πρέπει να γίνει σε επίπεδο Μεραρχίας ή Σώματος, όπου έχουν σχεδιαστεί τα επιχειρησιακά σχέδια του Στρατού των ΗΠΑ.

Αν και ο Γκριρ είπε ότι εντός του Στρατού υπάρχουν «σπόροι» των διασκορπισμένων μαχών, οι περισσότεροι Διοικητές που διοικούν τώρα Μονάδες, είτε πρόκειται για Τάγματα ή Ταξιαρχίες, στο Ιράκ ή στο Αφγανιστάν έπρεπε να επιχειρούν διασκορπισμένοι, μερικές φορές σε ολόκληρη τη Διοίκηση Μάχης.

Όμως αυτές οι διασκορπίσεις ήταν σε μικρότερη κλίμακα και εναντίον ενός λιγότερου εξελιγμένου αντιπάλου.

Ο Υποστράτηγος Μίλφορντ Μπιγκλ Τζούνιορ, Διοικητής του Κέντρου Συνδυασμένων Όπλων, δήλωσε ότι η θεμελιώδης πτυχή που διέπει το νέο δόγμα πολυχωρικών επιχειρήσεων (Multi-Domains Operations) του Στρατού είναι ότι έχει σχεδιαστεί για επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας.

Και η ισχύς προσθέτει δομή, προσωπικό και εξοπλισμό για να μπορέσει η Μεραρχία και το Σώμα να αναλάβουν την αποστολή που είχαν αφεθεί στις Ταξιαρχίες Ομάδων Μάχης κατά τους προσφάτους πολέμους.

Όμως τους Διοικητές Ταξιαρχιών δεν θα τους λείψει η δουλειά, δήλωσε ένας Στρατηγός.

«Οι επικριτές θα πουν ότι πηγαίνουμε προς τα πίσω για να πάμε στην Μεραρχία», δήλωσε ο Στρατηγός Τζέημς Ρέϊνι, επικεφαλής της Στρατιωτικής Διοίκησης Μέλλοντος. «Πρώτα από όλα, ό,τι κάνουμε είναι ενημερωτικό σχετικά με τις απειλές».

Η ταχύτητα με την οποία οι Διοικητές Ταξιαρχιών θα πρέπει να ενεργούν στις μελλοντικές μάχες θα είναι χωρίς προηγούμενο.

«Η μεγάλης κλίμακας πολεμική επιχείρηση εναντίον μιας ισότιμης απειλής, το μέγεθος της πολυπλοκότητας, της ταχύτητας, της βίας, του χάους μας λέει ότι οι σπουδαίοι Διοικητές των Ταξιαρχιών μας θα είναι εξ ολοκλήρου απορροφημένοι στο να κερδίσουν την μάχη που εμπλέκονται», δήλωσε ο Ρέϊνι.

Αυτοί οι Διοικητές δεν θα έχουν στη διάθεση τους τρείς ημέρες για να σχεδιάσουν μια αποστολή, πρόσθεσε. Δεν θα έχουν ένα σύμπλεγμα διακομιστών (servers) περιφραγμένο με κονσερτίνα και 300 άτομα προσωπικό υποστήριξης για να τους παρέχει μια κοινή επιχειρησιακή εικόνα μέσα σε ένα τελείως ευάλωτο Στρατηγείο.

Οι Ταξιαρχίες θα γίνουν μικρότερες αλλά θα πολεμούν συχνότερα και με καλύτερα μέσα. Και θα πρέπει να πολεμούν περισσότερο.

Ο Γκριρ δήλωσε ότι το επίκεντρο τώρα δεν είναι μόνο στο να νικήσει η Ταξιαρχία, η Μεραρχία και το Σώμα την μάχη που είναι αντιμέτωπες, αλλά στο πως να παραμείνουν οι Μονάδες στο μέτωπο για εβδομάδες ή και μήνες.

«Πρέπει να είμαστε σε θέση να εξολοθρεύσουμε περισσότερους με μικρότερους σχηματισμούς απ’ ό,τι κάνουμε τώρα», δήλωσε ο Ρέϊνι.

Πηγή: defensenews.com