Ο στρατός των ΗΠΑ θέλει να βελτιώσει τη δύναμη πυρός του πεζικού- Τι γίνεται με το ελληνικό Πεζικό



Πώς η Ουκρανία ανέδειξε τη σημασία του πεζικού, τι γίνεται με την αναβάθμιση του ελληνικού Όπλου και ποια όπλα εξετάζουν οι ΗΠΑ

Οστρατός των ΗΠΑ εξετάζει το ενδεχόμενο να εξοπλίσει το πεζικό με νέα οπλικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένου ενός νέου τύπου εκτοξευτή χειροβομβίδων (Precision Grenadier System), ενός μεσαίου πολυβόλου και ενός νέου όλμου για την αερομεταφερόμενη δύναμη.

Αυτό συμβαίνει σύμφωνα με παρουσιάσεις που δόθηκαν από αξιωματούχους προμηθειών του αμερικανικού στρατού στη διάσκεψη Future Force Capabilities Conference στα τέλη Σεπτεμβρίου. Το συνέδριο φιλοξενήθηκε από την National Defense Industrial Association στο Όστιν του Τέξας.

Συνεπώς, οι δυνατότητες εμπλοκής στόχων πίσω από κάλυψη και η εισαγωγή ενός μεσαίου πολυβόλου ήταν οι δύο προτεραιότητες του Διευθυντή Προγράμματος Θνησιμότητας Στρατιωτικών των ΗΠΑ.

Εκτοξευτής χειροβομβίδων ακριβείας
Ο Στρατός έχει εργαστεί στο παρελθόν για την ανάπτυξη ενός συστήματος που θα μπορούσε να εμπλέκει αποτελεσματικά στόχους σε χαρακώματα και πεδία μάχης. Ονομάστηκε το XM25 "Punisher", το σύστημα ήταν απόρροια του XM29 Objective Individual Combat Weapon (OICW), που σχεδιάστηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1990 ως όπλο που χρησιμοποιεί ένα τυφέκιο επίθεσης 5,56 mm με ένα σύστημα ριπής αέρα 20 mm, ουσιαστικά ένα συνδυασμένο πρόγραμμα εκτόξευσης χειροβομβίδων. Τα δύο συστήματα του OICW ήταν ασύνδετα, με το επιθετικό τυφέκιο να εξελίσσεται στην αποτυχημένη καραμπίνα XM 8 και τον εκτοξευτήρα χειροβομβίδων να εξελίσσεται στο XM 25 Individual Semi-automatic Airburst System. Το τελευταίο όπλο δοκιμάστηκε στο Αφγανιστάν αλλά κρίθηκε ακατάλληλο για χρήση.

Ο στρατός των ΗΠΑ εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για αυτή τη δυνατότητα, αν και για ένα διάστημα ήταν χαμηλότερης προτεραιότητας λόγω της προτεραιότητας στην επιλογή του προγράμματος όπλων της ομάδας επόμενης γενιάς. Το Κέντρο Αριστείας Ελιγμών αναπτύσσει επί του παρόντος την απαίτηση για ένα μελλοντικό Σύστημα Εκτοξευτών Χειροβομβίδων Ακριβείας (PGS).


Το PGS προορίζεται να είναι ένα φορητό σύστημα εμπλοκής στόχων πίσω από κάλυψη, που επιτρέπει στη δύναμη να εμπλακεί σε στόχους εχθρικού προσωπικού με γρήγορες και ακριβείς επιθέσεις. Το PGS έχει επίπεδη τροχιά, υψηλό ποσοστό πυρός, ημιαυτόματο οπλικό σύστημα πολλαπλών βολών που μπορεί να υπερηφανεύεται για αυξημένη αποτελεσματικότητα και ακρίβεια σε σύγκριση με τον προηγούμενο εκτοξευτή χειροβομβίδων M320 GL 40 mm.

Το PGS ολοκλήρωσε το Commanding General Assessment Board στις 31 Αυγούστου, εκκαθαρίζοντάς το για την ανάπτυξη προδιαγραφών που αναμένεται να κυκλοφορήσουν το 2024. Θα αξιολογηθεί ως πλήρες σύστημα που περιλαμβάνει πυρομαχικά, εκτοξευτές και έλεγχο πυρός. Η απαίτηση δεν θα είναι συγκεκριμένη για το διαμέτρημα, αλλά μάλλον θα επικεντρωθεί στην επίδραση στον στόχο.

Μεσαίο πολυβόλο
Έχοντας ανοίξει το δρόμο για την εισαγωγή του νέου ομαδικού οπλισμού και πυρομαχικών, ο στρατός των ΗΠΑ εξετάζει τώρα πώς μπορεί να βελτιώσει την ισχύ πυρός των διμοιριών πεζικού. Μια μελλοντική μελέτη οπλισμού διμοιρίας, που ονομάζεται Μελέτη Διαμόρφωσης Όπλων και Πυρομαχικών Διμοιρίας (PAAC), διεξάγεται για να ενημερώσει τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων πώς να προχωρήσουν καλύτερα με μια νέα ικανότητα μεσαίου πολυβόλου (MMG).

Η μελέτη εξετάζει το πλήρες εύρος των πιθανών συνδυασμών ελέγχου πυρός, όπλων και πυρομαχικών που μπορούν να αναπτυχθούν τόσο σε διάταξη αποσυναρμολογημένη όσο και σε πλατφόρμα. Η μελέτη PAAC αναμένεται να δημοσιευτεί έως το 4ο τρίμηνο του 2023, με απόφαση για το MMG να αναμένεται το 2024.

Αν και πολύ μακριά για τον Στρατό, η Διοίκηση Ειδικών Δυνάμεων των ΗΠΑ (USSOCOM) αναπτύσσει ένα πρόγραμμα ελαφρών μεσαίων πολυβόλων .338 Norma Mag, το οποίο παρακολουθείται επίσης από το Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ.

Ο στρατός καθυστερεί να λάβει μια απόφαση μέχρι να ολοκληρωθεί η μελέτη PAAC. Οι επιλογές περιλαμβάνουν νέο διαμέτρημα και όπλο, ή ίσως απλώς ένα νέο όπλο διαμετρήματος 7,62 mm x 51 ή 6,8 Common Case όπως χρησιμοποιείται στην οικογένεια όπλων Next Generation Squad Weapon.

Σύστημα όλμων επιπέδου τάγματος
Ένα άλλο νέο σύστημα που έχει ενημερωθεί είναι ο αναβαθμισμένος όλμος των 81 χλστ., ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί στο μέλλον από τις Ομάδες Μάχης Ταξιαρχίας της 11ης, 82ης και 101ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας.

Το σύστημα όλμων των 81 mm, που ονομάζεται E81C, προορίζεται να αντικαταστήσει τους όλμους των 120 mm που χρησιμοποιούνται σε επίπεδο τάγματος ένας προς έναν και να προσφέρει στους αλεξιπτωτιστές των ΗΠΑ μεγαλύτερη κινητικότητα και μεγαλύτερη αποτελεσματική ισχύ. Ο στόχος είναι να παράσχει στις μονάδες που συμμετέχουν στο άλμα με αλεξίπτωτο ισχυρό εξοπλισμό υποστήριξης πυρός αμέσως μετά την αερομεταφερόμενη προσγείωση, ο οποίος, με όλμους 120 mm, ήταν συνήθως διαθέσιμος μόνο τέσσερις ώρες μετά την προσγείωση των πρώτων στρατευμάτων.

Οι όλμοι των 81 mm μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο αποσυναρμολογημένοι όσο και τοποθετημένοι σε αερομεταφερόμενα οχήματα του Infantry Squad Vehicle.

Πώς η Ουκρανία ανέδειξε τη σημασία του πεζικού
Όταν οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στη γειτονική Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, ένα από τα πρώτα μέρη στα οποία πέρασαν ήταν η βορειοανατολική περιφέρεια Σούμι. Τριάντα εννέα ημέρες αργότερα, μετά από έντονες μάχες σε όλη την επαρχία, ο κυβερνήτης του Σούμι ανακοίνωσε ότι όλες οι ρωσικές δυνάμεις είχαν αποσυρθεί. Η Ουκρανία είχε κερδίσει τη μάχη.

Ο στρατός της Ουκρανίας είχε τοποθετήσει μια μη συνεχόμενη άμυνα ισχυρού σημείου της περιφέρειας Σούμι. Ενώ οι στατικές αμυντικές δυνάμεις κρατούσαν ισχυρά σημεία που επικεντρώνονταν σε αστικά και άλλα βασικά εδάφη, το ελαφρύ πεζικό περιπλανιόταν στα κενά μεταξύ αυτών των ισχυρών σημείων. Αυτή η προσπάθεια αρνήθηκε την ενοποίηση, τον ανεφοδιασμό και τη μαζικότητα για την κύρια προσπάθεια της Ρωσίας να περικυκλώσει το Κίεβο. Η αδυναμία της Ρωσίας να εξασφαλίσει τις γραμμές επικοινωνίας της μέσω της ανατολικής Ουκρανίας με τις μπροστινές δυνάμεις της γύρω από το Κίεβο ανάγκασε τους Ρώσους διοικητές να εκτρέψουν τα στρατεύματά τους και να εκθέσουν την ευάλωτη οδική επιμελητεία τους σε απειλή. Τελικά, αυτό οδήγησε σε μια επιχειρησιακή μετατόπιση της εστίασης της Ρωσίας από το Κίεβο στα ανατολικά και νότια θέατρα της σύγκρουσης, εγκαταλείποντας μεγάλες εκτάσεις εδάφους που είχαν καταλάβει δοκιμαστικά οι ρωσικές δυνάμεις στην ώθησή τους προς το Κίεβο.

Η υπεράσπιση του Σούμι υπογραμμίζει ένα σημαντικό μάθημα. Δείχνει πώς το κινητό ελαφρύ πεζικό - οπλισμένο με αντιαρματικά κατευθυνόμενα πυρομαχικά, που υποστηρίζονται από περιπλανώμενα και μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα και με ισχυρή υποδομή επικοινωνίας - είναι το κλειδί για μια επιτυχημένη άμυνα ισχυρού σημείου έναντι μιας συνδυασμένης επίθεσης όπλων στο σύγχρονο πεδίο μάχης. 

Οι ελαφροί σχηματισμοί πεζικού θα πρέπει να εκπαιδεύονται χρησιμοποιώντας την προσαρμοσμένη άμυνα στα κέντρα εκπαίδευσης μάχης του Στρατού, εστιάζοντας σε ελαφριές, κινητές δραστηριότητες δυνάμεων πεζικού έξω από τις συμβατικές αμυντικές θέσεις. Αυτό πιθανότατα θα απαιτήσει επίσης μια αλλαγή στην ισορροπία κατά τη διάρκεια κάθε περιστροφής εκπαιδεύσεως μεταξύ ελαφρών και βαρέων σχηματισμών.

Η κινητικότητα, η επιβίωση και η φονικότητα αποτελούν θεμέλια για επιτυχημένες ενέργειες κλειστής μάχης και δεν μπορούν να θεωρηθούν δεδομένες στο μελλοντικό πεδίο μάχης. Ομοίως, η μάχη στην άμυνα σε ένα γραμμικό μέτωπο ενάντια σε μια εχθρική δύναμη δεν μπορεί να θεωρηθεί ως μια συνεχής, υψηλής έντασης, μεγάλης κλίμακας επιχείρηση μάχης. Αυτό είναι ένα κενό στο τρέχον δόγμα των ΗΠΑ.

Ο στρατός των ΗΠΑ μπορεί να βρεθεί σε ένα συγκεκριμένο τμήμα ενός θεάτρου ή μιας γραμμής που αντιμετωπίζει έναν αντίπαλο που έχει υπεροχή μαζών, πυρών και συνδυασμένων όπλων, μια κατάσταση που αντιμετώπισε η Γερμανία στο Ανατολικό Μέτωπο και η Ουκρανία στο Σούμι.

Σε έναν μεγάλο συμβατικό πόλεμο, κάπου, έστω και μόνο σε δευτερεύον μέτωπο για τον στρατό των ΗΠΑ, μια ομάδα μάχης ταξιαρχίας πεζικού μπορεί να βρεθεί υπερβολικά εκτεθειμένη, ανίκανη να ασκήσει αποτελεσματικά την ελαστική άμυνα και να αντιμετωπίσει έναν τοπικά ανώτερο αντίπαλο. Σε αυτή την περίπτωση, αυτές οι δυνάμεις πεζικού θα πρέπει να είναι ικανές στην υιοθέτηση της πρακτικής της άμυνας που τόσο αποτελεσματικά εφαρμόστηκε από την Ουκρανία στην υπεράσπιση του Σούμι.

Αναβάθμιση ελληνικού πεζικού
Τα μαθήματα από το ουκρανικό μέτωπο που μελετά εκτενώς η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση, σαφώς απασχολούν και την ελληνική πλευρά, η οποία το τελευταίο διάστημα έχει επίσης στραφεί στην αναβάθμιση των δυνατοτήτων του πεζικού.

Απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος (20-06-2022) με θέμα «Αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός των οχημάτων M113A1/A2 ΤΟΜΠ (Τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού)», ο ΥΕΘΑ, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος γνωστοποίησε τα εξής:

Το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ), με γνώμονα την επαύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων και την αύξηση της επιβιωσιμότητας των μέσων, υλοποιεί στοχευμένες διασκευές και ανακατασκευές αυτών στα στρατιωτικά εργοστάσια, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Ανακατασκευών Κύριων Υλικών & Οπλικών Συστημάτων και

Στο πλαίσιο των προβλεπόμενων από την κείμενη νομοθεσία διαδικασιών, παρακολουθεί και αξιολογεί προτάσεις αναβάθμισης των υπόψη μέσων και από διάφορες εταιρείες, με σκοπό την επιμήκυνση του χρόνου παραμονής των υπόψη μέσων στην ενεργό υπηρεσία.

Τέλος επανέλαβε ότι «το ΓΕΣ έχει σχεδιάσει την επαύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του Πεζικού, με βάση τις καταγεγραμμένες επιχειρησιακές απαιτήσεις και οποιαδήποτε λύση εξυπηρετεί τον εν λόγω σχεδιασμό, εξετάζεται και αξιολογείται διεξοδικά, συνεκτιμώντας τις εκάστοτε επιχειρησιακές και οικονομικές συνθήκες».

Οι εξελίξεις και η παρατεταμένη φύση του πολέμου στην Ουκρανία φέρνει, όπως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις, ραγδαίες αλλαγές, με νέες μεθόδους μάχης και εξοπλισμού στις ένοπλες δυνάμεις πολλών χωρών.

Όπως γράφτηκε στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, τα πρώιμα διδάγματα του πολέμου αυτού φέρνουν ξανά στο προσκήνιο το “ξεχασμένο” και παραμελημένο ελληνικό πεζικό, το οποίο όπως όλα δείχνουν, θα αναβαθμιστεί  ως προς τις δυνατότητες του άμεσα.  Το νέο δόγμα στην Ουκρανία, θέλει τους "πεζικάριους", να λειτουργούν σε μικρές ομάδες στα πρότυπα εξολοθρευτών αρμάτων μάχης, σταθμών διοικήσεως, φαλαγγών εφοδιασμού και συστοιχιών πυραύλων.

Κορυφαίοι σε αυτό το νέο δόγμα το οποίο ετοιμάζουν είναι οι Ισραηλινοί, οι οποίοι δημιουργούν ένα νέο είδος (ας μας επιτραπεί η έκφραση) πεζικάριου-”εξολοθρευτή”, ο οποίος δρώντας σε μικρές ομάδες εφοδιασμένος με σύγχρονα όπλα, θα μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτες ζημιές, για παράδειγμα σε απόβαση εχθρικών (τουρκικών) δυνάμεων στα νησιά μας, τα οποία έχουν ξεκάθαρα στο στόχαστρο τους οι Τούρκοι (σύμφωνα με δηλώσεις Ακάρ και άλλων Τούρκων αξιωματούχων).

Πρόκειται για την δημιουργία μικρών ομάδων πεζικάριων, ( 4-6 άτομα) τα οποία εφοδιασμένα με αιωρούμενα πυρομαχικά-drones-συστήματα επικοινωνιών-φορητά αντιαεροπορικά συστήματα, και ενισχυμένα τυφέκια, όχι μόνο θα μπορούν να προκαλέσουν πλήγματα σε κάθε προσπάθεια απόβασης εχθρικών δυνάμεων, αλλά θα καθοδηγούν και επιθέσεις ελικοπτέρων-αεροσκαφών προς τον στόχο, έγκαιρα και κυρίως θανατηφόρα αποτελεσματικά.

Η επίλεκτη αυτή δύναμη στα νησιά μας, θα περιπολεί σε δύσβατα σημεία σημεία κοντά σε αποβάσιμες ακτές, πιθανά σημεία αεραπόβασης, ευρισκόμενη σε πλήρη ετοιμότητα να καταρρίψει, και να εξουδετερώσει κάθε πιθανή εχθρική προσπάθεια στην αρχή της. Η παραδοσιακή φύση του Έλληνα μαχητή με αυτήν την μέθοδο θα βρει εκ νέου έναν παλαιό τρόπο δράσης, που ανάγεται στην εποχή της ελληνικής επαναστάσεως, με τις περιβόητες “χωσιές” (παγίδες) κατά των Οθωμανικών δυνάμεων.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να υλοποιήσουμε αυτό το δόγμα πολέμου, είναι ο άμεσος εξοπλισμός με σύγχρονο υλικό των μελών αυτών των δυνάμεων, οι οποίες θα εκπαιδευτούν με προσανατολισμό την καταστροφή εναέριων και πλωτών μέσων του εχθρού, σε συνδυασμό με την καθοδήγηση των ενισχύσεων στα σημεία επίθεσης στα νησιά μας, σε περίοδο πολεμικής κρίσης.