Τουρκία: Πρώτος στόχος τα ελληνικά αόρατα υποβρύχια σε Αιγαίο και Ανατολική ΜεσόγειοΤουρκία: Πρώτος στόχος τα ελληνικά αόρατα υποβρύχια σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο με τους Τούρκους να γεμίζουν την περιοχή με τουρκικούς ηχοσημαντήρες.

Οι Τούρκοι δεν ξεχνούν τι έπαθαν πριν από δύο χρόνια από τα «αόρατα» ελληνικά υποβρύχια και προετοιμάζονται πυρετωδώς για την αντιμετώπισή τους.

Οι ελπίδες των Τούρκων εναποθέτονται στο Sonobuoy, «το οποίο χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν σε αεροσκάφη Meltem», για τον εντοπισμό «εχθρικών υποβρυχίων και μη επανδρωμένων οχημάτων», σημειώνει το τουρκικό star.com.

«Χάρη στο λογισμικό που ανέπτυξαν Τούρκοι μηχανικοί, η Τουρκία βρήκε τον υποβρύχιο στόχο για πρώτη φορά με ηχοσημαδούρα που εκτοξεύτηκε από μη επανδρωμένο θαλάσσιο όχημα», τονίζεται.

«Είναι πολύτιμο για την Τουρκία να βρίσκεται σε ισχυρή θέση στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, όπου οι εντάσεις είναι μερικές φορές υψηλές», συμπληρώνεται στο τουρκικό δημοσίευμα.

Σύμφωνα με τα νέα του TRT Haber είναι ζωτικής σημασίας για την Τουρκία να μπορεί να παρακολουθεί στην τουρκική Γαλάζια Πατρίδα «τα υποβρύχια στοιχεία».

«Με το λογισμικό ανίχνευσης sonobuoy, η Koç Defense όχι μόνο έκλεισε ένα πολύ κρίσιμο κενό στην Τουρκία σε αυτόν τον τομέα, αλλά εξάλειψε και την εξάρτηση από το εξωτερικό σε μια τόσο ευαίσθητη περιοχή», υπογραμμίζεται.

Για την ανίχνευση των ελληνικών υποβρυχίων χρησιμοποιούνται αισθητήρες που ακούν τον θόρυβο που εκπέμπουν στο νερό και τους μεταδίδουν σε άλλες πλατφόρμες στη στεριά, στον αέρα ή στο νερό. «Αυτοί οι αισθητήρες ονομάζονται sonoboy», αναφέρεται.

«Πρώτα, δοκιμάσαμε αυτό το σύστημα στο αεροσκάφος μας MELTEM και είχαμε επιτυχία. Στη συνέχεια κάναμε δοκιμές στο μη επανδρωμένο αεροσκάφος των Ναυτικών Δυνάμεων. Εμείς πέτυχαν και σε αυτό», σημείωσε ο Μπουρτσίν Καγιαλί, System Integration and Test Unit Manager στην Koç Defense Company.