Στη Σούδα αμερικανικό αεροπλανοφόρο! Αυξάνεται η παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή σε μια συγκυρία αρκετά εύφλεκτη στα ελληνοτουρκικά



Ενδεικτικές για τη όλο και πιο στενή σχέση των ΗΠΑ με την Ελλάδα σε στρατιωτικό επίπεδο οι δηλώσεις πάνω από τo αεροπλανοφόρο USS George H.W. Bush του Διοικητή του Carrier StrikeGroup 10 GHW BCSG, Aντιναυάρχου Dennis Velez

Σε μια από τις πλέον κρίσιμες συγκυρίες για τα Ελληνοτουρκικά και την ώρα που οι πολεμικές ιαχές στην Τουρκία ακούγονται όλο και πιο έντονα, το  σύμβολο στρατιωτικής ισχύος των ΗΠΑ πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο USS George H.W. Bush κατέπλευσε το πρωί στη Σούδα. Το επιβλητικό- μήκους 333 μέτρων- «πλωτό φρούριο» συνοδευόταν όχι μόνο από την αρμάδα  της δύναμης Carrier Strike Group 10 (CSG 10) αλλά και από τη φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού «ΑΔΡΙΑΣ» από τη στιγμή που πλησίασε στην Κρήτη έως και όταν έδεσε στον ειδικό προβλήτα στο Μαράθι.

Με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα παραμείνει στη Σούδα έως την προσεχή Δευτέρα όταν θα λύσει και πάλι κάβους. Αν και έως τώρα οι επόμενες κινήσεις του Αμερικανικού μεγαθήριου δεν έχουν γίνει γνωστές θεωρείται βέβαιο ότι το ΓΕΕΘΑ και τα Επιτελεία σε συνεργασία με το USNAVY θα σχεδιάσουν μια σειρά από κοινές εκπαιδευτικές δραστηριότητες σε αεροπορικό και ναυτικό επίπεδο με συμμετοχή μαχητικών και πολεμικών πλοίων όπως άλλωστε κάνουν όλο και πιο έντονα το τελευταίο διάστημα. Η απόφαση άλλωστε για συνοδεία του USSGeorge H.W. Bush από την φρεγάτα «ΑΔΡΙΑΣ» όταν η Αμερικανική αρμάδα προσέγγισε τα Ελληνικά νερά είναι ενδεικτική της διάθεσης του US NAVY να στείλει μήνυμα στενής συνεργασίας.

Είχε προηγηθεί η συνάντηση στη Βενετία του Αρχηγού του Αμερικανικού Ναυτικού (Chief of Naval Operations) Ναυάρχου Michael Martin Gilday με τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Στυλιανό Πετράκη στο πλαίσιο του Περιφερειακού Συνεδρίου Ναυτικής Ισχύος.

Ενδεικτικές για τη όλο και πιο στενή σχέση των ΗΠΑ με την Ελλάδα σε στρατιωτικό επίπεδο οι δηλώσεις πάνω από τo αεροπλανοφόρο USS George H.W. Bush του Διοικητή του Carrier StrikeGroup 10 GHW BCSG, Aντιναυάρχου Dennis Velez. «Η συνεργασία για την άμυνα και την ασφάλεια μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών. Εκτιμούμε τη σχέση που έχουμε με τους Έλληνες συμμάχους μας και οι βάσεις και οι εγκαταστάσεις υποστήριξης στον κόλπο της Σούδας συνεχίζουν να λειτουργούν ως «κόσμημα» στην Ανατολική Μεσόγειο που επιτρέπει τις αποστολές των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, τη διαλειτουργικότητα και την ασφάλεια στην περιοχή», τόνισε χαρακτηριστικά. «Είμαστε πιο δυνατοί όταν εργαζόμαστε μαζί με τους συμμάχους μας και επίσης όταν οικοδομούμε πάνω στις ήδη ισχυρές σχέσεις που έχουμε μαζί τους», πρόσθεσε ο Ανώτατος Αμερικανός αξιωματικός του US NAVY. Και όλα αυτά την ώρα που η υπερδύναμη έχει ουσιαστικά αποκλείσει την Τουρκία από κάθε Συμμαχική εκπαιδευτική δραστηριότητα με ελάχιστες εξαιρέσεις.

Η Αμερικανική αρμάδα εκτός από το πανίσχυρο αεροπλανοφόρο περιλαμβάνει το καταδρομικό κατευθυνόμενων πυραύλων Τiconderoga USS Leyte Gulf και τα αντιτορπιλικά Arleigh Burke USSNitze,  USS Farragut, USS Truxtun  και USS  Delbert  D. Black.  Ένας μικρός Στόλος με τρομακτική ισχύ πυρός.

Το οπλοστάσιο του USS George H.WBush περιλαμβάνει συνολικά 90 αεροσκάφη και ελικόπτερα. Μαχητικά F/A-18E και F/A-18F,αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου και ιπτάμενα ραντάρ EA-18G και E-2D αλλά και τα υπερσύγχρονα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα MH-60S και MH-60R όμοια με αυτά που αποκτά το Πολεμικό μας Ναυτικό.

Το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο USS George H.W. Bush μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα έως και 30 κόμβους ενώ οι δύο πυρηνικοί του αντιδραστήρες έχουν τη δυνατότητα να λειτουργούν συνεχώς για 20 χρόνια χωρίς ανεφοδιασμό.