Πούτιν: Τρομοκρατικό χτύπημα από την Ουκρανία η έκρηξη στη γέφυρα της Κριμαίας – Τι θα κάνει;Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε απόψε τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες για την ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε το πρωί του Σαββάτου στη γέφυρα που συνδέει τη Ρωσία με τη χερσόνησο της Κριμαίας, χαρακτηρίζοντας την ενέργεια αυτή «τρομοκρατική».

«Οι δράστες, οι αυτουργοί και οι εντολείς είναι οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες», είπε ο Πούτιν σε μια συνάντηση με τον επικεφαλής της ρωσικής Ερευνητικής Επιτροπής, όπως μεταδίδουν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία. Πρόκειται για μια τρομοκρατική πράξη που στόχευε στην καταστροφή μιας πολιτικής υποδομής κρίσιμης σημασίας» ανέφερε, σύμφωνα με ένα βίντεο που αναρτήθηκε στον λογαριασμό του Κρεμλίνου στο Telegram.

Ο Πούτιν συναντήθηκε με τον Αλεξάντερ Μπαστρίκιν, τον επικεφαλής της Ερευνητικής Επιτροπής, ο οποίος του παρουσίασε το πόρισμα της έρευνας που διενεργήθηκε για την έκρηξη και την πυρκαγιά στη γέφυρα.

Η Μόσχα δεν είχε κατηγορήσει μέχρι τώρα ευθέως το Κίεβο για την έκρηξη του παγιδευμένου φορτηγού από την οποία σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι.

«Είναι μια τρομοκρατική ενέργεια που σχεδίασαν οι μυστικές υπηρεσίες της Ουκρανίας. Ο στόχος ήταν να καταστραφεί μια μεγάλη πολιτική υποδομή, πολύ σημαντική για τη Ρωσία» είπε ο Μπαστρίκιν σε αυτή τη συνάντηση.

Η γέφυρα, που εγκαινιάστηκε από τον ίδιο τον Πούτιν το 2018, χρησιμοποιείται και για τον ανεφοδιασμό των Ρώσων στρατιωτών που πολεμούν στην Ουκρανία.

Πως θα απαντήσει ο Πούτιν;

Η πρώτη αντίδραση του Πούτιν πιθανότατα θα διαφανεί τη Δευτέρα οπότε και έχει συγκαλέσει το Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσίας, το οποίο θα συζητήσει την επίθεση στη γέφυρα της Κριμαίας.

Το πώς θα «απαντήσει» ο Ρώσος πρόεδρος είναι το ζητούμενο, με πολλούς αξιωματούχους της Μόσχας να ζητούν εκδίκηση για τις καταστροφές στη γέφυρα και να καλούν σε ολοκληρωτικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

Πάντως η Ουκρανία, αν και αρχικά άφησε να εννοηθεί ότι βρίσκεται πίσω από το χτύπημα στη γέφυρα του Κερτς λόγω των πανηγυρισμών τους, δεν ανέλαβε την ευθύνη, αντίθετα μάλιστα μίλησε για ρωσικό «εμφύλιο» και εσωτερικό εχθρό της Ρωσίας, ως υπαίτιο της επίθεσης.

Τα δεδομένα όμως άλλαξαν και μετά την επίσημη ανακοίνωση του Ρώσου προέδρου Πούτιν το βράδυ της Κυριακής και όλα τα βλέμματα στρέφονται στην αυριανή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας.