«Χαστούκι» και από την Γαλλία στην Άγκυρα για το «τουρκολιβυκό μνημόνιο»



Εκτός από τη Γαλλία, οι τουρκικές κινήσεις έχουν προκαλέσει μπαράζ αντιδράσεων στη διεθνή σκηνή 
Η συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη για την αναζήτηση υδρογονανθράκων «δεν είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας», ανακοίνωσε σήμερα η Γαλλία, παίρνοντας την σκυτάλη στην σειρά αντιδράσεων που προκάλεσε το μνημόνιο που υπεγράψαν οι δύο χώρες.

Η θέση του Παρισιού για  το «μνημόνιο κατανόησης» είναι ότι «παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν συμμορφώνεται με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να έχει έννομα αποτελέσματα για τρίτα κράτη», όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Οι τουρκικές κινήσεις έχουν προκαλέσει μπαράζ αντιδράσεων στη διεθνή σκηνή. 

 Σαφή θέση πήραν οι ΗΠΑ, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα αναφορικά με το μνημόνιο που υπογράφηκε μεταξύ της Άγκυρας και της Τρίπολης για τους υδρογονάνθρακες. Η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης υποχρεούται με βάση το Φόρουμ για τον Πολιτικό Διάλογο στη Λιβύη (LPDF) να μην υπογράφει νέες συμφωνίες που διαταράσσουν τις εξωτερικές σχέσεις της χώρας ή επιφέρουν μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις ανέφερε χαρακτηριστικά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Παράλληλα καθαρή ήταν η ευρωπαϊκή  θέση αναφορικά με τον παράνομο και άκυρο χαρακτήρα του τουρκολιβυκού μνημονίου που είχε υπ, ενώ ιδιαίτερη σημασία έχει και η άμεση αντίδραση της Αιγύπτου, η οποία επίσης αμφισβήτησε ευθέως την νομιμότητα του μνημονίου.

Σειρά έντονων αντιδράσεων υπήρξαν και εντός  Λιβύης. Ο προέδρος της λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων, καθώς και η αρμόδια  Επιτροπή Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, σε μακροσκελή ανακοίνωσή τους τόνισαν ότι η θητεία της κυβέρνησης εθνικής ενότητας έχει λήξει και δεν έχει το δικαίωμα να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες.

Ως εκ τούτου, το μνημόνιο που υπογράφηκε χθες είναι παράνομο και άκυρο και όπως αναφέρει, συν τοις άλλοις, η ανακοίνωση της λιβυκής Βουλής “δεν αξίζει ούτε το μελάνι με το οποίο εκτυπώθηκε”.

Ακόμη, άμεση ήταν η αντίδραση της Αιγύπτου, η οποία επίσης αμφισβήτησε ευθέως την νομιμότητα του χθεσινού μνημονίου,

Nαυτεμπορική