Οι τελευταίες εξοπλιστικές διεργασίες για τον εκσυγχρονισμό του αρματικού δυναμικού του Ελληνικού Στρατού



O εκσυγχρονισμός των αρμάτων μάχης Leopard 2 A4 και Leopard 1 A5 αποτελεί ένα από τα πλέον κομβικά προγράμματα για τον Στρατό Ξηράς και το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ). Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τον ολικό εκσυγχρονισμό των 183 αρμάτων μάχης Leopard 2 A4 στο πλέον σύγχρονο επίπεδο Leopard 2 A7 καθώς και 190 Leopard 1 A5 με σύγχρονα σκοπευτικά καθώς και μια σειρά άλλων εργασιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες το τελικό κόστος σύμφωνα με τα όσα αρχικά είχε ζητήσει το ΓΕΣ από τη γερμανική πλευρά ανέρχεται στο 1 δισεκατομμύριο 180 εκατομμύρια ευρώ. Στο προαναφερθέν χρηματικό ποσό δεν περιλαμβάνεται η εγκατάσταση συστήματος αυτοπροστασίας όπως το Trophy. Σε περίπτωση που ο Στρατός Ξηράς προχωρήσει στην εγκατάσταση του Trophy το κονδύλι ανέρχεται στο 1.8 δισεκατομμύρια ευρώ για το σύνολο των αρμάτων μάχης Leopard 2 A4.

Νεότερες αποκλειστικές πληροφορίες του γράφοντος αναφέρονται πως από πλευράς ΓΕΣ προωθείται περικοπή κρίσιμων συστημάτων στα πλαίσια του προγράμματος εκσυγχρονισμού των αρμάτων μάχης Leopard 2 A4. Ειδικότερα οι τελευταίες εξελίξεις είναι ανησυχητικές καθώς οι επιτελείς της Διεύθυνσης Ιππικού Τεθωρακισμένων για λόγους περικοπής κόστους έχουν αφαιρέσει κρίσιμες παραμέτρους του εκσυγχρονισμού όπως η εγκατάσταση του νέου πυροβόλου L55 διαμετρήματος 120mm καθώς και του πακέτου θωράκισης.

Κατά τα λοιπά οι σταθερές επιλογές εκσυγχρονισμού περιλαμβάνουν βελτιωμένα σκοπευτικά ημέρας, νύχτας, σύγχρονα περισκόπια νυχτερινής οδήγησης, νέα ηλεκτρονικά, εγκατάσταση νέου συστήματος διοίκησης – ελέγχου, εκσυγχρονισμό του Συστήματος Ελέγχου Πυρός (ΣΕΠ) κτλ

Οι τελευταίες εξελίξεις έχουν οδηγήσει το ΓΕΣ απλώς στην ύπαρξη υποδομής για μελλοντική προσθήκη του νέου πυροβόλου L55 αντί της απευθείας εγκατάστασης του ευθύς εξ αρχής. Αντίστοιχες εκπτώσεις υπάρχουν και στο πακέτο θωράκισης που προτείνει για τον ΕΣ η γερμανική πλευρά με επίκεντρο το Leopard 2 A7.

Με άλλα λόγια το πρόγραμμα φαίνεται πως οδεύει σε έναν αρκετά μικρότερο εκσυγχρονισμό των αρμάτων μάχης Leopard 2 A4 ενώ παράλληλα προωθούνται και άλλες αμφιλεγόμενες επιλογές συστημάτων που εμπεριέχουν κόστος και αυξημένο τεχνικό ρίσκο.

Να σημειωθεί πως η εγκατάσταση του νέου πυροβόλου L55 είναι αυτή που προσφέρει στα ελληνικά τεθωρακισμένα μεγαλύτερες αποστάσεις βολών με τη βέλτιστη ακρίβεια, αυξημένη αξιοπιστία υλικού καθώς και την αξιοποίηση σύγχρονων πυρομαχικών για ευρεία γκάμα στόχων.

Και τούτο διότι το νέο πυροβόλο αντιπροσωπεύει στο σύγχρονο δόγμα επιχειρήσεων τεθωρακισμένων σχηματισμών που ακούει στη φράση: «βλέπω μακριά, βάλω μακριά».

Οι αδήριτες όμως επιχειρησιακές ανάγκες επιτάσσουν την αξιοποίηση όλων των βέλτιστων επιχειρησιακών καινοτομιών που πρεσβεύει η επιλογή εκσυγχρονισμού στο επίπεδο Leopard 2 A7. Τόσο η ισχύς πυρός όσο και η θωράκιση αντιπροσωπεύουν τους καταλυτικούς παράγοντες που διαμορφώνουν τη μαχητική ισχύ ενός σύγχρονου άρματος επί του πεδίου επιχειρήσεων.

Παράλληλα αξίζει να επισημανθεί πως η τιμή του 1.180 λόγω της γενικότερης τάσης ανατίμησης των τιμών πρώτων υλών αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω απόρροια της ελληνικής αδράνειας να προχωρήσει έγκαιρα στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού με τις τιμές του προηγούμενου χρονικού διαστήματος.

Για πολλοστή φορά θα τονίσουμε πως παρά τα όσα διακινούνται ο εκσυγχρονισμός του αρματικού δυναμικού με τις ενδεδειγμένες επιλογές που προσδίδουν τη τεχνολογική υπεροχή και το ποιοτικό προβάδισμα δεν αποτελεί μια εξοπλιστική πολυτέλεια αλλά εθνική ανάγκη για τη διατήρηση του αξιόμαχου του ΕΣ.